Zvonistica privind interzicerea sacrificării tradiționale a porcilor „tranșată” de prefectul Ovidiu Frenț: „tăiatul porcilor nu e interzis în Bistrița-Năsăud”! Plus povestea lui „șasă porci frumoși”...

Având în vedere faptul că la sfârșitul lunii octombrie pesta porcină bătea la porțile județului, în Maramureș fiind identificate trei focare de infecție, iar riscul răspândirii virusului a băgat efectiv Centrul Local de Combatere a Bolilor în ședință de urgență, au apărut și zvonurile prin care scarificarea porcinelor conform tradiției din preajma Ignatului ar fi interzisă.

La acel moment, prefectul Ovidiu Frenț a declarat că nu există nici un caz de îmbolnăvire sesizat în Bistrița-Năsăud, dar și că nu există nici măcar suspiciuni. Pentru a „tranșa” această problemă privind tăierea porcilor în județul nostru, prefectul a declarat următoarele:

„Porcii pot fi tăiați, așa cum se spune la noi, nu există niciun fel de interdicții, doar că este obligatoriu faptul ca acele animale să fie verificate de medicul veterinar, iar dacă animalele sunt cumpărate din alte părți, atunci ele trebuie să fie însoțite de o foaie de mișcare a animalului, pentru a vedea din ce zonă provine. O spun încă o dată: animalul din propria gospodărie se sacrifică cu efectuarea analizelor, ceea ce s-a făcut dintodeauna”.

În acest sens, pe teritoriul județului au avut loc diverse controale privind comercializarea suinelor. Astfel, un „comersant” din Rodna a fost depistat de către polițiști în două locuri și date diferite făcând comerț cu porci vii fără acte de proveniență.

Ultima dată acesta a fost prins la Lechința în cursul zilei de 27 noiembrie unde oferea spre vânzare șașe porci mari și frumiși, la 180 de kilograme bucata, dar fără acte de proveniență. Pentru a preîntâmpina orice suspiciune, polițiștii împreună cu autoritățile locale au confiscat „marfa” și au distrus-o prin ardere, iar mașina care a fost folosită la transportul suinelor a fost dezinfectată

Comentarii

Balan Marius- e...

29.11.2018 09:40

Neam de barbari caci asa spune istoria, cu sefi si autoritati barbare care lucreaza dupa proceduri idioate. Normalul nu este printre noi. Aceste animale posibil sanatoase trebuiau verificate prin analiza sangelui si pe urma sacrificate si date batar la ursi daca nu la necajiti. Arzi bunatate de mancare ca niste dementi in timp ce mii de romani, din azile is vai de mama lor. D-aia ataca si ursul ca si estia is vai de mama lor. Doar trofeul intereseaza si sportul numit impuscare, crima . Societate dezorganizata care nu gandeste. Cica estea is procedurile !As vrea sa apara procedura prin care incompetentii sa fie scosi din viata noastra. Oare pe cand ?

Adauga comentariu