Ziua Antidrog la Bistrița a decurs relativ bine. Ziua Antiaurolac nu a mai avut loc! Din motive obiective...

Marți a fost sărbătorită la Bistrița Ziua Internațională de Luptă Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri, cunoscută ca Ziua Antidrog, în Parcul Municipal, fiind desfășurate o serie de activitățice au avut menirea de a conștientiza pericolul și urmările consumului de substanțe interzise.

Acțiunea a fost organizată de Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Bistrița-Năsăud, împreună cu alți parteneri din instituțiile de forță ale județului, pompieri, polițiști și jandarmi.

Fenomenul „drogurilor” în Bistrița-Năsăud a luat o amploare în ultimii ani în special în municipiul Bistrița unde, conform unui raport al CPECA, unul din zece elevi se droghează. Nu mai este de mult un „șoc” acest tip de informație, faptul că se consumă droguri în diferite locuri în oraș fiind cunoscut de factorii de decizie, dar mai mult tacit.

Ceea ce într-adevăr a luat amploare în ultima perioadă, fenomen care nu este prins în nicio întrevedere, raport sau dezbatere, este consumul de prenadez cunoscut ca „aurolac”. Motivația găsită de oamenii legii, în special de polițiștii locali, cei care sunt într-o oarecare măsură „responsabili” în astfel de situații, este faptul că substanța cu pricina nu este trecută în legislație la capitolul „substanțe interzise”, iar „ridicarea” celor care consumă/inhalează într-un fel sau altul aurolac/prenadez nu are o bază legală.

Curios este faptul că acești aurolaci deși sunt periculoși și prezintă un risc pentru populație, în special pentru mamele cu copii ieșiți la plimbare, poliția locală nu face absolut nimic, nici măcar „vagabondajul” nu este în „vocabularul” lor. Mai mult, anumite persoane care au îndrăznit să apeleze poliția locală pentru a interveni în cazul unor creșetori/aurolaci au fost amendate pentru denunțuri neconforme.

Orice om cu ceva știință în cap conștientizează faptul că acei aburi chimici produși de prenadez sunt mult mai nocivi decât „legalele” naturale, fără să ne facem „promotori” ale celor din urmă. Conform declarațiilor unor medici cu ceva experiență în acest domeniu, chimicalele respective au efecte devastatoare asupra creierului, făcându-l pe consumator ori o „legumă” incapabilă de reacții, ori transpunându-l în cealaltă extremă, cea violentă și foarte violentă.

Cu toate acestea, legiuitorii nu au catadicsit să caute și să găsească o variantă pentru a trece „aurolacul” în zona ilegală, cu o excepție locală mică, dar promițătoare. Este vorba de intenția unei inițiative legislative locale venită din partea unui consilier local, avocatul Diana Morar, care a postat pe pagina sa de facebook următoarele:

„În calitate de consilier local, voi iniția un proiect care sa definească din punct de vedere contravențional consumul public de astfel de substanțe in municipiul Bistrita, împreuna cu o campanie publica de stopare a acestui fenomen”.

 

Adauga comentariu