ZECE ani de SMURD în Bistrița-Năsăud au însemnat, în medie, 23 DE INTERVENȚII PE ZI! Salvatorii „roșii” au fost sărăbătoriți la cinci stele

În urmă cu zece ani, mai exact pe data de 3 decembrie 2009, lua ființă în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud serviciul SMURD. Tot atunci, Spitalul Județean de Urgență Bistrița și-a modificat statutul pentru inființarea secției UPU-SMURD.

Salvatorii „roșii”, denumire datorată uniformei acestora, au fost sărbătoriți marți, 10 decembrie, într-o locație de cinci stele. Tot de cinci stele a fost catalogată și activitatea acestora de-a lungul celor zece ani de activitate, fiind făcut și un bilanț.

Astfel, SMURD Bistrița-Năsăud, în acest deceniu care s-a scurs, a intervenit în 82.489 de solicitări, ceea ce înseamnă o medie de aproape 23 de cazuri zilnic. În 212 dintre aceste cazuri s-a reușit resuscitarea victimelor.

Și timpii de intervenție au suferit modificări de-a lungul acestor zece ani. Dacă la începutul perioadei timpul mediu de răspuns era de 38 de minute în mediul rural, acesta s-a redus mai bine de jumătate, în prezent fiind vorba de 16 minute. În mediul urban, timpul mediu de răspuns s-a redus de la 18 la 6 minute.

Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița, a precizat că, dacă în urmă cu zece ani se făceau demersurile pentru modificarea statutului spitalului pentru infiițartea secției UPU-SMURD, acum se face alt demers legat tot de această secție. Este vorba de schimbarea statutului secției în UPU-SMURD cu heliport.

Colonelul Constantin Florea (foto-stânga), comandantul ISU BN, le-a mulțumit medicilor, paramedicilor, tehnicienilor, dar și voluntarilor prezenți în acțiunile SMURD, iar medicul șef al UPU-SMURD, Ovidiu Rus (foto-centru), a ținut să amintească faptul că numeric sunt puțini, iar laudele le așteaptă de la populație.

În județul Bistrița-Năsăud există șașe module SMURD, la Bistrița, Năsăud, Beclean, Sîngeorz-Băi, Lechința și Prundu-Bîrgăului. În total sunt șapte echipaje de intervenție, încadrate cu trei persoane. În funcție de necesități, pompierii militari din cadrul ISU pot încadra aceste echipaje, peste 95% dintre aceștia având absolvite cursuri specifice.

Adauga comentariu