Votul cu urna mobilă în Spitalul Județean, viciat? Liberalii acuză o posibilă lipsă „de bun simț” din partea angajaților unității spitalicești

Dreptul la vot este unul incontestabil, iar spiritul legii ar trebui să conveargă către asigurarea exercitării acestui drept constituțional. În primul tur al alegerilor prezindețiale, la Bistrița, mai exact în Spitalul Județean de Urgență, acest drept se pare că a fost viciat. O spun liberalii, care recunosc cu o jumătate de gură că Legea Electorală nu ar fi destul de explicită în cazul votului cu urna mobilă.

Avocatul Diana Morar, consilier municipal din partea Partidului Național Liberal, a făcut o declarație marți, 12 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, prin care susține că votul unor persoane aflate internate în Spitalul Județean de Urgență Bistrița ar fi fost viciat din cauza lipsei „de bun simț” a angajaților instituției, dar și de anumite lacune ale Legii Electorale:

„Am sesizat o chestiune la nivelul municipiului Bistrița, respectiv la secția de vot nr.39, unde este arondat Spitalul Județean de Urgență. Acolo a existat situația în care nu toate cererile formulate de către pacienții internați în secțiile spitalului să ajungă pe masa secției de vot, spre a fi supuse validării acestora pentru ca urna mobilă să poată să ajungă și la pacienții respectivi, aflați internați în ziua votului. O parte din cereri au ajuns, însă o altă parte din cereri nu au ajuns. Cererile, conform legislației electorale, se aprobă în preziua votului, respectiv sâmbătă, între orele 18:00 și 20:00. Este vorba de un salon de pe secția chirurgie, acolo unde pacienții au completat cererile pentru urna mobilă, însă cererile nu au ajuns în secția de vot. Secția de vot nu are jurisdicție în Spital, să meargă să ridice ei cererile. Este o chestiune nereglementată, este o chestiune de bun simț, să o facă angajații spitalului. Probabil că nu au ajuns în termen util, nu au putut fi aprobate, cert este că urna mobilă a fost în spital, însă nu toți pacienții care și-au manifestat dorința de a vota, au și reușit acest lucru. (...) Nu este o chestiune bine specificată, cum că angajații spitalului ar trebui să facă această operațiune de strângere a cererilor și de depunere la secția de vot, dar, până la urmă, este în curtea lor această problemă, pentru că erau obligați să centralizeze toate cererile și să le adreseze secției de vot”, precizează Diana Morar.

Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița, susține faptul că nu știe de vreun incident de acest gen și că angajații spitalului au acționat conform indicațiilor primite pe linie prefecturală:

„Noi am preluat toate cererile formulate de către pacienți așa cum prevede legea, cu 24 de ore înainte de vot, acestea fiind depuse secției de votare la care unitatea este arondată. Dacă au existat internări în perioada ulterioară depunerii cecerilor, atunci există această posibilitate, dar în aceste cazuri noi nu mai putem face nimic, căci nu le mai aprobă comisia de validare din cadrul secției de vot. Noi am primit pe linie prefecturală dispozițiile legate de desfășurarea votului și am acționat conform instrucțiunilor respective. De asemenea, există situația în care anumiți pacienți sunt internați din Unitatea de Primire a Urgențelor și care nu au cartea de identitate, situație în care comisia de validare a listei pentru urna mobilă respinge cererea formulată. Din câte știu eu, nu au fost semnalate incidente. Dacă există totuși situația respectivă, trebuie verificat cu cât timp înainte au fost preluate cererile în cauză”, a declarat pentru stiridebistrita.ro, Gabriel Lazany.

La nivelul Biroului Electoral Județean Bistrița-Năsăud, cu două ore înaintea închideri votului, au existat trei mici incidente. Două dintre acestea au fost legate de semnarea proceselor verbale înainte de numărarea voturilor, situații care au fost rezolvate pe loc prin înlocuirea acestor documente cu altele noi, precum și deja celebrul incident cauzat de deputatul Cristina Iurișniți, care și-a fotografiat și postat pe rețelele de socializare buletinul de vot ștampilat în dreptul unui candidat, fapt interzis și sancționat de lege, fiind considerat ca și o continuare a campaniei electorale după terminarea acesteia.

 

sursa foto titlu: monitorulvn

Adauga comentariu