Violeta Alexandru, ministrul demisionat al Muncii și Protecției Sociale, divaghează când e vorba de alocările bugetare către DGASPC-urile din țară. Pentru Bistrița-Năsăud nu s-a alocat nici un sfert din bugetul anului trecut (VIDEO)

Ministrul demisionat al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, s-a aflat în Bistrița-Năsăud în continuarea unei vizite inopinate desfășurate în instituțiile clujene din subordinea ministerului la care încă se mai află la conducere sub forma de interimat.

La Bistrița a ajuns anunțată, deci fără intenții de control efectiv, de fapt într-o vizită de curtoazie și eventual una colegială, de partid. La conferința de presă, unde a și întârziat mai bine de 70 de minute, pe motiv de vizită la Casa de Pensii Bistrița-Năsăud, acolo unde s-a întreținut cu directorul adjunct, Terecte Ciui, Violeta Alexandru a vorbit despre sistemul de pensii național și internațional, despre cumularea pensiilor românilor din spațiul european, precum și de alte subiecte legate de minister.

Rugată să comenteze situația alocărilor bugetare din acest an către DGASPC-urile din țară, acolo unde banii nu au ajuns nici măcar pentru un trimestru, Violeta Alexandru a divagat și a evitat să dea un răspuns concret:

„Poate că sunt insuficiente, dar alocările pentru serviciile sociale sunt substanțiale (...) Așa este, dar nevoia de o bugetare suplimentară trebuie să meargă în paralel cu o evaluare a modului în care sunt gestionate aceste servicii în prezent. Sunt soluții pentru optimizarea costurilor, suntsoluții pentru a regândi anumite servicii într-o altă formă și posibil cu alte tipuri de costuri, mai ales pentru adulții cu dizabilități intelectuale, unde România este cu mult în urmă față de ce standard și ce mod de lucru au celelalte țări din Uniunea Europeană. Alocarea este insuficientă, este adevărat, iar o completare a acestor fonduri trebuie să meargă concomitent cu o reformă, o regândire a tipurilor de servicii, cu accent pe adulții cu dizabilități, acolo unde avem un deficit și un mod de lucru mai degrabă nereformat”, a precizat Violeta Alexandru.

Mădălina Turza, șefa Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, a adăugat că pentru asistenții maternali nu va exista vreo problemă, fiind în desfășurare un program european de finanțare pe o perioadă de trei ani.

Reamintim că în cadrul bugetului din acest an, DGASPC BN a primit o alocare bugetară de 21% pentru funcționarea direcției din partea Guvernului:

„Pe lângă tăierea cu 23% a bugetului, am constatat că pentru prima dată în ultimii 30 de ani, onor Guvernul multinaţional-bancar Orban nu a asigurat nici măcar pentru primul trimestru bugetul de funcţionare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Nu am primit nici măcar bugetul de 25% din bugetul DGASPC, am primit 21%. Împreună cu colegii din Consiliul Judeţean, după mai multe zile de căutări, tăieri şi mutări, am reuşit să vom veni în faţa consilierilor judeţeni să propunem un buget prin care vom asigura, cu contribuţia majoră a bugetului Consiliului Judeţean – deşi obligaţia este a Guvernului să asigure 90%, din bugetul DGASPC  şi cofinanţarea noastră de 10%, conform legii – funcţionarea acestei instituţii vitale pe primele şase luni”, a precizat președintele CJ BN, Radu Moldovan, în momentul proiecției bugetare pentru anul în curs.

Adauga comentariu