VIDEO Traseul Via Transilvanica a fost inaugurat la Mănăstirea Putna

În incinta Mănăstirii Putna a fost inaugurat drumul Via Transilvanica, care pornește din județul Suceava, din comuna Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta – Turnu Severin. Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasca Social, inaugurat în anul 2018, care constă în amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj, cu o lungime de 1.000 de kilometri.

„Exact de aici, din acest loc și asta ne bucură așa de tare, va pleca Via Transilvanica, este drumul care unește cel puțin de un an, eu mi-am căpătat multă speranță în acest drum de când lucrez la el. (...) La borna sau la piatra de  hotar, că este vorba de o piatră de hotar făcută de Maxim Dumitraș pe care o vedeți acolo, ea este soră geamănă cu ultima piatră care este privită de aici încolo la podul lui Apolodor din Drobeta - Turnu Severin, o să fie 1.000 de kilometri până acolo”, a spus Alin Uhlmann Ușeriu, moderator.

Tibi Ușeriu, unul dintre cei care a lansat acest unic proiect major și serios de țară, dedicat Centenarului Marii Uniri, anul trecut. Acest proiect care unește printr-un singur drum Bucovina de Dunăre, este inițiat de o organizație nonguvernamentală, dar care necesită implicarea tuturor zonelor, private sau publice.

„Am promis de la început, că am să fac tot ceea ce mie îmi stă în putință să promovez acolo în competițiile la care merg eu și bineînțeles, la un moment dat să-l alerg. Deci am alergat undeva în zonele polare, câteva sute de kilometri, am zis ce fain ar fi să pot să alerg în țara mea câteva sute de kilometri și să nu mă pierd sau să mă mănânce câinii de la stâne. Deci mă bucur foarte mult că putem să alergăm pe un traseu care va fi omologat, mă bucur că o să avem siguranța, pentru că așa ne-au promis autoritățile, că la un moment o să avem și siguranța asta să nu fim mușcați de câini sua alte pericole”, a spus Tibi Ușeriu, ambasador proiect Via Transilvanica.

„De ce am rămas în toată compilația asta? De ce? Pentru că nu e deloc întâmplător că ei fac excepție de la regula modernității, ei nu sunt campioni. Această asociație și toți oamenii care vin aici, nu sunt campioni, sunt eroi, e ceva foarte rar în societatea românească. Modernitatea vestică a adus în România doar o mașină de făcut campioni. Aici în Bucovina, în Pasul Tihuța, e un cuib de eroi, aveți mare grijă”, a spus Marcel Iureș, ambasador proiect Via Transilvanica.

La eveniment, pe lângă frații  Alin și Tibi Ușeriu, au participat și au ținut discursuri și ministrul Apelor și Pădurilor, starețul Mănăstirii Putna, primarul comunei Putna, prefectul județului Suceava, președintele Consiliului Județean, director Romsilva.

„În felul ăsta vorbind de astfel de proiecte, creștem turismul. Vreau să știți că Suceava a depășit 400.000 de turiști anul trecut, anul ăsta cred că depășim jumătate de milion”, a spus Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava

Cea mai mare parte a traseului Via Transilvanica, respectiv 136 de kilometrei, se întinde pe raza județului Suceava, cu un kilometru mai mult decât porțiunea de traseu din Bistrița - Năsăud.

„Tot ce a dat tăinicie acestui neam și veșnicie României, satul românesc, pe asta pune în valoare această drum pe care trebuie să-l parcurgem, în cea mai mare parte, pe jos”, a spus Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva.

La finalul conferinței, atât directorul Romsilva cât și Ministrul Apelor și Pădurilor, au avut făcut câteva promisiuni față de Alin Ușeriu.

„Toate bornele montate care sunt montate de dumneavoastră sau de colegii noștrii, vor fi în gestiunea pădurarilor noștrii pe zona Romsilvei. Al doilea, drumurile pe suprafețele noastre vă vom ajuta să le întreținem, putem s-o facem cu pădurarii noștrii, manual sau cum este nevoie. Și al treilea lucru, da, voi gândi un mecanism ca în jurul acestor drumuri să nu fie nicio tăiere agresivă comercială care să-i împieteze publicului larg, pentru că sunt mecanisme prin care acest lucru se pot face. Singurul lucru prin care vreau să veniți alături de noi, acolo unde vom avea fenomene meteorologice violente, împreună să găsim soluții, în rest vă promit că aceste lucruri vor fi protejate”, a spus Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva.

„Așa cum spunea și directorul general, cât timp voi fi eu ministru, voi mai fi eu ministru, intru în al patrulea mandat peste câteva zile, așa cum ai avut deschiderea pe care am arătat-o ca reprezentant al unui minister atât de important, în mine vei găsi un partener de dialog și un partener care ce spune și face”, a spus Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor.

Din punct de vedere logistic, un kilometru din traseul Via Transilvanica înseamnă 1.000 de euro, iar jumătate din sumă se regăsește în bornele kilometrice de andezit, care au înălțimea de 1,20 de metri, sunt fasonate, sculptate și poartă sigla traseului. În suma de 1.000 de euro sunt introduse semnalizatoarele specifice unui traseu turistic, ghidul care va fi și tradus și vopseaua aplicată din 50, 60 sau 70 de metri pentru a conferi siguranță în urmarea traseului.

 

 

 

Adauga comentariu