„Valea Ascunsă” se dezvăluie publicului bistrițean iubitor de vinuri: viticultorii de la Teaca și-au deschis un magazin de prezentare în buricul târgului (FOTO-VIDEO)

Dealurile din Bistrița-Năsăud au fost parcă de o veșnicie recunoscute pentru vinurile ce se nasc aici. Viile județului însă au avut de suferit o bună perioadă de timp, iar din legendele legate de Jelna, Lechința, Dumitra, Viișoara sau Teaca, s-a cam ales praful.

Deși Pasărea Phoenix este doar o poveste frumoasă și plină de înțelepciune, a reușit să-și arunce spiritul asupra acestor dealuri blagoslovite. Azi, în județul Bistrița-Năsăud avem renăscute crame de care auzisem doar în poveștile bunicilor.

Una dintre aceste crame este și Valea Ascunsă din comuna Teaca, localizată în apropiere de o localitate denumită după bogăția zonei: Viile Tecii. Este o afacere de familie, o familie care a înțeles că povestea zonei poate continua și a ales să readucă la viață viile din Ascunsa, o regiune plasată strategic între niște dealuri.

„Îngrijim 20 de hectare de viţă-de-vie, adică 93.330 de viţe, îmbăiate în câteva mii de ore de soare pe an, renăscute pe dealurile din Ascunsa, Teaca. Pe de altă parte, suntem o cramă de familie, dotată la cele mai înalte standarde de tehnologie, cu o capacitate de producţie de 100.000 de litri pe an. Lucrăm minuţios, atent, cu drag şi bucurie, ardeleneşte dacă vreţi, ca să „distilăm” nectarul viu născut de viţele noastre. Vă invităm să ne cunoaşteţi în fiecare sticlă de Fetească albă, Fetească regală, Chardonnay, Sauvignon blanc şi Fetească neagră. Vinurile noastre sunt produse şi îmbuteliate de Crama Valea Ascunsă – vin de Teaca” – ne-a povestit reprezentanta familiei Muntean, Andra, surprinsă în postura de gazdă la inaugurarea propriului magazin de vinuri din Bistrița.

La fel ca în cazul celorlalte crame din județ, Valea Ascunsă are o poveste reinterpretată cu profesionalism de Marin Ecedi și echipa lui de aur de la Transilvania Print. Ecedi este un „aristrocrat” bistrițean care și-a mai pus o amprentă și pe o altă cramă din județ - Crama Jelna.

În magazinul „Valea Ascunsă” al familiei Muntean de la Teaca se regăsește și un loc dedicat unei alte afaceri a familiei, și anume ferma de lactate.

„Considerăm legătura dintre mâncare și băutură o artă. De asemenea, considerăm că cel mai bine merge alături de un vin și o bucată de brânză. Toate produsele regăsite aici, brânză, urdă, caș, din lapte de oaie și capră, sunt făcute tot de noi, în ferma familiei, după niște rețete pur tradiționale, moștenite de la bunicii noștri” – a concis Andra Muntean.

„Valea Ascunsă” se înscrie astfel într-un itinerariu al vinului bistrițean, viticultura fiind în județul nostru reprezentată de mai multe crame, majoritatea de familie, dar care reușesc să deschidă o portiță importantă pentru businessul local: turismul viticol!

Magazinul „Valea Ascunsă” se regăsește în Bistrița pe strada Gh. Șincai la numărul 25, vis-a-vis de Biserica Catolică, acesta fiind deschis publicului de luni până sâmbătă inclusiv.

Adauga comentariu