Useriștii privesc către Bruxelles. Dintre toți, Cristina Iurișniți visează cel mai frumos: nimic concret, doar o imagine de europarlamentar (10.000 de euro lunar)

Dacă nu ne-am lămurit până acum, deputatul bistrițean din partea Uniunii Salvați România, „redistribuita” Cristina Iurișniți e cu gândul din ce în ce mai mult către Parlamentul European, singurul loc unde mai vrea să funcționeze ca politician.

Într-un interviu acordat stiridebistrita.ro în urmă cu ceva timp, Iurișniți spunea că nu mai are de gând să mai participe la următoarele alegeri pentru Parlamentul României, acesta fiind unicul ei mandat, dar că își dorește să rămână implicată în politică pentru a accede în Parlamentul European.

Acest fapt este unul concretizat deja prin depunerea candidaturii domniei sale în interiorul USR pentru alegerile europarlamentare care urmează în primăvara lui 2019. Ce o recomandă pe distinsa profesoară de limbi francofonice? Exact asta, faptul că vorbește fluent franceza, atât de fluent încât îi e greu să-și găsească cuvintele în română.

Joi, 18 octombrie, a avut loc la Bistrița o conferință de presă la sediul USR BN în care au fost prezenți, pe lângă deputatul bistrițean, alți doi candidați pentru un loc eligibil pe listele pentru europarlamentare ale USR: Cristian Ghinea, vicepreședinte USR, fost ministru al fondurilor europene în guvernul tehnocrat, precum și Radu Mihaiu, de asemenea fost membru al guvernului tehnocrat, acesta fiind secretar de stat în același minister.

Dacă vicepreședintele USR Cristian Ghinea are deja un bagaj politic destul de consistent, având o popularitate destul de mare în rândul membrilor USR (cei care vor vota lista finală a candidaților pentru eroparlamentare), cei doi care l-au acompaniat în conferința de presă trebuie să ducă o luptă de convigere serioasă în ceea ce îi privește.

Radu Mihaiu a fost foarte pragmatic și și-a expus cinci puncte aferente a cinci tematici care alcăturiesc platforma sa pentru această candidatură și se referă la digitalizare și tehnologie: votul electornic, domiciliul electornic, jurnalism în epoca digitală, fake-news și componenta sa digitală, precum și un proiect referitor la protecția datelor.

Cristina Iurișniți se rezumă la prezentarea unui CV bazat pe legăturile sale cu francofonia și consideră că a acumulat destulă experiență în acest sens chiar din poziția de parlamentar care a participat mai mult în exteriorul tării decât în interior la rezolvarea problemelor bistrițenilor.

Iurușniți își ține destul de diluată deja poziția față de problematica educației, considerând introducerea educației sexuale în școli mai importantă decât rezolvarea unor chestiuni de bază și banale, cum ar fi asigurarea măcar a transportului elevilor de și către școală/acasă, sau cele legate de veceurile din fundurile curților instituțiilor de învățământ din mediul rural.

De asemenea, Iurișniți propovăduiește de la nivelul preaînalt al unor tribune prea mici pentru ea, problematica egalității de șanse dintre femei și bărbați, precum și cea a violenței domestice, fără să aibă soluții pentru cei 144 de copii din Bistrița-Năsăud, victime ale aceleiași violențe. Nici măcar de Tribunalele pentru minori și familie nu are habar, înființarea acestora fiind o condiție de aderare a României în Uniunea Europeană, fapt materializat numai pe hârtie, în realitate existând doar o singură instituție de acest gen, la Brașov.

Din partea USR se preconizează că vor accede în viitorul Parlament European între 3 și 5 eurodeputați. Dacă Iurișniți se va afla printre aceștia, depinde de votul membrilor USR. Din toată țara, evident. Vom vedea câți useriști vor fi convinți de madame le professeur de Bistrița, căci dacă se va baza numai pe votul membrilor USR din Bistrița-Năsăud, șansele Cristinei Iurișniți de a pleca la Bruxelles, acolo unde un europarlamentar „strângtor” precum dânsa câștigă 10.000 de euro lunar, vor tinde către „rien”.

Adauga comentariu