Unionismul, în creștere la Chișinău. În România, comuna bistrițeană Parva a fost prima localitate care a semnat o declarație simbolică de Unire cu Republica Moldova

Mai mult de jumătate din populația municipiului Chișinău, capitala Republicii Moldova, ar dori ca țara să se unească cu România. Concluzia a venit în urma încheierii unei consultări publice pe tema Unirii, derulată de experții Centrului Social-Politic European din Chișinău.

 

După cum a transmis, miercuri, postul de televiziune 10 TV, locuitorii Chișinăului au fost chestionați timp de mai multe zile cu privire la întrebarea „Ați vota sau nu Unirea cu România?”. În urma numărării unioniștilor din capitala Moldovei, 55% din populația Chișinăului și-ar dori unirea cu România, iar 45% din locuitorii capitalei s-ar opune.

 

Ne bucurăm să vedem că și cetățenii din Republica Moldova ne împărtășesc gândurile și dorința noastră de unire. Unionismul este în creștere la Chișinău. De la sondajul anterior, când procentele indicau un scor de 43 la sută de locuitori în favoarea Unirii, numărul acestora a crescut considerabil”, a declarat pentru Știri de Bistrița, deputatul bistrițean Ionuț Simionca (PMP).

 

PMP este primul partid politic din România care și-a propus ca proiect de țară unirea Republicii Moldova cu țara mamă. Mai mult chiar, PMP are și un candidat care participă la alegerile actuale pentru Primăria Chișinăului, deputatul Constantin Codreanu, reprezentant de asemenea și al Partidului Unității Naționale din Moldova, el având dublă cetățenie.

 

Declarațiile în favoarea Unirii și tendința de creștere a numărului unioniștilor din Moldova au devenit tot mai vizibile începând cu luna ianuarie a cestui an. Cu prilejul sărbătorii Micii Uniri de la 24 ianuarie, câteva localități de peste Prut au emis, prin votul aleșilor locali, declarații simbolice de unire cu România. În prezent, peste 160 de localități și trei raioane din Republica Moldova au semnat Declarații de Unire prin care cer revenirea în granițele vechi ale României Mari.

 

În România, prima localitate care a adoptat o declarație în favoarea Unirii a fost comuna bistrițeană Parva. La acea dată, pe 19 februarie, printr-o rezoluție adoptată în cadrul unei ședințe ordinare, edilii părveni solicitau președintelui României, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și Guvernului României, unirea cu Basarabia.

 

Este un gest de solidaritate cu primarii din Republica Moldova. Eu am fost acolo, ei au fost aici, ştiu ce se întâmplă acolo şi cineva trebuie să „ia de coarne” acest taur al Unirii dacă mai vrem să avem hotare”, declara la acea dată primarul comunei Parva, Ioan Strugari.

 

Sondajul de opinie din capitala Republicii Moldova, Chișinău, a fost realizat atât prin intermediul operatorilor de interviu, care au bătut din ușă în ușă (45,62% dintre intervievați au răspuns la domiciliu), cât și online, pe platforma www.decid.md, unde au răspuns 46,38% și la corturile din capitală, unde 9,05% și-au exprimat opinia. 51% dintre respondenți au fost femei, iar 49%, bărbați. La consultare au participat 79.742 de persoane peste 18 ani, toți locuitori ai Chișinăului. Eșantionul este reprezentativ la nivel municipal, cu o marjă de eroare de plus-minus trei la sută.

Adauga comentariu