Unde sunt pădurile din Parcurile Naționale „Munții Rodnei” și „Călimani”? Într-un top cu arome de infringement pe mediu din partea UE!

„Aurul verde” din România – așa cum denumea fostul ministru Doina Pană pădurile, a ajuns pe masa oficialilor europeni de la Bruxelles în urma unui studiu realizat de Organizația „Agent Green”. Printre masivele în care s-au desfășurat defrișări mari este și Parcul Național „Munții Rodnei”.

O cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de lemn a fost exploatată din parcurile naţionale ale României, începând din anul 2014 până în prezent, asta înseamnă că o pădure seculară de 3.600 de hectare a dispărut, echivalentul a 7.200 de terenuri de fotbal, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Andrei Ciurcanu, investigator Agent Green, conform Agerpres.

Acesta a menţionat că, în intervalul analizat, lemnul exploatat din parcurile naţionale a fost încărcat şi transportat în peste 60.000 de camioane, adică o coloană de camioane pline cu buşteni de la Bucureşti până la Nădlac.

Potrivit datelor prezentate luni în conferinţa de presă, parcurile naţionale cele mai afectate de exploatările agresive şi care au pierdut cel mai mult din biodiversitate sunt: Călimani, Domogled Valea-Cernei şi Semenic - Cheile Caraşului, arii naturale unde sunt adăpostite chiar şi păduri seculare de fag incluse în patrimoniul UNESCO, cât şi cea mai mare pădure virgină din Uniunea Europeană, respectiv Izvoarele Nerei.

Printre zonele care apar cu cele mai mari cantități de lemn exploatat se află și Parcurile Naționale Călimani și Munții Rodnei. În primul caz au fost semnalate sustrageri de 190.000 de metri cubi, iar în cazul Munților Rodnei de 100.000 de metri cubi de material lemnos.

Conform sursei citate, Thomas Waitz, membru al Comisiilor pentru agricultură, pesticide şi petiţii din Parlamentul European şi reprezentant al Partidului Verde din Austria, a declarat: "Mesajul meu către autorităţile din România este următorul: "Protejaţi Parcurile Naţionale, în caz contrar aveţi toate şansele ca România să intre într-o procedură de infringment, pentru că nu respectaţi legislaţia europeană".

Comentarii

Balan Marius- e...

15.11.2018 17:42

Vedeti-va de treaba domn RIAN ! Nu exista nimic protejat in Romania. Nu sunt protejati, cei cu cancer, copii abandonati, marii arsi, or fi padurile ? Protejati sunt cca 100 de smecheri sub tutela lui drac-nea. Protejata este mafia padurilor de catre institutiile de forta si legile care se dau cu dedicatie. A se vedea ce cadou face psd+ alde hotilor care pana la 5 ani vor face puscaria acasa langa fomeie sau amanta. Chestia asta cu zone si paduri protejate este o mare pacaleala catre UE si poporul prost. Protejate sunt interesele MAFIEI.

Adauga comentariu