Unde sunt declarațiile de avere ale unor primari de comune din Bistrița-Năsăud?

Concentrarea activităților socio-politice și economice ale județului în municipiul Bistrița i-a făcut pe unii dintre edilii comunelor să „vegeteze” liniștiți în fotoliile de primari. Porțile virtuale de intrare în aceste comune ori lipsesc, ori sunt greoaie și lipsite de informații actualizate. Site-urile primăriilor oferă celor curioși puține informații relevante, inclusiv pe palierul mult trâmbițatei transparențe. La acest capitol se includ și declarațiile de avere și interese, documente obligatorii care sunt „omise” de unii dintre liderii comunităților.

Cinci din cei 58 de primari ai comunelor din județul Bistrița-Năsăud nu au declarațiile de avere sau au uitat să le completeze de câțiva ani. Pe lângă faptul că anumite primării nu dispun încă de site de prezentare, declarațiile de avere și interese lipsesc inclusiv de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, care pare să tolereze aceste carențe și să nu le raporteze, având în vedere că declarațiile mai multor primari nu mai sunt actualizate din 2016. Mai jos, aveți însă un top al celor care sfidează acest sistem și își ascund bine de tot declarația de avere și interese.

Comuna Budești- Vasile Codrea (foto), declarația de avere și interese nu se găsește nici pe pagina Agenției Naționale de Integritate. Primarul și-a început mandatul în anul 2000. Interesul lui Codrea pentru transparență este unul care nu tinde către zero, este chiar zero absolut! Comuna nu are site, primarul nu are declarații de avere și intere. Chiar așa, de ce? Dacă totuși există, am dori și noi un link (exclus Wikipedia sau ghidulprimariilor.ro).

Comuna Feldru- Grigore Ţiolan, declarația de avere și interese a primarului nu se găsește niciunde. Primarul celei mai mari comune din județ a început mandatul în anul 2012. Țiolan preferă re găzduiască reclama unui întreprizător privat care se ocupă de inscripționări de căni și tricouri cu „I Love Feldru” direct pe pagina oficială a Primăriei, la loc ultra-vizibil, dar omite să-și prezinte deschis averea și interesul.

Comuna Galații Bistriței- Găurean Vasile, ține ascunsă declarația de avere și interese, ultima actualizare este din 2012, primarul este la conducerea comunei de 26 de ani. Care ar fi interesul „îndosirii” declarațiilor? Probabil faptul că soția primarului este angajată la APIA?

Comuna Nimigea- Runcan Mircea Gavrilă, ultima lui declarație de avere este din anul 2008, când era viceprimar. Aici „durerea” în cot față de prevederile legale referitoare la transparență este una și mai mare, accentuată inclusiv de bezna în care unele localități din comună se îneacă după apusul soarelui.

Comuna Poiana-Ilvei, Scridonesi Ioan, ultima actualizare pe site-ul Agenției Naționale de Integritate este din 2012, când încă nu era la conducerea primăriei, câștigând alegerile în 2016. Primarul acestei comune a venit la cârma comunității cu un „bagaj” propriu de care nu se dezice, fapt pentru care nepublicarea declarației de avere o înscriem la capitolul „scăpare”, mai ales că „tentativele” de publicare au lăsat urme pe site-ul comunei. Există un fișier urcat pe site, dar nu are un link accesibil, probabil din cauza denumirii acestuia.

În materialele următoare vom analiza „starea” primarilor din Unitățile Administrativ-Teritoriale altele decât orașe sau municipiul Bistrița, acolo unde „privirea” critică ajunge mai greu.

 

Adauga comentariu