Un an de la tragedia din Viișoara. Cinci tineri din Negrilești sunt astăzi îngerii unei bariere inexistente. Vezi ce amestec are Ionuț Simionca în această poveste

1 Iunie 2016. Trecerea de cale ferată din Viișoara, aflată în imediata apropiere a târgului Heidenfeld, nesemnalizată, devine capătul de linie pentru cinci tineri ce și-au încheiat socotelile cu viața într-un mod brutal. O garnitură feroviară a intrat în plin cu toate tonele ei într-o mașină ce se încăpățâna să rămână pe șine.

Drama nu mai poate fi povestită, căci s-au scurs atâtea râuri de cerneală încât pământul nu ar mai suporta încă un ocean. Au curs și încă mai curg atâtea lacrimi de s-a format o mare a plângerii inclusiv in rai. Durerea a amorțit deja sufletele celor rămași să-și amintească de Darius, Lavinia, Daria, Cosmina și Rafael. Și își amintesc continuu, 25 de ore pe zi, căci aceste nume sunt purate de păpușile unei copile de nici patru anișori care s-a maturizat mult prea repede în umbra durerii și la lumina amintirii chipurilor fraților ei.

Accidentul din 1 Iunie 2016 nu este singurul desenat pe harta neputinței în dreptul trecerii la nivel de cale ferată din Viișoara. Mai sunt și alte cruci, alte inimi zdrobite care se uită cu furie către o barieră imaginară, o barieră ce nu s-a lăsat atunci când neputința, sau graba, sau neatenția unora s-a întâlnit fatal cu impozanța neiertătoare a unui monstru metalic ce-și vede nepăsător de calea lui ferată.

Da, o barieră banală putea face ca acele râuri de cerneală să nu mai umple planeta de încă un ocean. Acea barieră blestemată pentru inexistența ei putea să scutească raiul de prezențe timpurii. Zona respectivă, transformată într-o gaură neagră a vieții, nu are vreun înger de strajă întruchipat în vreun obstacol proeminent în calea morții. O siplă cruce a Sfântului Andrei nu reușește singură să împiedice crucificarea altora.

Tartori ai destinelor pământești, ce-și varsă promisiuni din patru în patru ani, se leagă singuri la mâini și ochi, dar gura le rămâne slobodă: promit deșert intenția. Cu fapta, însă, e mai greu. Banala barieră ce stopează coasa neiertătoare tot nu există. Cu toate acestea, o mică rază se întrevede printre paralelele șinelor. Un proiect de lege ce a fost adoptat de curând aduce viața în fața morții și o obligă pe cea din urmă să plece. O barieră poate fi amplasată în nefastul loc prin obligație legală, chiar dacă numai prin 2020.

Legea a fost propusă de un bistrițean ce merită respectul cuvenit. Pentru unii vine târziu, căci orice lege dată nu mai poate aduce înapoi îngerii. În schimb poate salva alți îngeri, să mai rămână alături de familii. Documentul legislativ a fost propus de deputatul Ionuț Simionca, iar partidul din care face parte chiar nu ne interesează. Aici se prevede ca obligatorie montarea de bariere la trecerile de nivel cu calea ferată ce se situează pe drumurile internaționale și cele naționale cu risc ridicat de producere a accidentelor. La Viișoara, trecerea de cale ferată nu traversează niciunul din aceste drumuri, fiind un drum de servitute local, dar cu risc mare de producere a accidentelor, căci stau mărturie crucile comemorative ale celor ce și-au pierdut viața acolo.

Tot de diriguitorii pământești ai destinelor noastre depinde acest lucru. Având acum o bază legală, administratorii locali nu trebuie decât să aplice legea, iar administratorii căilor ferate să o pună în practică.

Iar dacă la Viișoara se va monta totuși acea barieră, pe ea ar trebui inscripționate numele îngerilor ce nu au beneficiat de șansa la viață oferită de această banalitate.

Odihnească-se în pace, martirii barierei de la Viișoara!

 

foto titlu: prelucrare bistriteanul.ro

Adauga comentariu