Un cunoscut om de afaceri ajuns primar în Bistrița-Năsăud vrea Parc Industrial la el în comună.Vezi despre cine e vorba

Liberalul Ionel Ropan este noul primar al comunei Petru Rareș, el fiind și un prosper om de afaceri, cu un business în comerț, el conducând o firmă cu nume de fată: ”Roxana”. Povestea e simplă: Ionel Ropan și-a început afacerea în comerț cu un bar în Reteag:” În momentul în care m-am gândit la numele firmei soția mea era însărcinată, nu știam dacă vom avea fată sau nu, dar ne-am spus că dacă primul născut va fi fată o va chema Roxana. Și am decis atunci ca și firma să poarte același nume” ne-a povestit Ionel Ropan, proprietarul celui mai mare distribuitor de bere și de răcoritoare din regiune, acum primar.

L-am întrebat cum a gpsit comuna Petru Rareș în calitatea lui de edil, dar nu a părut a fi mulțumit: ” Noi, ca administrație, ca UAT am cam rămas în urmă. NU avem decât un singur proiect european, o capelă la Reteag, dar în rest cam zero. Cu toate acestea, fiți sigur de un lucru: voi face tot ceea ce e de făcut să modernizăm localitatea noastră”.

Obiective principale: Gaz, canalizare, asfaltare: ” Nu e vorba doar de atât, pentru că vrem să modernizăm școlile, să le mai dotăm, așa că ne dorim un teren de joacă pentru copii dar și reamenajarea terenului de fotbal de la Reteag . Trebui să știți că toate acestea le facem în paralel cu acțiunea de intabulare a terenurilor, străzilor, a tot ceea ce se cheamă spațiu public, asta pentru că, în accesarea de fonduri europene, intabularea este obligatorie”.

Parc Industrial la Petru Rareș?

Unul din visele primarului Ionel Ropan este amenajarea unui parc industrial în comuna Petru Rareș: ” Nu e deloc imposibil, iar aici la Petru Rareș, avem toate premisele. Avem un teren de 3 hectare lângă  terenul de fotbal ce trebuie însă intabulat. Acum, sigur, apariția unui parc industrial depinde și de rapiditatea construirii drumului expres dar și de cuplarea comunei la această arteră de circulație. Fiind un nod important al zonei: legături cu Ciceu Giurgești-Negrilești-Breaza, pe cealaltă parte cu Târlișua și Suciu de Sus în Maramureș, iar dacă se va face și podul peste Someș care va le Braniștea de Petru Rareș și invers Petru Rareș de Ciroșoaia-Valea Ungurașului, atunci avem și legătua cu județul Cluj. Mai putem adăuga aici și faptul că suntem exact la mijlocul distanței dintre Beclean și Dej, 13 km, așa că putem să credem în amenajarea unui Parc Industrial”, explică primarul Ropan.

Proiect de gaz în valoare de 27 de milioane de euro și excendent bugetar de 1,6 milioane de lei

Asta ne spune Ionel Ropan despre viitorul buget al comunei Petru Rareș: ” Bani vom avea la bugetul pe 2021. Avem un excendent de 1,6 milioane de lei, așteptăm sumele ce ne vor fi repartizate din cotele defalcate. Nu suntem o comună săracă, dar nici una foarte bogată, suntem acolo, pe la mijloc, dar dacă taxele și impozitele locale se plătesc la timp, trăim decent”.

Unul din proiectele importante ale comunei Petru Rareș este cel pentru introducerea gazului metan. Pentru reușita acestuia, 5 comune din zonă au creat un ADI din care fac parte: Ciceu Mihăiești, Ciceu Giurgești, Negrilești, Braniștea și Petru Rareș ca lider de proiect, valoarea totală a acestuia fiind de 27.000.000 de euro.

Ropan mai spune că își dorește să asfalteze toate străzile interioare din Petru Rareș, fapt pentru care a scris o cerere de finanțare către CNI (Compania Națională de Investiții) : ” Dacă nu se va aproba pe CNI, atunci vom scrie un proiect de accesare de fonduri europene. Așteptăm să vedem care sunt axele de finanțare ale Comisiei Europene pentru 2021-2027, după care vom scrie proiecte, cât mai multe proiecte pentru a aduce bani europeni în această comună”, punctează Ionel Ropan.

Adauga comentariu