Un cal schilodit și torturat a fost folosit ca momeală pentru urși în Munții Rodnei! Agent Green arată cu degetul către o asociație de vânători din zonă UPDATE - Poliția s-a autosesizat!

O filmare în care un cal este torturat și lăsat pradă urșilor în Munții Rodnei, în apropiere de Romuli, a fost făcută publică de Agent Green.

În imaginile surprinse de surse ale organizației de mediu se vede un presupus vânător, membru al Asociației de Vânătoare Montana Coșbuc, care trage dintr-o remorcă un cal în agonie. Bidiviul este apoi lăsat în pădure ca momeală pentru urși.

Conform Agent Green, mașina din care a fost târât calul ar avea numărul de înmatriculare BN 59 SAL. ONG-iștii fac apel către Poliția Română pentru a investiga acest caz de cruzime față de animale.

Imaginile se pot vedea AICI.

 

UPDATE:

În urma vizualizării imaginilor apărute în spațiul public, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud împreună cu cei ai Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase s-au autosesizat și au demarat cercetările în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “rănirea și schingiuirea animalelor”, faptă prevăzută de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

De asemenea, au fost sesizate pentru efectuarea de verificări de specialitate Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Garda Forestieră.

Polițiștii au identificat persoanele implicate și efectuează în continuare cercetări, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale.

 

Later Edit: Reprezentanții Parcului Național „Munșii Rodnei” specifică faptul că situația prezentată de Agent Green nu a avut loc în incinta Parcului, ci în proximitatea acestuia:

COMUNICAT
În urma imaginilor apărute pe rețelele de socializare promovate de Agent Green, prin care se arata fapte regretabile (titlul postării - animal torturat, în Parcul National Muntii Rodnei), presupus a se fi petrecut în Parcul National administrat de instituția noastră, facem următoarele precizări:

Pentru o informare corectă și obiectivă a opiniei publice Admnistratia Parcului Național Muntii Rodnei precizează că aceste fapte nu s-au petrecut pe raza parcului national administrat de instituția noastră.

Detestăm și noi cele întâmplate, ne distanțăm de aceste fapte reprobabile și susținem organele abilitate în elucidarea incidetului respectiv.

Urmare mentiunii din postarea respectivă, cum că faptele s-ar fi petrecut pe teritoriul Parcului National Muntii Rodnei, instituția noastră s-a autosesizat și a demarat verificări în teren. S-a dovedit că cele sustinute de către organizatia non-guvernamentală Agent Green cu privire la locul săvârșirii faptelor sunt neadevărate deoarece, în urma cercetărilor noastre, am descoperit că incidentele s-ar fi petrecut într-o altă zonă, în afara parcului.
Am sesizat Garda Forestieră și Directia Sanitar Veterinară (instituții ce răspund de fondul cinegetic și respectiv protecția animalelor), în legătură cu posibile fapte penale săvârșite de autori necunoscuti, în fond forestier, conform cu detaliile ce se regăsesc în postarea originală a ONG Agent Green, pe pagina proprie de Facebook a organizatiei).

Solicităm ONG Agent Green și tuturor persoanelor juridice și fizice care află, pe diverse căi, despre posibila săvârșire a unor fapte cu caracter penal sau contraventional pe raza Parcului National Muntii Rodnei, să informeze de îndată instituțiile abilitate să constate și să sanctioneze aceste fapte.
De asemenea adresăm tuturor celor ce se implică activ în protectia mediului rugămintea de a ne comunica și nouă acest gen de incidente pentru a verifica dacă s-au petrecut într-adevăr pe teritoriul parcului național administrat de instituția noastră, astfel încât imaginea REGIEI NATIONALE A PĂDURILOR să nu fie afectată de presupuneri neadevărate, care produc efecte negative chiar și după eventuale dezmintiri date de către cei care au facut afirmatiile (neverificate) respective.

Adauga comentariu