Un bebeluș născut prematur, cu o greutate de numai 900 de grame, a „inaugurat” un aparat fără de care nu ar fi avut șanse de supraviețuire!

Șansa la viață a unui nou-născut cu o greutate de numai 900 de grame a fost asigurată de un aparat ajuns în secția de neonatologie din Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu doar câteva ore înainte ca micuțul să se nască!

Este vorba de un ventilator cu suport respirator în valoare de peste 23.000 de euro, aparat de ultimă generație donat SJU de către Fundația Salvați Copiii.

Acest aparat asigură respirația noului născut prematur, ființă care nu poate respira fără ajutor. Ventilatorul este de tip invaziv și implică intubarea bebelușului, aparatul având mai multe funcțiuni.

Conform unei statistici la nivel de SJU Bistrița, în anul 2017 s-au născut peste 1.600 de copii, din care 167 prematur, cu o greutate de sub 2,5 kg, iar alți 56 au avut nevoie de ventilator.

Secția de neonatologie din cadrul SJU Bistrița este o secție de rang II, ceea ce înseamnă că nou-născuții sub 1 kilogram trebuie transferați la o unitate de rang III, Targu-Mureș sau Cluj-Napoca fiind cele mai apropiate centre de acest gen.

În cazul în care un astfel de nou-născut apare pe lume, un aparat de acest fel, cum este cel donat de Fundația Salvați Copiii, le asigură acestora respirația până în momentul transferului.

Până la sosirea acestui aparat, o astfel de respirație era efectuată mecanic, manual.

Fundația Salvați România a mai donat SJU Bistrița în anul 2015 un incubator și o lampă de fototerapie, valoarea totală a donațiilor fiind de 37.000 de euro.

Adauga comentariu