Uite cariera, nu e cariera! Scandal cu aromă de piatră și fonduri europene la Ilva Mare: O exploatare minieră ilegală este acoperită de instituțiile statului prin închidere de ochi în momente cheie

Se construiește mult în România zilelor noastre, iar asta nu poate fi decât de lăudat. Însă tot în România zilelor noastre există legi, drepturi și proceduri pe care toată lumea, la unison, ar trebui să le respecte, asta pentru o dezvoltare sănătoasă a societății.

La Ilva Mare, o comună superbă de pe Vale Ilvelor, acolo unde încă mai poți spune că piciorul de plai este pe o gură de rai, zgomotul utilajelor ce edifică evoluția către modernitate are ecou prin mai toate pădurile din zonă. Până la urmă, evoluția vine și cu daune colaterale, praf, zgomot, discomfort și altele, printre care sunt și nemulțumirile cetățenilor.

Doamna Elisabeta Scai este unul dintre acești cetățeni nemulțumiți nu de factorii disturbanți ai modernismului, ci de modul de acțiune și mai ales de derapajele celor care construiesc viitorul comunității, căci o regulă de aur este încălcată, din viziunea doamnei în cauză, și anume dreptul la proprietate.

Doamna Scai este moștenitoarea unui teren aflat pe raza Unității Teritorial Administrative (UAT) Ilva Mare, fiind vorba de un hectar de pădure și 1,6 hectare de pășune. Terenul în cauză este moștenit atât de doamna Scai, în calitate de nepoată a proprietarului decedat, precum și de un unchi al acesteia, cu care are o înțelegere familială.

Ca orice om, Scai Elisabeta a dorit să-și vadă proprietatea, însă a costatat surpinsă că aceasta suferă din mai multe puncte de vedere.

„Am mers în zona numită popular Cheie ca să verific starea terenului, unde am constatat existența mai multor cariere de exploatare piatră masivă și una pe terenul meu. Am înțeles apoi că acolo este în lucru un drum forestier, pe fonduri europene, și că firma care prestează, Mis Grup, își rezolvă piatra necesară din carierele de piatră ilegale din zonă. Nu numai faptul că drumul respectiv este în imediata proximitate a proprietății moștenite de mine, dar s-a și intrat abuziv în ea, iar carierele respective se află pe terenul cu pricina, fiind clar în ilegalitate”, ne-a declarat Elisabeta Scai.

Moștenitoarea s-a adresat instituțiilor abilitate pentru a rezolva această situație. Garda de Mediu, Agenția Națională de Mediu, Primăria, Prefectura, Poliția, cu toate a intrat în contact, la toate a depus cereri și petiții, iar de aici a început tragi-comedia în care doamna Scai este victimă.

Aceasta susține, cu probe, că primarul comunei Ilva Mare, Anca Alexandru, recunoaște neregulile din zona Cheie. Mai mult, Elisabeta Scai a luat legătura și cu reprezentanții firmei prestatoare, Mis Group, iar aceștia i-ar fi declarat că situația este cunoscută la nivelul Primăriei.

„În data de 22 iunie 2020 am fost în audiență la primarul Anca Alexandru, unde acesta recunoaște neregularitatea lucrurilor din Cheie, discuție pe care o am înregistrată pe telefon. În data de 24 iunie am urcat și m-am întâlnit cu echipele de lucru și m-au asigurat că ing. Ghiță Timiș stie despre exploatarea de piatră. L-am sunat și m-a asigurat că primarul stie și cu acordul lui s-a extras piatra, de asemenea, discuția este înregistrată. Tot atunci l-am sunat pe reprezentantul firmei constructoare, Petrica Fățișă, și mi-a zis că nu știe de nicio înțelegere decât cu Primaria. Concluzia dupa toate acestea, dată de către primarul Anca Alexandru, a fost ca vine, citez, Domeniul de vânătoare și-mi ia terenul unde este drumul forestier din Cheie și cariera de piatră”, a adăugat Elisabeta Scai.

Fiind pornită să-și rezolve nedreptățile comise asupra proprietății sale, Scai Elisabeta a trimis o serie de petiții către anumite organisme îndreptățite în a constata neregulile.

Garda de Mediu susține că, în urma sesizării făcute de doamna Scai, s-au deplasat la fața locului pentru constatări, însă nu s-a găsit nimic acolo, nici utilaje și nici lucrări în desfășurare, astfel încât pentru ei totul e în ordine.

Direcția Generală Inspecție și Supraveghere Teritorială a Activităților Miniere vine cu un alt răspuns. Inspectorii CIT BN spun că nici ei nu au găsit oameni sau utilaje la fața locului, însă urme ale activității de exploatare minieră ilegale sunt, așa că oferă următorul răspuns petentei:

Elisabeta Scai s-a adresat inclusiv Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud, iar răspunsul instituției este unul cât se poate de elocvent: există activitate infracțională și s-a deschis un dosar penal în acest sens!

Prefectura Bistrița-Năsăud, aflata în acel moment între un prefect cu gânduri către o candidatură și un subprefect copleșit de restul activităților, a scăldat un răspuns întins pe mai multe pagini care nu spune nimic.

Însă să vedem ce spune primarul comunei Ilva Mare, Anca Alexandru, acesta fiind contactat telefonic de redacția noastră. Legat de drumul forestier finanțat din fonduri europene, Anca Alexandru recunoaște că acesta nu este intăbulat pe Priămrie conform noului cadastru:

„Nu este intabulat pe Primărie confrom noului cadastru, dar figurează ca drum pe vechiul cadastru. Este adevărat că o persoană a făcut mai multe plângeri și sesizări. Are titlu de proprietate pe un hectar de teren fond forestier, dar pe bunicul ei. Dumneaei folosește un fond forestier, așa l-a declarat ea. Mai are 1,6 hectare de pășune, dar și alea sunt tot în fond forestier. Noi acum lucrăm la Cadastru, sectorul respectiv este în lucru, iar în momentul în care se va termina, se va afișa, iar dumneaei, dacă nu va fi mulțumită, poate în termen de două luni de zile să facă contestații... Mai este un titlu de proprietate la un unchi de-al ei, și acum ei nu se înțeleg de la pământ”, a declarat Anca Alexandru pentru stiridebistrita.ro.

Este cel puțin interesantă abordarea primarului de la Ilva Mare, care recunoaște că ar fi probleme cu intabularea, dar cu toate astea a demarat un proiect pe fonduri europene (acolo unde nu se acceptă litigii). Cadastrul vechi, cadastrul nou, vedem ce va fi, titluri de proprietate și declarații pe propria răspundere legate de terenuri pe care acum le folosesc alții, toate denotă o oarecare harababură în documentele oficiale ale comunei.

Elisabeta Scai ne-a pus la dispoziție documente prin care aceasta este îndreptățită să-și caute dreptatea. Inclusiv chitanțe prin care s-a plătit impozitul pe terenurile în cauză, iar aici intervine o altă întrebare... Dacă acele terenuri nu au o situație clară, de ce primaria a încasat acele taxe, care până la urmă au fost impuse de aceeași instituție?

Mai mult, legat de exploatarea ilegală de pe terenul proprietate privată, inspectorii sau autoritățile care au făcut deplasări în teren nu au găsit utilaje și oameni la lucru în zonă. În schimb, fotografiile vorbesc de la sine, însă cel care a făcut aceste fotografii nu și-a aruncat buzduganul înainte, luând prin surprindere activitatea presupus ilegală din zonă.

Vom urmări acest subiect și vă vom prezenta și alte documente într-un material următor, pe măsură ce vom primi și noi răspunsuri din partea instituțiilor și firmelor implicate în acest mic scandal local cu aromă de piatră și fonduri europene.

 

 

Adauga comentariu