UDMR Bistrița-Năsăud a cerut o funcție de prefect sau subprefect dar și un post de secretar de stat. USR-Plus vrea o altfel de împărțire a prefecturilor : Una ție, una mie, una lor. În scurt timp, prefecții vor putea face, din nou, politică

Președintele UDMR Bistrița-Năsăud, Decsey Atilla a confirmat pentru www.propolitica.ro faptul că liderii maghiari bistrițeni au cerut conducerii centrale a Uniunii un post de prefect sau subprefect dar și unul de secretar de stat într-un minister care nu a revenit UDMR la negocierile de la Vila Lac.

Ultimul prefect din partea UDMR a fost regretatul Ioan Szilaghy, fost prefect al județului Bistrița-Năsăud în perioada 5 ianuarie 2005-18 februarie 2009. Szilagyi nu a fost doar unul din prefecții cei mai prietenoși cu presa, ci și un jucător politic din județul Bistrița-Năsăud, el fiind cheia rezolvării crizei politico-administrative din 2005.

Liderul bistrițean maghiar mai spune că, nu există încă persoane nominalizate, dar acest lucru se va întâmpla chiar în aceste zile.

Numărul prefecților care revine fiecărui partid, agreat în coaliție, este următorul: PNL – 23 de prefecți, USR PLUS – 14 prefecți, UDMR – 5 prefecți. USR a propus astăzi, în ședința coaliției, un sistem de ‘trageri’ pe model european a județelor care revin fiecărei formațiuni.

Cum vor fi împărțite prefecturile?

Precizăm că ar putea fi vorba de sistemul de ordine de opțiuni folosit și în instituțiile europene, adică e vorba de cel propus de USR la împărțirea funcțiilor de premier și președinte al Camerei Deputaților: PNL va alege primul județul în care să aibă prefect, după care vor alege USR PLUS și apoi UDMR.

IMPORTANT: Guvernul Cîțu a discutat în primă lectură, săptămâna trecută, un proiect care scoate prefecții din categoria înalților funcționari publici și funcția devine de demnitate publică, astfel că prefecții devin politici și pot fi numiți din rândul partidelor.

 
 

Comentarii

Ioan Marcel Burdea

05.01.2021 21:46
UDMR-ul si USR-ul sa ceara functii de prefect si subprefect in judetele unde au castigat alegerile parlamentare, in Bistrita - Nasaud nu stiu sa fi fost in primii trei................

Adauga comentariu