Turnătorii, la modă indiferent de vremuri! Mai celebri sunt cei cu patalama de la SECU. Ioan Aurel Rus l-a trădat pe Dumnezeu de două ori

Fiindcă tot e vremea denunțătorilor și a denunțurilor la DNA sau la alte structuri ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, parcă moșteniri ale metehnelor de dinainte de revoluția din 1989, ne-am gândit să începem un serial care pune lupa pe turnătorii cu patalama la SECU. Culmea este că, mulți dintre acești colaboratori ai Securității, așa cum îi numește mult prea frumos Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au avut tupeul să se cațere în funcții publice și după revoluție. Unii au dispărut din viața pulică, alții sunt încă pe firmament.

 

 

Unul dintre cei care au căzut sub lovitura CNSAS după ce a fost declarat colaborator al Securității este Ioan Aurel Rus, fost politician și fost și redevenit preot.

Ioan Aurel Rus a devenit preot încă din perioada comunistă, mai precis în 1978, iar în 2004 a trădat haina de preot pentru cea de politician. De fapt l-a trădat pe Dumnezeu a doua oară.

 

Ioan Aurel Rus a condus Partidul România Mare mai bine de 10 ani, el fiind timp de două mandate parlamentar. În perioada 2000 – 2004 a reușit să devină senator, la acea vreme el fiind încă preot. Apoi în 2004 a reușit să mai obțină un mandat, de data aceasta însă ca deputat.

În 2008, pe atunci răspopitul Ioan Aurel Rus a fost luat în vizor de CNSAS, care i-a pus ștampila de colaborator al Securității, și care a rămas definitivă în iunie 2011, când a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Conform sentinței pronunțată în 2010 de Curtea de Apel București, Ioan Aurel Rus “a fost recrutat în scopul încadrării informative ale elementelor cu antecedente politice, foști membri ai partidelor burgheze din satul Lupu, comuna Cergău, județul Alba, sub numele conspirativ BUCUR. Se arată că în această calitate a furnizat informații Securității care se regăsesc în dosare de urmărire informativă ale unor persoane despre care ar fi relatat că sunt urmărite de organele de securitate întrucât fuseseră membri ale fostelor partide burgheze”, se arată în documentul instanței.

 

În același document se precizează că Ioan Aurel Rus, în perioada 1988-1989, a furnizat informaţii Securităţii despre mai multe persoane, cu numele conspirativ ROȘU.

„Din înscrisurile existente la dosarul cauzei, reiese că după reînregistrarea pârâtului ca persoană de sprijin a organelor fostei Securităţi, acesta a fost folosit în problema «naţionaliştilor iredentişti maghiari» în considerarea informaţiilor furnizate de către pârât referitoare la comentariile negative pe care unele persoane aflate în urmărirea organelor Securităţii le făceau pentru audierea şi colportare de ştiri de la posturile de radio străine din localitatea Sânicoara,” se arată în sentinţa instanței bucureștene.

Culmea, cât a fost în Parlament, Ioan Aurel Rus a încercat să facă și o lege pentru turnători. El a vrut să propună o lege prin care să interzică SRI să mai aibă colaboratori și informatori.

La acea vreme Rus susținea că respectiva inițiativă legislativă ar fi avut rolul de a-i proteja pe cei care pot deveni informatori sau colaboratori, de a nu fi deconspirați pe viitor și a primi verdictul că ar fi facut poliție politică.

 

În 2013, Ioan Aurel Rus a îmbrăcat din nou haina preoției, el activând ca preot misionar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului la Centrul pentru Persoane cu Handicap de la Nuşeni.

Adauga comentariu