Trista poveste a cinematografului „23 August” de pe Bulevardul Republicii din Bistrița: un fost simbol și punct de reper ajuns ruină și pericol pentru tecători

Cine își mai amintește de Cinematograful „23 August” din Bistrița știe că era un loc special al orașului, o sală ce se transforma într-o poartă de evadare printr-un ecran de proiecție. Orice film rula în acest cinematograf te scoatea din oraș în țară și din țară în lume.

În anii 80 se megrea la film destul de des. Șase lei costa un bilet, iar dacă nu era aglomerat, puteai să vezi „Campionul” într-una din lojele existente în această sală. Atunci chiar era un privilegiu să urmărești „americănisme” din lojă, cu un cornet de „bomboane agricole” în mână, căci, deh, nu era „popcorn”.

Mirosea a lemn și căptușeală amestecat cu fum de țigară și era ceva normal. Nimeni nu se plângea de cojile de semințe ce rămâneau după vreo proiecție. Copiii se ascundeau printre rândurile cu scaune și stăteau să mai vadă odată filmul. Sau alt film... „O floare și doi grădinari”... Succesele de box-office ale perioadei.

Vara, când aerul se încălzea puternic în interior, se lăsau ușile laterale ce dădeau în pasaj deschise. Bucuria copiilor, căci se furișau obraznic în sală... Mai era câte-o tanti „șpilără”, într-un halat bleu-soios, care aplica câte-o palmă după ceafă „bagabonzilor”, dar nu-i scotea afară, ci îi dirija către rândul din față.

Holul de la intrare dădea a foaier de teatru, un lobby impetuos, cu afișe și tablouri din care trăgeau cu ochiul Mărgelatu sau Marga Barbu, Pintea, Louis De Funes sau Ilarion Ciobanu. Taxatoarele tot pe sub un gemuleț decupat în semicerc îți serveau biletul...

În anii 90, odată cu moartea pasiunii cinematografice, căci fenomenul video-vhs ajunsese în destule case, a apărut un virus puternic, modern, cu bile numerotate, cartoane și pixuri: Bingo! Întreprinzători abili și „speculativi” au transformat cinematrograful într-o sală de bingo modernă, cu mese rotunde, scaune comode, bar-service și mochete.

Intrarea principală era tot prin „foaierul” în care nu mai trăgea nimeni cu ochiul de pe pereți și nici geamul decupat în semicerc nu mai era. Erau în schimb bodyguarzi în locul halatelor bleu-soioase, erau vinzătorii de bilete care făceau și job-ul de chelner. Mai era un ecran mare în care nu mai juca Steve McQueen, dar care era mai atent privit, căci un singur număr dacă apărea și coincidea cu cel rămas nebifat pe bilet... Mirosul de lemn și căpușeală nu mai era, dar rămăsese fumul de țigară.

Apoi, din anii 2000 și până în prezent doar niște grinzi perfide mai susțin plafonul ce adăpostise cândva cinefili și jucători de bingo deopotrivă. Clădirea a ajuns într-un stadiu de degradare foarte avansat, iar efectele „cinematografiei” actuale nici nu se văd întru totul așa cum sunt, căci exteriorul arată „bine” în comparație cu interiorul.

Bucăți mari de tencuială cad tot mai des de pe clădire, în special după ultimele ploi ce s-au lovit de construcția respectivă. Nimic nu avertizează trecătorul, nimeni nici măcar nu-și mai aruncă privirea către ceea ce a fost odată un punct de reper al Bistriței.

În momentul de față, situația clădirii „cinematografului 23 August” nu este clară. Ba ar aparține Regiei Autonome de Distribuție a Filmului, instituție care nu mai răspunde unor solicitări de foarte multă vreme, ba ar fi într-un litigiu ca urmare a unei cereri de retrocedare. Cu toate acestea, clădirea reprezintă deja un risc prea mare pentru cetățeni și nimeni nu poate să facă nimic, căci Consiliul Local nu are nicio armă în acest sens. De ce? Pentru că nu și-au făcut o astfel de armă!

Consilierii preferă legiferarea unor abjecții și aiureli precum instaurarea unei taxe într-un parc de distracții inexistent. Primarul este preocupat de construții megalomanice și costisitoare precum centrele intermodale sau pasarele hidoase. Nici măcar o prevedere legală locală în ceea ce privește asigurarea unui minim de protecție civilă în cazurile clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare nu s-a gândit nimeni să propună. Probabil o vor face atunci când interesul unuia sau altuia o va impune!

Adauga comentariu