Trei, Doamne, și toți trei... destul de tineri și mânjiți cu „darul” spurcat al politichiei: Ovidiu Frenț, Cristina Iurișniți și, de acum, „domnia sa” Stelian Dolha!

Cel puțin în ultimii doi ani de zile, printre cele mai folosite expresii în România se regăsește cea legată de „oameni tineri în politică”. Acum, conceptul de tânăr în această ipostază este relativ, căci nu om vorbi de adolescenți sau „băiețași” proaspeți ieșiți din facultăți, ci de acei „tineri” politiceni copți.

În Bistrița-Năsăud avem cel puțin trei exemple de astfel de „tineri” în care multă lume și-a pus speranțe și au investit încredere. Azi ne ocupăm de fostul prefect de BN, Ovidiu Frenț, apropiat de PSD, deputatul de BN al USR, Cristina Iurișniți și mereu tânăra speranță liberală, actualul prefect, Stelian Dolha.

Vom face o excepție și vom lăsa la urmă femeile, nu din lipsă de repsect, ci din motive de... prioritate. Așa că vom începe cu un ex, ex-prefectul Ovidiu Frenț și ex-membru PSD. De domnia sa se leagă atât bune, cât și mai puțin bune. Ca prefect, nu se poate spune că a fost chiar inexistent, dar nici nu a excelat în Prefectură. Prezența lui a fost remarcată mai mult în adunări publice, acolo unde a stat aproape întotdeauna în prezidiul larg al PSD.

Chiar dacă îmbracă o formă maxim de ipoctită, funcția de prefect este, deocamdată, una apolitică, iar prezența continuă a unui prefect lângă stâlpii unui anume partid nu e de bun augur. Așa se face că, de-a lungul șederii sale prin Prefectură, atât ca subprefect cât și ca prefect, Ovidiu Frenț s-a lipit mai mereu de pesediști, indiferent de ocazie. Frenț a susținut tot timpul că cei de lângă el erau oameni din administrație, primari, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean, etc, și nu oameni politici.

Când s-au acumulat critici în acest sens, înaltul funcționar, inclusiv la sfârșit de mandat, a aruncat noroiul către presa locală, considerând-o una aservită! Serios, domnule ex-prefect?! Păi și ce trebuia să facă presa aia nenorcită, să vă laude în mod constant, să închidă ochii în momentele alăturării dumneavoastră pe scenele politice? Atunci nu mai era aservită, era una dreaptă și corectă!

Ca o presă rea și spurcată, am aflat că domnia sa, Ovidiu Freț, deși ar avea posibilitatea de a se „retrage” glorios în mediul privat, dorește să-și continue traiul administrativ și a ochit un scăunel călduț în aceeași instituție pe care a condus-o apolitic. Statutul de înalt funcționar public îi permite acestuia să ceară funcții și scaune, iar Statul trebuie să-i pună la dispoziție variante în acest sens. Din păcate, niciun val politic ajuns la cârmă nu a catadiscit să schimbe această lege ipocrită, căci toți, la rândul lor, au de beneficat.

Și dacă am vorbit de schimbare, nu de mentalitate sau legislativă, ci de cea de oameni, noul prefect nu se deosebește cu nimic față de cel schimbat: aceeași ipocrizie cu apoliticul, aceleași fanfaronade de înscăunare, cu hoarda de partid după el, aceleași cuvinte demagogice la început de mandat.

Stelian Dolha, „tânărul” om politic liberal, un looser prosper, s-a uns prefect la fel de „apolitic” ca anteriorul: aplaudaci liberali au venit să susțină prefectul liberal care va avea o funcție liberală, pardon, apolitică. Păi nu ei strigau la unison că prefectul este apolitic și distribuiau materialele presei odioase care relatau alăturările politice ale fostului? Păi, ce facem, ipocriților?

Dolha a fost vicepreședinte de Consiliu Județean cu zero realizări. O funcție de care inclusiv ai lui, liberalii, au uitat că a deținut-o. Apoi, grație USL-ului, Stelian Dolha a fost deputat de BN, în strânsă legătură cu cei pe care mai apoi i-a hulit de făcea spume la gură. După ce s-a terminat useleala, gata și haleala de deputat al politicianului de renume local (în Braniștea) Stelian Dolha.

După o ratare a liberalilor din precampania pentru alegerile locale din 2016, atunci când actorul de origine bistrițeană Adrian Titieni s-a retras din cursă, Dolha prinde marea „oportunitate” și candidează pentru Primpăria Bistrița, pe care o pierde cu succes. În respectiva campanie, omul de dreapta, cu prințipii, folosește imagini cu persoane de la care nu a avut acceptul pentru publicare tocmai în ziarul de campanie, pe prima pagină „că dădea bine”.

Timpul s-a scurs peste toate acestea iar Stelian Dolha, în lipsă de alte perspective viabile, după un „stagiu” funcționăresc pe la București, intră în grațiile lui Orban și este numit prefect. Parșivismul politic însă continuă în cazul lui Dolha. Surse ale publicației noastre susțin ideea prin care Dolha va sta prefect doar pentru acumulare de capital de imagine, căci d-aia s-a declarat un „prefect implicat”, după care se va reînscrie în PNL și va candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. No, asta da corectitudine politică și electorală! Go, Go, Steli!

Fără absolut nici cea mai mică legătură cu prefectura, deși nu i-ar fi displăcut, Cristina Iurișniți se află și ea în lista scurtă a exemplelor „tinerilor” din politica locală de care suntem „mândri” din cale-afară! Deputatul USR de BN, pe lângă multe alte trăznăi făcute de-a lungul carierei politice, multe chiar fără voie, mai trântește una tocmai în interiorul partidului care propovăduiește schimbarea politică românească.

În ultima perioadă, USR este (re)atins de un scandal intern în care este vizat (din nou) președintele formațiunii, Dan Barna. Acesta ar fi exclus un membru care a vorbit prea mult și prea vizibil de matrapazlâcurile lui Barna din interior. Cică motivul real al excluderii doamnei Ardelan dintr-o organizație bucureșteană ar fi fost anumite postări din timpul campaniei electorale care ar fi scăzut încrederea electoratului în candidatul Dan Barna.

În acest sens, mai bine de 100 de personalități din USR, parlamentari, șefi de filiale sau simpli membri, au semnat o scrisorică de nemulțumire adresată lui Dan Barna. Mulți dintre aceștia au amenințat chiar cu demisia din partid. Ei bine, ce să vezi? Pe lista respectivă nu apare marea apărătoare a drepturilor femeilor din USR, madame Cristina Iurișniți! Nu, ea nu se alătură semnatarilor unor probleme grave de conduită politică, chiar dacă internă. Iurișniți, de fapt, nici nu avea cum să semneze o astfel de epistolă, căci oricum îi lipsește gândirea și inițiativa prorpie, iar dacă mai punem la scocoteală faptul că și ea, deputatul care ignoră legile electorale, și-a postat buletinul de vot cu ștampila aplicată pe cadidatul preferat, tocmai în ziua de alegeri, atunci ce așteptări să mai avem?

Cam aceștia sunt exponenții unei anumite categorii de „tineri” politicieni locali, oameni din pricina cărora alți tineri, de acestă dată fără ghilimele, nu intră în politică. Există o mulțime de astfel de persoane care ar merita să intre în politică, indiferent de sigla preferată, căci sunt oameni excelenți care îmbrățișează social-democrația, dar care sunt speriați de stigmatizarea celor trei trandafiri roșii, tineri superbi cu aplecări de dreapta care privesc de pe margine la falsul liberalism autohton și, de asemenea, foarte mulți simpatizanți ai ideii de USR, dar care nu doresc să intre în râșnița actuală.

Comentarii

Toni

15.12.2019 15:19

Nu-i o surpriză că pentru Ovidiu Frent după ce a fost demis din functia de prefect si-a găsit imediat un post căldut si bine plătit. Nesimţirea a devenit o caracteristică dominantă a clasei politice la toate nivelurile. Oamenii politici nu mai au nici frică nici rusine. Nepotismul e în floare în toate instituţiile publice. Nu exista instituţie a statului care să nu fie caracterizată la toate nivelurile de un nepotism deşănţat.Un exemplu scandalos este chiar in cazul presedintelui consiliului judetean Radu Moldovan, care si-a angajat fratele pe post de director general adjunct la Aquabis, o companie din subordinea CJ . După logica simplă a lui Răducu , dacă un chelner poate ajunge presedinte al consiliului judetean, atunci de ce un manevrant de vagoane nu poate să ajungă director general adjunct la Aquabis. Numai că in cazul de la Aquabis infiintarea postului de director general adjunct s-a făcut special pentru o anumită persoana, ceea ce este o dovadă clară de nepotism. Si chiar dacă ocuparea postului s-a făcut printr-un simulacru de concurs la care s-a prezentat doar o singură persoană, dându-se o aparentă notă de legalitate, totusi a fost incălcată in mod flagrant legea bunului simt.

Adauga comentariu