Traian Ogâgău a închiriat restaurantul „Rapsodia”. Află întreaga poveste a clădirii în care Ceauşescu a dormit o singură dată

 

Primarul oraşului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău ne-a confirmat faptul că, restaurantul „Rapsodia” a fost închiriat unui grup de afacerişti, fără însă să ne spună despre cine este vorba.

„ Da, da, am închiriat tot ceea ce înseamnă RAPSODIA unei echipe de afacerişti în acest domeniu, dar am convenit ca, deocamdată, să nu le spun numele. ”

 

Clădirea a fost ridicată de către avocatul Ştefan Buta, prefect al judeţului în anii 30 ai secolului trecut. La naţionalizarea din 11 iunie 1948, administraţia comunistă a confiscat imobilul şi l-a transformat în casă de protocol pentru „Gopodăria de Partid”, iar după venirea lui Nicolae Ceauşescu la putere în 1965 în casă de protocol pentru familia Ceauşescu. Cu toate acestea, Nicolae şi Elena Ceauşescu nu au dormit decât o singură dată în această locaţie, preferând cabana de la Dealul Negru. În anii de după Revoluţie, în imobilul devalizat într-o oarecare măsură, a fiinţat fosta Direcţie Judeţeană pentru Cultură în perioada 1992-2000 dar şi o galerie de artă, spaţiu unde au expus artişti plastici importanţi, aici fiind organizatre şi numeroase lansări de carte. Curatorul expoziilor era poeta Adriana Barna.

 

În 2009, clădirea în care locuia Nicolae Ceauşescu când venea la Bistriţa a fost revendicată şi obţinută în instanţă de foştii proprietari. Aceştia au cerut despăgubiri de trei miliarde de lei pentru casă şi terenul aferent. Clujeanul Romulus Buta Lager a depus, la CJ Bistriţa-Năsăud, o cerere prin care solicita acordarea de despăgubiri pentru imobilul situat în Piaţa Petru Rareş nr. 1 din Bistriţa, clădire în care funcţiona Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte, Patrimoniu Naţional şi Cultural. În 1997, Consiliul Judeţean a decis ca proprietarul de drept al imobilului să primească 188 de milioane de lei vechi despăgubiri pentru imobil şi 191 de milioane de lei vechi pentru teren, însă proprietarul nu a venit să îşi ridice despăgubirile. Helga Valeria Buta Lager şi Romulus Pavel Buta Lager, precum şi Monica Cătănaş, născută Buta Lager, moştenitorii proprietarului de drept, au revendicat clădirea pe care au câştigat-o prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bistriţa Năsăud.

 

Cât bani a cheltuit Traian Ogâgău cu reamenajarea fostei Direcţii Judeţene pentru Cultură?

 

Nu vom afla niciodată şi nici nu vom putea confirma faptul că, o parte din banii pentru achiziţionarea clădirii au venit de la fostul preşedinte şi deputat PD, Ioan Oltean. Altfel, în decembrie 2013, atunci când RAPSODIA a fost inaugurată, Traian Ogâgău spunea următoarele de banii investiţi; „Nu ştiu. De la o sută de mii nu am mai numărat banii investiţi. La un moment dat, nu am mai scris pe hârtie fiindcă mă şocam. Ştiţi foarte bine că, în zilele noastre, orice faci cu produse de calitate costă calupuri de bani. Poate şi din această cauză a durat mai mult. Ce am câştigat din alte afaceri ale mele am investit aici.  Nu mă interesează în cât timp se va amortiza investiţia. Am făcut-o pentru sufletul meu, pentru copiii mei, pentru bistriţeni, pentru noi am făcut-o. Nimic nu e întâmplător în viaţă. Faptul că această casă a intrat în proprietatea mea, la fel nu e întâmplător. Sunt prieten cu fostul proprietar. I-a plăcut ideea mea, ce vreau să fac aici, motiv pentru care mi-a şi vândut-o mie”, a spus el.

 

 

Mişcarea făcută de Traian Ogâgău nu e deloc întâmplătoare

 

Cumpăr case vechi, cu teren aferent, clădiri vechi împreună cu o suprafață între 30-50 ari, în zona După Borcut – Sângeorz Băi și împrejurimi”, a lansat provocarea pe Facebook Traian Ogâgău.

“Agroturismul este singura noatră șansă în această zonă. Vreau să restaurez astfel de case, să le arăt valoarea”, a explicat Traian Ogâgău pentru BistrițaBusiness.ro.

 

Ogâgău are o astfel de pensiune agroturistică, “Casa de hogină Maria” din Sângeorz Băi, o construcție veche care a fost reabilitată și care oferă turiștilor o experiență interesantă într-o locație rustică, tradițională.

 

Noua RAPSODIE se va deschide, se pare, vineri, 5 iunie, cu o degustare de vinuri.

Adauga comentariu