Trai, neneacă, pe banii Băncii Mondiale: Cel mai scump proiect din Educație bate pasul pe loc. La Bistrița s-au investit 40.000 de euro într-o sală de formare cvasi-părăsită! ROSE – un proiect cu ZERO rezultate

Proiectul ROSE (ROmania Second Education Project) a fost aprobat de Banca Mondială pentru finanțare în anul 2015, în martie, dar a pornit oficial abia în octombrie. În vara lui 2018 Banca Mondială a făcut o evaluare și raportul notează o serie întreagă de neîmpliniri. Progresul către atingere obiectivelor propuse s-a degradat, ratingul fiind moderat satisfăcător, la fel și implementarea proiectului în ansamblu, care a trecut de la moderat satisfăcător la moderat nesatisfăcător.

ROSE este cel mai amplu și mai scump proiect din Educație, care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. Efectele sale ar trebui să se resimtă asupra unui număr de 1.620.000 de elevi și studenți. În prezent abandonul în invățământul secundar este de 18,1% potrivit Eurostat, iar în învățământul terțiar potrivit datelor UNESCO, rata de absolvire din anul 2016 a fost de numai 37,26%, asta înseamnă că puțin peste unul din 3 studenți care au început facultatea a și terminat-o. Rata de promovare a Examenului de Bacalaureat a fost de 68% în 2016, 71,4% în 2017 și de 67,7% în 2018.

Proiectul ROSE are 7 ani la dispoziție pentru a-și atinge scopurile. Au trecut 3, mai sunt 4 ani pentru implementare. Acordul de împrumut a fost aprobat prin Legea nr. 234/08.10.2015 de ratificare.

Dar, în 3 ani, doar 6,76 de milioane de dolari (2,8%) au fost ”trase” de Proiectul ROSE, din octombrie 2015 până în luna iulie 2018, din cele 243,1 milioane de dolari cât este valoarea totală a împrumutului dat de Banca Mondială pentru reformarea educației românești. Cei mai mulți bani s-au dus pe o mașina SUV/CUV, laptopuri performante, un server, dotarea tuturor Caselor Corpului Didactic cu aparatură IT și software, plus cazare, conferințe și salariile celor care derulează proiectul, potrivit informațiilor furnizate de portalul ROSE. O mare parte din sumă sunt dobânzi, taxe și comisioane, potrivit documenului financiar detaliat. Cât despre beneficari direcți – deocamdată aceștia nu există, potrivit raportului de etapă făcut de finanțator (BM).

AM FOST CURIOŞI SĂ VEDEM CUM A FOST DOTATĂ CASA CORPULUI DIDACTIC BISTRIȚA-NĂSĂUD PRIN PROGRAMUL ROSE

Marți, 20 noiembrie, la ora 15.30, directorul Ioan Ioja ne promitea un răspuns via e-mail în cel mai scurt timp. Din păcate, informațiile cerute de noi nu au mai venit, ora de plecare de la serviciu fiind 16:00, iar informațiile despre care directorul CCD BN spunea că le are gata pregătire, nu s-au mai putut centraliza în timpul scurt rămas.

DAR, PENTRU A NU DEZARMA ÎN NEVOIA DE CORECTĂ INFORMARE A CITITORILOR ȘTIRI DE BSITRIȚA, AM ÎNCERCAT SĂ COMUNICĂM DIN NOU ÎN DIMINEAȚA URMĂTOARE

De această dată, directorul Ioan Ioja ne-a oferit cu proptitudine datele cerute mai ales că deja văzuse subiectul tratat în presă. Astfel, am reușit să aflăm că la Bistrița, Casa Corpului Didactic a beneficiat în cadrul proiectului ROSE de suma de 40.000 de euro, bani pe care bistrițenii i-au folosit pentru achiziție de mobilier și tehnologie:

„La momentul respectiv s-a dat o listă de echipamente, respectiv de mobilier și alte dotări pentru CCD-uri, din care fiecare CCD trebuia să-și facă o analiză în funcție de resursele existente sau de nevoi și pe o anumită valoare să comande din acea listă alte produse. Ceea ce avem noi la Bistrița... am făcut un laborator de informatică, imprimante, o multifuncțională, mobilier – 30 de mese și 30 de scaune pentru sala de formare. Cam asta s-a dorit atunci, o dotare a spațiilor de formare, pentru ca toate liceele care își scriu proiect ROSE să aibă unde să facă această componentă de formare” – a sintetizat Ioan Ioja pentru stiridebistrita.ro.

La nivel de implementare al proeictelor ROSE în licee, în Bistrița-Năsăud au fost trei „valuri”. În prima etapă au participat doar trei unități școlae, în al doilea val alte 15, iar în al treilea val au fost prinse restul școlilor, toate fiind în implementare, cu anumite sincope care nu țineau de ei neapărat, conform spuselor directorului CCD BN.

Sala de care domnul Ioja ne spunea, cea cu dotările primite pe ROSE, este una... mobilă, căci CCD BN are în aceste momente anumite probleme legate de spațiu. Astfel, acel „laborator” de informatică, sală de formare sau ce altă denumire ar mai avea, se regăsește fizic în cadrul Colegiului Tehnic „InfoEl” din Bistrița, acolo unde este folosită exclusiv de formatorii CCD BN. Când?

„Frecvența utilizării acestei săli depinde de programul de formare. Poate că sunt săptămâni în care nu o folosim, dar există și perioade când o folosim zilnic. Această sală este folosită doar în măsura în care programele de formare pe care CCD le are în desfășurare includ și componenta informatică. Însă, într-adevăr, pe ROSE, școlile încă nu au avut această componentă” – a precizat Ioan Ioja.

De menționat totuși că această instituție, Casa Corpului Didactic, cel puțin cea din Bistrița, nu a „beneficiat” de alte investiții sau dotări la nivel de mijloace de inventar din anii 90, investiția venită prin programul ROSE fiind singura care a „dotat” CCD BN în această perioadă.

Mobiler, trei dulapuri de arhivare, cinci laptopuri, trei videoproiectoare, dotări folosite de profesorii formatori, cadrele didactice din cadrul CCD, sau la cerere de alte cadre didactice care au nevoie de acestea, toate venite prin proiectul ROSE.

De notat faptul că proiectul ROSE este implementat de către o direcție specială din Ministerul Educației, numită Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE). Această unitate specială este finanțată din proiectele pe care le desfășoară adică angajații respectivi au salariile ”decontate” din împrumutul de la Banca Mondială pentru ROSE, împrumut care va fi în cele din urmă plătit tot din buget, tot din banii statului, adică ai noștri.

Directorul UMPFE este și directorul proiectului ROSE – Liliana Preoteasa. Director adjunct economic al UMPFE este Cristina Robu, potrivit documentelor din proiectul ROSE semnate cu mai multe unități de învățământ. Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației și Băncii Mondiale componența echipei de proiect, precum și veniturile încasate de aceste persoane în urma derulării proiectului ROSE. Potrivit datelor publice, veniturile nete ale salariaților din Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă sunt vizibil mai mari decât cele ale angajaților de rând din minister, iar în ultimii ani au avut parte de creșteri uriașe, între 47% și 83%. Șoferul acestei Unități, de exemplu, este printre cei mai bine plătiți șoferi – 4.169 de lei salariu în mână, iar de anul trecut, salariul său a crescut cu 78%. Un consilier este campionul creșterilor, cu 83% majorare salarială în doar 18 luni. Amintim că media creșterilor salariale nete în Educație, în rândul profesorilor dar și a personalului auxiliar, a fost de circa 20-25%.

Adauga comentariu