TORTURA din camerele Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud sancționată de CEDO! Numele comandantului Poliției Municipale apare „tangențial” în cazul Pop vs. România. Vezi ce spun părțile implicate

Mijloacele de represiune nu au dispărut din comportamentul unor polițiști, sau din încăperile Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, cel puțin așa ne dă de înțeles scriptele unui caz câștigat tocmai la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Este vorba de cazul Pop vs. România câștigat la CEDO de avocatul bistrițean Sergiu Rădăcină. Acesta a reprezentat un tânăr cu probleme psihice bătut și torturat în birourile IPJ BN în anul 2011. Băiatul, conform timponline.ro, ar fi fost suspect într-un caz de tâlhărie. Acesta a fost dus la „secție” pentru declarații, acolo fiindu-i aplicat un „tratament” violent de către investigatorul de serviciu, un polițist pe numele lui Marian Ștefan (care și în prezent este încadrat în cadrul IPJ BN). Acesta din urmă l-ar fi obligat prin metode deloc ortodoxe pe băiatul respectiv să recunoască că a participat la o tâlhărie care a avut loc într-un magazin aflat în apropierea locuinței sale.

Băiatul, pe atunci elev și care suferea de anumite afecțiuni psihice, a fost bătut cu pulanul de către polițistul în cauză în repetate rânduri, până a „reușit” să-i spargă timpanul, fapt confirmat de către cei de la UPU, acolo unde a fost dus copilul după „interogatoriu”, verdict dat și de către Medicina Legală:

„Motivul prezentării (n.r. – la UPU) afirmativ agresiune, durere abdominală, durere la nivelul ambelor palme, durere la nivelul urechii drepte”.

Mai mult decât atât, la interogatoriu ar fi asistat și actualul comandant al Poliției Municipale, Ioan Nicolae Moldovan, pe acea vreme șef al direcției de investigații criminale. Acesta l-ar fi urechiat pe băiat și i-ar fi spus: „Vezi ce pățești dacă nu ești sincer?! Dai de nașpa cu noi!”, asta în timp ce victima, de durere și frică își făcuse nevoile pe el!

Conform avocatului Sergiu Rădăcină (foto), umilințele polițiștilor nu s-au orpit doar acolo, aceștia continuând să-l jignească pe tânărul aflat într-o stare deplorabilă, să râdă de el și să facă „miștouri”: „I-au dat un leu să pună lumânări ca să nu-l mai prindă și data viitoare să îi mai dea o bătută. Apoi au deschis geamurile că mirosea cum și-a făcut nevoile pe el” – a relatat avocatul pentru sursa citată.

Povestea acestui caz cuprinde mai multe episoade în care procurorii clasau efectiv aceste dosare, de multe ori invocând motive de-a dreptul ilogice. Unul dintre acestea ar fi legat de faptul că nu se poate face o punere față în față a polițiștilor respectivi cu victima, băiatul fiind considerat „infractor”, ca la doar câteva zile să se claseze dosarul respectiv (în care băiatul era acuzat de tâlhărie). Una dintre instanțele care au respins, pentru a treia oară, plângerea respectivă a fost condusă de judecătoarea Daniella Berbecariu, judecătoare anchetată de DNA pentru luare de mită.

Inclusiv plângerea făcută lui Ioan Nicolae Moldovan (foto) la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a avut același rezultat – clasarea. Contactat de stiridebistrita.ro, Moldovan susține că nu a avut nici o implicare în cazul respectiv, numele lui apărând „tangențial”:

„Numele meu apare în acel caz tangețial. Este nereal ceea ce se afirmă acolo. Eu nu am avut nicio tangență cu acel caz, nici măcar nu l-am cercetat eu. Sunt alți polițiști în cauză, eu doar am coordonat activitățile, nu am făcut cercetări cu privire la cauza respectivă. Se poate vedea și din declarațiile băiatului respectiv, nu au fost depuse plângeri față de mine inițial, unde am fost audiat ca și martor, ci ulterior, datorită unor tertipuri avocățești care nu mă afectează și nici nu mă interesează” – a declarat în nume personal Ioan Nicolae Moldovan pentru stiridebistrita.ro.

După toate aceste „refuzuri” venite din partea sistemului judiciar românesc, care s-a încăpățânat să vadă și să recunoască anumite practici retrograde din interiorul unei instituții „de forță”, familia împreună cu avocatul Sergiu Rădăcină s-au îndreptat către Curtea Europeană a Drepurilor Omului în 2014.

Aceștia au depus un memoriu în care relatează toate aspectele legate de cauza băiatului bătut în interiorul IPJ BN. CEDO a dat dreptate familiei bistrițene și obligă Statul Român la plata unor despăgubiri în valoare de 9.000 de euro la care se adaugă și chelutielile de judecată în valoare de 1445 de euro, conform rezoluției CEDO nr.71908/14 din 16 octombrie 2018.

Această sumă va trebui plătită în termen de trei luni de la comunicare din bugetul național, nu din buzunarele celor vinovați de această situație. Cu alte cuvinte, cei care vor plăti aceste daune sunt cetățenii plătitori de taxe și impozite.

Având în vedere faptul că numele Inspectoratului de Poliție Județean apare într-un caz soluționat de CEDO, stridebistita.ro a solicitat instituției un punct de vedere legat de această situație. În momentul în care vom intra în posesia acestuia, îl vom aduce la cunoștința cititorilor noștri.

 

Adauga comentariu