Topul localităților din Bistrița-Năsăud în funcție de alocațiile pentru întreținerea copiilor sub doi ani. Mai sunt „mame eroine” în județ?

Știrea fake cu mamele eroine care ar putea primi bonusuri din partea statului român a devenit istorie. Cert este însă că circa 1.600.000 de lei au intrat doar  în ultima lună a lui 2017 în conturile femeilor din Bistrița care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului. Pe locul doi în acest clasament s-a situat orașul stațiune Sîngeorz-Băi, cu aproape 300 de mii de lei.

Mamele din Beclean au primit și ele, în total, peste 160.000 de lei. În Năsăud, fie ele eroine sau nu, femeile care au copii cu vârsta sub doi ani au primit în ultima luna a anului trecut 125.000 de lei. Însă orașul academicienilor a fost depășit la acest capitol de Maieru, cu 178.000 de lei, o comună care nu își dezminte renumele de ,,China Nouă”. Trebuie reamintit faptul că între 1974 și 1984 (două cincinale comuniste, nu?) peste 30 de femei din Maieru, mame eroine, au primit ,,Ordinul Gloria Maternă” și ,,Medalia Maternității”. Toate au dat naștere la cel puțin zece copii.

La polul opus se află Urmeniș și Silivașu de Câmpie, cu 3.699, respectiv 2.580 de lei.

Legea dă dreptul atât mamei, cât și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.

Reamintim că în urma unor unor informații eronate din mediul virtual, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a dezmințit faptul că a fost adoptat un act normativ care stabilește drepturi bănești suplimentare pentru persoanele care au născut sau crescut un număr mai mare de trei copii.

Adauga comentariu