În ton cu ziua și de bonton cu vremurile: Mihaela Ivan – femeia care face ordine într-o lume a bărbaților

Se spune că încă mai trăim într-o lume a bărbaților, chiar dacă au trecut mai bine de o sută de ani de la celebrele mișcări feministe care au condus la decretarea zilei de 8 Martie ca „zi internațională a femeii”. Am întrebat, evident, o femeie, dacă este așa... Răspunsul a fost unul complicat, șerpuitor, delicat și tăios în același timp. De fapt a fost un răspuns tipic femeiesc, sucit și răsucit...

Unul dintre complimentele făcute femeii la modul general este acela din care reiese că ea este gâtul care mișcă capul unui bărbat, că femeia este cea care stă în spatele succesului masculuin, iar ideea se poate duce în multe alte direcții și sensuri. Însă cel puțin la o anume instituție, într-o anumită postură, există o astfel de femeie de care ascultă bărbații, o femeie pentru care feminismul nu este un mod de viață, dar poate fi un impuls în carieră.

Mihaela Ivan este fără doar și poate o revelație în peisajul administrativ al județului Bistrița-Năsăud. Este director al Cancelariei Instituției Prefectului și poate fi considerată „vinovata” imaginii și comunicării acestei instituții, cu alte cuvinte - șefa de P.R.!

Mihaela s-a născut în anul în care România fierbea a revoltă, a nonconformism, iar setea de libertate a dărâmat un regim. Aceste caracteristici au intrat în ADN-ul Mihaelei, iar balansul și echilibrul personalității acesteia a fost dat de educație, una făcută într-o familie de militari.

Tatăl Mihaelei, comisarul șef Mihai Ivan, decedat în urmă cu opt luni, a fost unul dintre polițiștii respectați ai Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Mama Mihaelei, plt. adj. pr. (r) Maria Ivan, tot cadru militar, tot un om în uniformă. Chiar dacă în familie a existat un puternic virus legat de uniforma militară, Mihaela a ales o altă cale, una concentrată pe mirifica lume a științelor politice și a P.R.-ului politic:

„Încă din facultate am început să lucrez într-un centru de cercetare, apoi în advertising și social media, am atins puțin și lumea televiziunii, făcând alături de colegii de la o agenție cu care am colaborat o emisiune, iar apoi am intrat pe scena politică, în Guvern, fiind consilier. De aici, pentru că n-am avut stare, am intrat și pe politică externă. Să înțeleg și mai bine fenomenul, am făcut Institutul Diplomatic - politică externă rusă și protocol și etichetă diplomatic, fiind totuși interesată de partea de analiză comportamentală, ca element esențial al reușitei și existenței într-un domeniu care îi solicit mult pe actorii politici. E un domeniu unde predicția comportamentală și percepția fac regulile jocului” – ne-a povestit Mihaela Ivan.

Este un domeniu destul de „bărbătos” pentru o femeie, dar acest lucru nu a oprit-o pe Mihaela să calce accelerația, din contră, provocările au devenit adrenalină, iar această substanță este esențială pentru ea.

Activând într-un domeniu în care bărbații sunt preponderenți, Mihaela consideră, cu atât mai mult în preajma zilei de 8 Martie, că o femeie care intră în acest „bărbunc” trebuie să fie tare și foarte bună, iar construcția ei în acest sens este întărită atât de revoltele femeilor de la începutul secolului XX, dar mai ales de exemplul dat chiar de mama ei, la rândul ei o femeie într-un domeniu considerat exclusiv al bărbaților.

„Pentru mine 8 Martie nu este despre flori și cadouri, dar le primesc cu drag, din respect pentru tradiție și pentru cei ce le dăruiesc. Ziua aceasta nu este despre gingășie, ci despre ambiția unor femei care au făcut o revoluție, au ieșit în stradă și au cerut drepturi egale. Și nu s-au lăsat, au reușit! Așadar, au fost delicate ca niște drujbe. Este ziua care ne amintește să le spunem „Mulțumesc” acelor femei care ne-au lăsat poate cea mai important moștenire: Dreptul de a fi orice ne dorim noi să fim! Poate că, dacă nu erau ele, nici mama mea nu ar fi fost militar de carieră și nici eu nu aș fi putut să lucrez într-un domeniu al bărbaților. Un domeniu unde trebuie să fii tare, ca să fii bună și ascultată și acceptată!” - și-a exprimat Mihaela poziția ei, mai mult sau mai puțin oficială, despre această zi de sărbătoare.

Impunerea într-un spațiu dominat de bărbați a învățat-o, aprofundat-o și a pus-o în practică la București, acolo unde nu numai că a învățat tot ceea ce aplică acum la Bistrița, dar și-a adus și propria-i amprentă, căci modul de abordare și implementare al ideilor este unul original:

„La București am descoperit cum poate o femeie să reziste într-un domeniu al bărbaților. Trebuie să fie atât de pregătită profesional, încât să i se evidențieze creierul și să muncească mereu cot la cot cu bărbații. Dacă vrei să fii tratată în mod egal, comportă-te ca atare! Nu-i ușor, dar asta e singura soluție. Totul ține de atitudine și profesionalism. E ceva ce am învățat și de la mama. O bărbată care a fost în 3 misiuni, în Irak și Afganistan și mereu mi-a zis să tai IMposibilul din fața posibilului. Și totuși, de dragul ei, de 8 Martie îi transmit că țin la ea enorm și îi mulțumesc pentru ceea ce sunt acum. M-a învățat că feminitatea înseamnă să lupți, indiferent dacă ești în bocanci sau pantofi, dar să țin capul sus și nasul jos”.

Dincolo de rigorile profesiei, Mihaela este o iubitoare de frumos, de carte și scrieri interesante. Studiază politica externă, în special cea din est, nu ca o sarcină de serviciu, nici ca o inerție a studiilor făcute în acest sens, ci ca o pasiune. Îi place fotografia atât de mult încât cei care o cunosc pe Mihaela nu o pot asocia cu altceva decât cu un aparat de fotografiat. Adrenalina. Da, această substanță este sângele Mihaelei, căci atunci când nivelul scade în acțiunile de serviciu, recurge la metode de injectare directă:

„Timp liber? Nu prea am, dar îmi place foarte mult să plec în lume, să călătoresc, să fotografiez, să citesc, să scriu și… sporturile extreme. În special ce are mulți cai putere”.

Totuși, nu este întruchiparea perfecțiunii și nici nu simte așa ceva, mai ales că recunoaște bărbătește când îi lipsește ceva și nu se ascunde în spatele fustelor. Îi lipsește un om drag...

„Ce lipsește azi… Chiar dacă nu o văd ca o zi a florilor și a gingășiei, era ziua în care tata îmi aducea tradiționalul trandafir alb. El lipsește! Orice femeie devine o adevărată femeie atunci când are un soț și un tată, așa cum a fost el. El nu a mizat pe delicatețea noastră, ci pe forța noastră și am fost o echipă, am fost camarazi și prieteni, cu toții. Ne lipsește enorm… ”.

Ieșirea din această zonă delicată o face tot ea, cu zâmbetul mândru afișat, dar și cu gingășie, căci oricât de militărește s-ar comporta și orice pavăză masculină ar purta, este femeie și are în constituția ei senisbilitatea specifică:

„Pot spune că 8 martie n-are farmec fără voi, bărbații! Până la urmă tot la voi ajungem” – spune oarecum diplomatic experta în diplomație, Mihaela Ivan.

Ca și o concluzie legată de semnificația acestei zile, Mihaela se transformă din nou într-o activistă feministă, dar în limitele veacurilor actuale, recunoscând că acest imbold al curentului feminist a dat unora prioritățile peste cap:

„Ziua Femeii este ziua când femeile au pus punctul pe „i” și au cerut drepturi. La peste 100 de ani de atunci, femeile sunt pe picioarele lor, dar cred că suntem într-un moment de cotitură. Nu mai știm care este limita. O parte pun[em] cariera pe primul loc și familia o lăsăm la și altele”.

Mihaela Ivan își continuă cariera în acest spirit și își trăiește viața așa cum simte. Dacă spiritul ei o va îndrepta către alte zări, către alte provocări, nici ea nu știe. Răzbate bine într-o lume a bărbaților, într-o lume a orgoliilor și a deciziilor politice, acolo unde ea s-a pregătit să intre, conștientă de provocare.

Ultimul cuvânt îi aparține. Azi...

La mulți ani, dragi femei, mulțumim dragi bărbați pentru că sunteți și împreună dăm sens vieții!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Daniela Preda

10.03.2019 00:03

Miha draga esti cel mai muncitor si serios om pe care l-am cunoscut. Tu stii bine ca fara capacitatea ta de a organiza lucrurile si oamenii nu reusiam sa ducem la capat acel proiect dificil si iti multumim de fiecare data pentru ca ne-ai fost alaturi. Stim ca esti intr-o perioada in care trebuie sa fii acolo, la Bistrita, dar cand vei vrea sa te intorci la Bucuresti, noi te asteptam din nou in echipa.Esti asa cum ti-a zis Edi, “o rebelă cu principii”, iar acesta este farmecul tau!Ne bucuram pentru reusitele tale, ne este dor de tine si de creativitatea ta si te asteptam la birou. Felicitam autorul articolului pentru modul profesionist si inedit in care a scris.  

Teodora

10.03.2019 18:43

Femeie! Abia acum am dat de articolul asta si te descrie aproape perfect. Sunt niste chestiute pe care doar cei ce au ocazia sa fie in jurul tau le stiu, ca mucesti cu o seriozitate maxima, iubesti oamenii si ii intelegi mereu, lupti pentr dreptate si  esti omul rezolva tot. Nu mai zic ca uneori esti insuporabila, ca faci ca trenu, ca asta e deliciul tau. Asa urla perfectionismul din tine. Mi-e dor de tine si te astep inapoi la capitala sa facem cele mai nastrusnice campanii. 

Adauga comentariu