Tinerii mai au o șansă de a călători gratis în UE și în 2019! Vestea a fost dată elevilor de la CN „Liviu Rebreanu” de inițiatorul proiectului european - Siegfried Mureșan

La invitația domnului Roth-Gross Paul Cristian, președintele Forumului Democrat German filiala Bistrița-Năsăud, care încearca să aibă o colaborare cât mai strânsă cu secția germana a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, europarlamentarul Siegfried Mureșan s-a întâlnit cu tinerii acestui colegiu și au discutat diferite teme legate de Uniunea Europeană.

Una dintre acestea a fost legată de libertatea de mișcare a tinerilor în spațiul Uniunii Europene, dar mai ales de libertatea acestora de a alege unde să studieze sau unde să muncească. Mureșan le-a amintit tinerilor care urmează să împlinească 18 ani de un program prin care aceștia pot călători gratuit cu trenul, oriunde în interiorul UE:

„Am inventat și coordonat un program prin care începând din anul acesta fiecare tânăr european care împlinește 18 ani poate primi de la Uniunea Europeană un bilet de tren cu care să călătorească gratuit și nelimitat, timp de 30 de zile, oriunde în UE” – a declarat Mureșan la Bistrița.

Având în vedere succesul acestui program în care au fost înscriși nu mai puțin de 100.000 de tineri în această vară, UE a decis ca acesta să continue. Conform europarlamentarului, a doua ediție se va lansa pe 29 noiembrie și va face referire la perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019, perioadă în care se va oferi din nou șansa de a călători gratuit, cu trenul, în interiorul UE.

Discuțiile dintre europarlamentar și elevii CNLR au cuprins problematici atinse de tinerii curioși. Astfel s-a trecut de la posibilitățile pe care ei le au în raport cu libera circulație și libera alegere a unui loc de studii sau de muncă, la discuții purtate pe marginea subiectelor ce țin de geopolitică europeană, de migrație sau de efectele „divorțului” numit Brexit, dar fără a ocoli subiecte ca programele Erasmus sau cele legate de voluntariat, subiect destul de cunoscut și însușit de tinerii bistrițeni.

„Mi s-au părut bine pregătiți, interesați de oportunitățile pe care tinerii le pot avea și prin programele europene, au fost interesați inclusiv de marile teme europene, cum ar fi fenomenul migrației, iar intrebările majore ale lor au fost legate de siguranța cetățenilor europeni, o temă legitimă pe care tinerii bistrițeni nu numai că au ridicat-o, dar o și stăpânesc ca atare” – a spus Mureșan pentru stiridebistrita.ro referitor la feedback-ul primit din partea elevilor bistrițeni.

Președintele FDG BN, Roth-Gross Paul Cristian a ținut să-l invite pe europarlamentarul liberal într-o unitate de învățământ care are și secție cu predare în limba germană având în vedere atât rădăcinile acestuia, mama domnului Mureșan fiind de origine germană, cât și experiența pe care politicianul a avut-o în Parlamentul German, locul de unde a primit chiar și o bursă de studii.

”Îi mulțumim încă o dată domnului europarlamentar Siegfried Mureșan pentru amabilitate și doamnei directoare Griga pentru găzduire. Pe această cale dorim să anunțăm faptul ca anul viitor Bistrița va fi gazda Sachsentreffen-ului, întâlnirea sașilor de pretutindeni, pe data de 21 septembrie. Ca atare, invităm toți locuitorii Bistriței la acest eveniment, iar dacă sunt persoane interesate să sprijine într-un fel sau altul manifestarea, le așteptăm la sediul nostru de pe Bulevardul Republicii nr 43” – a declarat Roth-Gross la finalul întâlnirii.

Adauga comentariu