Tinerii elevi din Bistrița-Năsăud își vor deschide ochii, urechile și mai ales gurile în următoarele trei zile! Vezi despre ce eveniment e vorba

Pe lângă zilele dedicate zonelor umede, îmbrățișărilor, zâmbetelor sau a Pământului, există și Ziua națională a produselor agroalimentare românești, zi care marchează măcar o dată pe an existența acestor produse tradiționale, mult gustate și apreciate de populație. În Bistrița, această zi a devenit un obicei, căci în fiecare zi de sâmbătă, lângă Biserica Evanghelică, avem ocazia de a ne întâlni cu producătorii tradiționali ai județului, grație Asociației „Produs de Bistrița-Năsăud”.

Despre Ziua națională a produselor agroalimentare românești ne vorbește directorul Direcției Agricole Bistrița-Năsăud, organizatorul unui eveniment puțin ieșit din comun. Este vorba de celebrarea acestui eveniment în școlile din județ, un eveniment ce se va întinde pe parcusul a trei zile.

Este o acțiune de popularizare în rândul tinerilor a produselor locale. Încercăm să-i sensibilizăm pe cei mici și să-i invităm în același timp să consume produse de calitate și mai ales sănătoase, iar la celor mari, viitori fermieri din cele două licee agricole din județ, cel din Bistrița și cel din Beclean, să le insuflăm și mai mult dragostea pentru agricultura ecologică, meserie ce le poate aduce un business bun. Programul se desfășoară în colaborare cu Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud” – a declarat pentru stiridebistrita.ro – Nuțu Tabără.

Conform înregistrărilor actuale de la Direcția Agricolă sunt trecute în Registrul Național al Produselor Tradiționale două produse „povila de bârgău” (magiun) și „pita cu crumpiri”, ambele aparținând Asociației  „AFI Pro-Familia”. Pe lângă aceste două produse, Bistrița-Năsăud mai are înregistrate alte 10 rețete consacrate care aparțin firmelor Carmolact de la Monor și RomFulda de la Beclean, respectiv 6 rețete pentru Monor și 4 la Beclean, toate fiind axate pe produse lactate.

În primul rând, toți acești fermieri care produc aceste minunății locale au sprijin din partea APIA. Mai sunt apoi programele specifice Direcțiilor Agricole, cum ar fi cel pe tomate unde există subvenții importante (3.000 de euro pentru cei care dețin minim 10 ari de roșii). De asemenea, în agricultura ecologică există înscriși la nivelul județului nu mai puțin de 404 procesatori, atât pe zootehnie, cât și pe vegetal, cu suprafețe importante. Deși numărul fermierilor a scăzut, aceștia comasându-se, trendul este unul ascendent raportat la ultimii 10 ani, calculat la suprafețele de teren sau numătul de capete de animale înscrise în acest tip de agricultură ecologică” – ne-a informat Nuțu Tabără despre modul de implicare al Diecției Agricole în sprijinirea fermierilor bistrițeni.

Ferma ecologică „Harșian” de creștere a oilor

Programul dedicat Zilei naționale a produselor agroalimentare românești începe miercuri, 10 octombrie ora 11:00 la Școala Gimnazială nr.4 din Bistrița, acolo unde se vor prezenta produse apicole din „stupii” lui Ioan Grigore Cotu, precum și înghețata artizanală produsă de Aniela. De la ora 13:00 centrul de greutate se mută în incinta Liceului Tehnologic Agricol Bistrița unde tinerii fermieri vor avea ocazia de a se întâlni cu legumele de Monor prezentate de Ioan Simionca, brânzeturile Călimanilor aduse de baciul Grigore Creța, precum și alte bunătățuri din Pasul Tihuța, prezentate de Costi Bucnaru.

Joi e rândul elevilor de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița să „guste” din produsele apicole și inghețata artizanală, urmați de tinerii din Năsăud de la Colegiul Național „George Coșbuc” care vor savura produse de panificație din Cuptorul de altădată al Savetei Ban din Prislop (Liviu Rebreanu), dar și o prezentare a uleiurilor presate la rece de Dinu Pleșa din Dipșa.

Vineri va fi o sărbătoare a produselor agricole tocmai în incinta Liceului Tehnologic Agricol din Beclean, iar sâmbătă se va reveni la „normalitate”, producătorii locali din Bistrița-Năsăud fiind din nou prezenți la tarabele de lângă Biserica Evanghelică, acolo unde se vor alătura celor pomeniți mai sus și Nina Rus de la Romuli și al ei deja celebru păstrăv, sau „maestrul mărgelelor” - Ioan Angelini de la Salva și țuica lui cu mărgele, singurul produs alcoolic tradițional înregistrat ca atare, dar și alți producători locali.

Adauga comentariu