În timp ce își aștepta SENTINȚA pentru acte de violență, PROFESORUL BĂTĂUȘ de la Șanț a agresat și alți elevi! Vezi ce spune Inspectoratul Școlar despre această situație

Unul din cazurile care a șocat opinia publică din Bistrița-Năsăud este cel al profesorului de educație fizică și sport Vasile Maternik, un cadru didactic cu vădite probleme de comportament, care aplică corecții fizice elevilor. Are trei procese la activ și mai urmează unul!

Vasile Maternik încă este profesor la Școala Gimnazială „Enea Grapini” din localitatea Șanț. Acesta a avut mai multe ieșiri necontrolate de-a lungul anilor, toate îndreptate către elevi, de multe ori fiind vorba de loviri și alte violențe.

„Istoriile” acestui profesor au început încă din anul 2012 când a lovit un copil și i-a spart acestuia buza. Atunci Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a încercat excluderea sa de la catedră, dar Maternik a contestat în instanță această decizie și a câștigat.

Trei ani mai târziu, în 2015, Maternik lovește un alt elev căruia îi sparge timpanul. Profesorului i s-a făcut plângere penală, dar Judecătoria Năsăud...

„Admite cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărirea penală dispusă prin Ordonanţa din data de 22.08.2016 în dosarul nr. 292/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, faţă de suspectul Maternik Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe” – se arată în soluția pe scurt a dosarului 2035/265/2016, în care profesorul apare ca „făptuitor suspect”.

În anul 2017, în urma unui presupus incident din timpul unei ore de sport, Vasile Maternik lovește un băiat și apoi urechează o fată pe care o duce la direcțiune deoarece aceasta i-ar fi spus „du-te dracului”. Acolo, directoarea școlii, șocată de cele văzute, i-a cerut profesorului să-i dea pace fetei, reușind să îl liniștească. Adolescenta spunea că profesorul ar fi încercat inclusiv să îi aplice un pumn, relatează bistriteanul.ro evenimentul cu pricina.

În urma acestui incident, părinții celor doi copii îl acționează în instanță pe Maternik, pentru purtare abuzivă. Procesul a avut deja o primă soluție la data de 19 martie 2019:

„În baza art. 296 alin. 2 din Cod penal rap la art. 193 alin 1 din Cod Penal şi art. 38 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, stabileşte pedeapsa de 3 luni închisoare în sarcina inculpatului MATERNIK VASILE, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă (persoană vătămată PDG). În baza art. 296 alin. 2 din Cod penal rap la art. 193 alin 1 din Cod Penal şi art. 38 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, stabileşte pedeapsa de 3 luni închisoare în sarcina inculpatului MATERNIK VASILE, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă (persoană vătămată POF). În baza art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite pentru faptele concurente, respectiv 3 luni închisoare, 3 luni închisoare, stabileşte pedeapsa cea mai grea de 3 luni închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 1 lună, şi stabileşte o pedeapsă rezultantă de 4 luni închisoare în sarcina inculpatului. În baza art. 83 alin. 1 C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri” – este soluția pe scurt dată de instanță, fiind vorba de o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare!

În timp ce își aștepta sentința, profesorul de sport recurge din nou la acte de violență, acesta fiind în momentul actual în concediu medical, cu mâna ruptă:

„În acest moment profesorul este în concediu medical pentru că are mâna ruptă. A lovit un copil la școală, școala a sunat organele de poliție și se pare că e cu mâna ruptă și e în concediu medical. Acesta este un caz de dată recentă. (...) Se pare că primăvara încep problemele și din senin a început să lovească copii. Copiii imediat au sunat” – a declarat pentru stiridebistrita.ro Camelia Tabără – inspectorul școlar general.

Referitor la acest caz cunoscut de către conducerea ISJ BN ca fiind unul cu probleme, Camelia Tabără susține faptul că actuala legislație nu le permite excluderea directă din învățământ a persoanelor cu astfel de comportament deviant, drept dovadă fiind și încercarea din 2015 a ISJ BN de a îl exclude pe Maternik, fapt contestat și câștigat de profesor la Curtea de Apel Cluj.

În ceea ce privește evaluarea psihologică a cadrelor didactice, aceasta este și ea o problemă încă nerezolvată de aspectul legal al problemei. Chiar dacă, în principiu, această evaluare trebuie făcută la fiecare început de an școlar, anumiți profesori, așa cum este și Vasile Maternik, refuză prezența la cabinetul de medicina muncii. Acest lucru NU este incriminat în legislație:

„El (n.r. – Maternik) nu are cerificat dat de medicina muncii, dar domnul director al școlii respective s-a consultat cu un avocat la solicitarea mea, deoarece i-am spus că dacă n-are certificat să nu-l mai lase să intre în școală! Se pare că legea spune că profesorii vor avea un certificat eliberat de medicina muncii, dar NU prevede sancțiuni, adică ce se întâmplă dacă NU ai acest certificat. Deoarece el a refuzat să se ducă la medicina muncii, nu are în acest moment un certificat, dar directorul a avut mari rezerve în a nu-l lăsa să intre la clasă deoarece exista probabilitatea de a fi acuzat el de abuz în funcție. (...) În urma consultării cu avocații, aceștia au spus că nu avem dreptul de a-i bloca accesul în școală” – a comentat Camelia Tabără.

Inspectorul general a mai declarat că problema porfesorului Vasile Maternik este una singulară și că nu sunt alte probleme de comportament. În cazul acestui profesor se așteaptă sentința finală și se vor lua măsurile necesare pentru excluderea acestuia din sistemul de învățământ:

„Este oribil ce se întâmplă! În acest moment este în medical, a fost și primarul la mine, sub nicio formă nu mai intră la clasă până nu lămurim lucrurile, dar așteptam să vedem dacă din spate vin totuși niște sentințe care să ne ajute” – a concluzionat Tabără.

 

sursa foto titlu: bistriteanul.ro

Adauga comentariu