Tibi Ușeriu își menține ritmul la Montane Yukon Arctic Ultra! Se apropie de ultima treime de traseu și înfruntă un „dușman” neconvențional

Început în urmă cu mai bine de trei zile și jumătate, ultramaratonul de la Yukon este considerat unul dintre cele mai dificile competiții de acest gen din lume, fiind situat, din punctul de vedere al complexității și a gradului de dificultate peste 6633 Arctic Ultra, competiție câștigată de Tibi Ușeriu de trei ori consecutiv.

Montane Yukon Arctic Ultra are o lungime de 300 de mile (482 km) și este un traseu dificil, în condiții arctice, de-a lungul râului Yukon, în Canada. Anul trecut, Tibi a fost eliminat din competiție de către echipa medicală care i-a depistat degerături la degetele picioarelor. Decizia a fost luată după ce, în urmă cu un an, un concurent a rămas fără picioare din cauza degerăturilor, astfel că organizatorii nu mai riscă nimic.

După mai bine de 80 de ore de traseu, Tibi Ușeriu (nr. de concurs 308) își menține ritmul și se ține de primul concurent aflat în fruntea plutonului în categoria sa de concurs (300 mile, veterani), elvețianul Fabian Imfeld. Trebuie precizat faptul că această competiție are mai multe categorii de concurs dedicate începătorilor, veteranilor sau bicicliștilor, variind și lungimea traseului, 300 mile veterans fiind cea mai grea dintre acestea.

Temperaturile pe traseu ajung foarte aproape de -40 de grade Celsius, iar zăpada ajunge în unele locuri până la genunchi. Elvețianul care conduce cursa deține o pereche de rachete speciale pentru zăpadă, ceea ce îl face mai rapid decât Tibi, însă nu acestea sunt problemele bistrițeanului.

„Îs un pic demolat că am avut și probleme cu stomacul, îs un pic demolat. Acum mi-am făcut un foc să-mi fac un ceai. Dacă nu faci foc nu ai cum să reziști. Un foc îi fericirea aicea, atâta tăt”, spunea Tibi în ultima sa convorbire cu Alin Ușeriu. Probleme sunt cauzate de mâncarea pe care o primește, aceasta nefiind una care să convină atletului român.

Tibi Ușeriu se apropie de Carmacks, un check-point unde va beneficia inclusiv de un duș. Urmează apoi cursa de urmărire a elvețianului care se odihnește numai în check-point-uri, Tibi reușind să recupereze distanța dintre ei odihnindu-se și pe traseu, renunțând la un somn prelungit în punctele de control.

Această strategie a bistrițeanului pare să fie una chibzuită, însă intenția lui Tibi este cea de a termina cu bine această competiție. Până la următorul check-point, Mc Cabe Creek, traseul va continua de-a lungul râului Yukon, iar curenții de aer vor coborî temperaturile, sau cel puțin senzația de frig va fi mai accentuată. Pelly Crossing este punctul de finish, dar competiția continuă cu o buclă pe la Pelly Farm, de-a lungul râului Pelly.

Încă o treime de traseu cu mari emoții pentru susținătorii sportivului bistrițean, dar cu și mai mari eforturi din partea acestuia. Tibi nu se lasă, el vrea să meargă, evident, până la capăt! Pentru Via Transilvanica!

 

Video: Tasuleasa Social

Adauga comentariu