Teraplast a înghițit Politub, fratele mai mic. Urmează Depaco?

Cine spune că Bistrița nu are activitate economică și firme puternice pe piață, se înșeală. Cu excepția celui mai mare angajator din zonă, Leoni – firmă de lhon venită în Bistrița în urma oportunităților de afacere, alte firme locale au reușit să-și construiască un nume greu pe piață.

Rombat, recent implicată într-un mic scandal generat de Consiliul Concurenței, este cel mai mare producător de acumulatori auto, firma bistrițeană făcând parte din grupul sud-african Metair Invesments Limited, jucător aflat pe primele trei locuri pe piața de profil din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

Teraplast, însă, este singura firmă locală ce a reușit să se extindă fără a fi acaparată din exterior, mai mult decât atât, producătorul bistrițean de mase plastice a devenit de curând și singurul investitor român în afara granițelor tării, deschizând în Serbia o sucursală.

Istoria Teraplast este una zbuciumată, în cei peste 100 de ani de activitate, firma având certificatul de naștere în 1896, acesta a trecut prin mai multe procese financiare și economice, incluzând aici și naționalizarea din 1948.

Având inițial un profil de producție axat pe sobe de teracotă, Teraplast se infiltrează în producția de mase plastice prin punerea în producție a primelor linii de producție PVC în 1978. Din 1990, după liberalizarea industriei, firma își ia numele de Tereplast, cel cunoscut și în ziua de azi.

În 1994 se înființează firmele Politub și Plastsistem prin diferite asocieri, locale sau externe. Plastistem are ca specializare producerea tâmplăriilor PVC, Politub fiind axat pe producerea de țevi și conducte PVC. În 2007 Teraplas devine acționar majoritar al Plastistem, iar de la sfârșitul anului 2017, în urma unei tranzacții de aproape 22 milioane lei, înghite efectiv Politub SA cu un acționariat de 99,99%.

Tranzacția a fost sub lupa celor de la Consiliul Concurenței care a evaluat „această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal”. Teraplast nu s-a oprit aici, pe lângă controlul asupra Plastsistem, Politub, Teraglass și Terasteel, bistrițenii conduși de clujeanul Dorel Goia în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, achiziționează pachetul de 50% din acțiunile celui de-al doilea jucător de pe piața țiglelor metalice – Depaco SRL. Ulterior Teraplast mai achiziționează încă 10 procente din pachetul de acțiuni rămase, dar Oficiul Registrului Comerțului Prahova nu înregistrează acesta tranzacție, fiind acționat în judecată de bistrițeni.

Grupul Teraplast (GP) este astfel format din Teraplast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC), subsidiara TeraSteel și Terasteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), subsidiara Teraglass (producător de ferestre şi uşi din PVC), subsidiara Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului), Plastsistem, Politub (producător de ţevi din polietilenă) și Depaco. Teraplast este cotat la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.

Adauga comentariu