Teoretic s-au început lucrările la Celula 2 de la CMID Tărpiu, practic încă nu! Groapa ecologică de gunoi NU a fost vizitată de ministrul mediului

Viceprim-ministrul și ministru al mediului, Grațiela Gavrilescu, membră ALDE, a făcut o vizită de lucru tovărășească în județul Bistrița-Năsăud. Fiind totuși campanie electorală, alături de viceprim-ministru a fost și Renate Weber, europarlamentar și candidat ALDE pentru încă un mandat.

Suita politică din care nu a lipsit vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, a vizitat două mari bazine electorale industriale, Teraplast și Rombat, motivația vizitei în aceste două intreprinderi fiind legată de atenția și investițiile acestora în ceea ce privește reciclarea și protecția mediului.

În județul Bistrița-Năsăud există implementat un mare proiect pe fonduri europene, legat de mediu, respectiv groapa ecologică de la Tărpiu, denumită Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Aici nu s-a făcut nici o vizită, impactul electoral fiind unul extrem de scăzut.

În conferința de presă organizată la micul și neîncăpătorul sediu al ALDE de pe pietonalul bistrițean, acolo unde „gazdele” au fost net superioare ca număr făță de jurnaliști, Grațiela Gavrilescu a amintit totuși de CMID Tărpiu, declarând că de aproximativ o lună s-au început lucrările la cea de-a doua celulă de depozitare a gunoiului:

„Ne-a fost prezentată situația de la Tărpiu (...), lucrurile au intrat în normalitate și în legalitate după mai bine de un an și opt luni. Asta a însemnat o muncă titanică și o recuperare a întârzierilor acestui program pe fonduri europene. Ne pierdem de multe ori timpul pentru a repara lucruri făcute prost de către cei care nu au știut în primul rând să respecte legea și în al doilea rând să citească legea. În același timp m-am bucurat că s-a început aproape de o lună și lucrul pentru celula nr.2, un lucru la fel de benefic. Dacă lucrurile erau normale acum un an și opt luni, acum celula era gata” – a declarat Grațiela Gavrilescu.

Pentru a ne asigura că lucrurile sunt așa cum au fost ele declarate de vicepremier, am luat legătura cu reprezentanții CMID Tărpiu, pentru o confirmare a stării de fapt. Am primit această confirmare, fiind totuși vorba de o abordare teoretică, nu una practică:

„S-au emis documentele de legalitate pentru funcționarea CMID Tărpiu, am conactat deja compania care va face studiul geo ce va dura între 3 și 4 săptămâni de zile. Mai avem proiectul tehnic, urmează obținerea autorizațiilor necesare și abia apoi urmează să băgăm efectiv cazmaua în pământ. Într-adevăr, de o lună suntem intrați în legalitate la Tărpiu și tot de atunci s-a început lucrul scriptic, în acte, pentru celula nr.2” – ne-a declarat Liviu Tănase, directorul executiv Vitalia al CMID Tărpiu.

Cu alte cuvinte, ne raportăm în continuare la teorie și nu la practică. Reamintim faptul că Ioan Țintean declara tot la nivel teoretic intrarea în legalitate a CMID Tărpiu, fapt pus în aplicare după câteva săptămâni de la declarațiile acestuia. Mai mult decât atât, CMID nu s-a aflat în ilegalitate (fiind vorba de trecerea din categoria pășune în altă categorie a terenului pe care se află CMID la Tărpiu) doar de un an și opt luni, ci de la începutul proiectului, respectiv de șase ani!

 

 

Adauga comentariu