TEDx - un eveniment ce a pășit timid la Bistrița datorită curajoșilor tineri de la POV21! Gabi Urs punctează cosmopolit: „Beyond HumanIT” (FOTO-VIDEO)

Fenomenul mondial TED a ajuns și la Bistrița, la mai bine de 8 ani de la o primă încercare de emancipare a Bistriței în acest sens. POV21 în frunte cu mentorul lor, Gavrilă Urs, au reușit o organizare demnă de franciză, locurile disponibile pentru acest eveniment fiind epuizate foarte repede.

TED este o organizație nonprofit dedicată ideilor care merită răspândite, adesea sub forma unor discuții scurte, oferite de gânditori și executanți de vârf. TEDx Bistrița (acolo unde x reprezintă franciza locală) s-a născut imediat după un alt eveniment marca POV21, Gala Comunitarium, în urmă cu mai bine de o jumătate de an.

Gavrilă „Gabi” Urs, coordonatorul echipei de tineri de la POV21, imediat după Gala Comunitarium de la sfârșitul lui 2018 s-a gândit la o nouă sintagmă organizatorică, una care să facă un pas înainte în ceea ce privește evoluția evenimentelor organizate de echipa lui, simțind parcă o plafonare nu în excelență, ci în provocare. Astfel s-a născut TEDx Bistrița.

Evenimentul a avut loc vineri seara, 28 iunie, într-un cadru asigurat de „crema” locațiilor evenimentelor de marcă – Hotelul Metropolis. Tematica primului eveniment TEDx la Bistrița a fost una pe măsura curajului de a organiza această franciză într-un oraș considerat îmbătrânit, conservator și „pensionabil”: Beyond HumanIT.

Speakerii aleși pentru a dezbate acest subiect delicat și futurist au fost oameni din domenii variate, dar care au reușit să-și spună poveștile atfel încât să atingă spinoasa problemă a conviețuirii omenirii și a tehnologiei.

Rareș Manolache - Antreprenor, fondator TeenTank – a mizat pe implicarea tinerilor în societate ca o resursă de soluții, aceștia fiind cei care se vor ciocni existențial de o conviețuire umano-tehnologiocă.

Andrei Stupu - Brand Manager Școala de Valori, Producător TV – a mizat și el pe educație, țintind către valori de bază ce trebuiesc urmărite în construcția viitorului prototip de ființă umană aflată în competiție cu roboții.

Alina Rusu - Specialist în psihologie evoluționistă – a invitat publicul la o introspecție a ceea ce înseamnă sistemul de valori uman, adaptabilitate și „compasiune” față de mașinile și mașinăriile deja partenere cu omul.

Cel mai așteptat invitat al serii, popularul Ștefan Mandachi - fondator Spartan, inițiator al protestului #șîeu – a mizat pe acțiune printr-o poveste proprie, trăită de el în trecutul apropiat, o poveste care ne îndeamnă la alegeri în fața victimizării personale, dar mai ales la acțiune.

Maria Olinca – cercetător – anatomie patologică – a adus suflul optimist în relația om-calculator. Cercetătorul român (nu numai britanicii au cercetători) a mizat pe ajutorul devenit indispensabil al tehnologiei într-un domeniu mai mult decât sensibil, cel al oncologiei.

Seara TEDx la Bistrița s-a încheiat cu Ionuț Țața - Președinte al „Clusterului pentru Inovație și Tehnologie Brașov” – nota propusă de brașovean fiind una realistă. Evoluția tehnologică, adaptarea umanității în acest sens, îngrijorările privind locurile de muncă aflate în pericol, dar și predicția umană și capacitatea de anticipare prin acțiune, au fost aproape de niște concluzii a acestui eveniment cu tematică pe care, în urmă cu vreo 20 de ani, o clasificam ca SF.

Acest prim eveniment a fost un pas timid, dar curajos al tinerilor de la POV21, o echipă care s-a regăsit perfect în tematica fiecărui speaker, dar și în subiectul propus tocmai de ei. Gavrilă Urs, cel care a mizat și mizează în continuare pe puterea tinerilor, a fost o gazdă de eveniment aproape perfectă, căci emoțiile l-au curtat pe tot parcursul serii.

Reporter: De ce TEDx la Bistrița?

Gavrilă Urs: Doar pentru că suntem considerați un satelit al Clujului nu înseamnă că nu putem. Iată că am putut și am făcut TEDx așa cum se face în Cluj-Napoca, la București sau în celelalte orașe unde se organizează.

Rep.: Este un prim pas cosmopolit al Bistriței în acest sens?

G.U.: Sper să fie! Unul mărunt, timid, dar care va da naștere multor altor picături în oceanul de cosmopolire al acestui oraș, pentru că merită! Nu mai putem fi văzuți ca un orășel provincial, tehnologia ne-a transformat, nu ne mai lasă să fim așa.

Rep.: Bistrița a fost considerat un sat cu blocuri, un oraș de pensionari, în schimb, de foarte multe ori POV21 ne arată contrariul. Până unde veți merge cu povestea asta?

G.U.: Eu am observat că dacă este să fac o schimbare, cam de la generația asta în sus pot. Am încercat și mai sus, dar nu se poate. Aici, la POV21, sunt foarte optimist! Genul ăsta de tineri au învățat că pot să mute munții cu ideile lor și inițiativele lor. Dacă ei învață la 18 ani acest lucru și se întorc după ce își fac vreo faculate cu aceeași mentalitate de schimbare și inițiativă, dar cu cunoștințele acumulate acolo, eu cred că ei pot tranforma orașul acesta și să-l scoată din acel provincial-rural-muncitoresc într-un oraș cochet, așa cum a fost sute de ani orașul săsesc, unul emblematic pentru Transilvania.

Rep.: În această dizertație am auzit un „dacă” dacă se întorc...

G.U.: Aici e un risc major, dar s-ar putea să avem parte de o șansă deosebită, așa cum a spus și Ionuț Țața în ultimul discurs. S-ar putea să micro-producem totul local, iar atunci nu mai merită să stai departe de casă, de familie, pentru că poți câștiga la fel de mult aici ca și dincolo. Fie că faci producție industrială, sau software, sau design, sau aobsolut orice. Ba mai mult, era globalizării face să fie irelevant locul unde se întămplă sau se produce ideea și unde ea iese efectiv ca și produs. Acestea se pot confunda. Și-atunci, de ce să nu se-ntoarcă?!

Rep.: Ce trebuie să facem noi pentru a face să dispară acel „dacă”?

G.U.: Să ne facem bucățica noastră fiecare și să fim proactivi, cred că ăsta-i cuvântul. Adică, eu mă pricep la ceva,  hai să mă depășesc cu un milimetru. Tu te pricepi la altceva, depășete-te și tu cu un milimetru! Dacă toată comunitatea merge pe aceeași mentalitate, cred că e o rețetă câștigătoare, nu e complicat.

Rep.: Sunt niște standarde care se pot aplica și în Bistrița?

G.U.: Aici cred că unii dintre vorbitorii din această seară ar fi fost mai abili să răspundă, să facă un studiu socio-economic pe Bistrița. Eu? Eu sunt foarte optimist! Eu nu-mi văd viitorul meu decât aici, iar dacă nu-mi convine orașul așa cum e el, pun osul și-l schimb! Asta e mentalitatea mea!

Adauga comentariu