TĂRPIU: A început construcția Celulei nr.2 de depozitare a deșeurilor din Bistrița-Năsăud! Ioan Țintean: „Este unul din primele trei mari evenimente ale vieții mele în administrația publică județeană”

La Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu a început de azi, 1 iulie 2020, construcția celei de-a doua celule de depozitare a deșeurilor, aceasta fiind parte a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor solide din județul Bistrița-Năsăud”, proiect care prevede construcția a patru astfel de celule de depozitare.

Prima celulă, care are o suprafață totală de 43.000 mp, trebuia închisă încă de anul trecut, însă nu s-a ajuns deocamdată la capacitatea maximă de depozitare, fiind cerută o derogare în acest sens. Construcția celulei nr.2 vine în completarea spațiului de depozitare al primei celule și are un termen mediu de finalizare de opt luni.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, este cel care s-a ocupat de acest proiect, iar construcția Celulei 2 de la Tărpiu constituie unul din evenimentele principale din activitatea sa de administrator:

„Este unul din primele trei mari evenimente ale vieții mele în administrația publică județeană. Celula 2 pentru județul Bistrița-Năsăud este și ocupă un loc extrem de important atât ca valoare cât și ca importanță socială, evident, nu în ultimul rând, rezolvarea problemelor de mediu prin deșeuri.

Acest proiect, adus până la acest moment, a fost unul extrem de greu. Multă lume mi-a spus, în momentul întrării mele în acest proiect, că va voi avea zile negre și chiar repercusiuni. M-am încăpățânat și, alături de colaboratorii mei din CJ și firma Vitalia, am vrut să dovedim că după ce am trecut doi ani și opt luni de zile prin niște furci caudine, am reușit ca înacest complex mare, la Tărpiu, să începem un proiect la care azi asistăm, construcția Celulei nr.2.

Preocuparea noastră este ca în viitor să ajungem să prelucrăm cel puțin jumătate din cantitate de deșeuri adusă la Tărpiu, iar în următoarea perioadă, peste 6-7 ani, să ajungem să depunem pe groapă 20-25% din cantitatea de deșeuri”, a declarat Țintean la Tărpiu.

Legat de acest ultim aspect, cel al procesării deșeurilor depozitate la CMID Tărpiu, Octavian Morariu, președintele firmei VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU – TRATAREA DEȘEURILOR Boldești Scăieni, firma care gestionează contractul de management al deșeurilor de la Tărpiu, susține cele afirmate de Țintean și completează informațiile legate de implementarea unor proiecte prin care se dorește transformarea deșeurilor în resurse energetice:

„Am investit deja într-un proces industrial de transformare al deșeurilor în combustibil, pentru fabricile de ciment, de exemplu. Investiția este aproape finalizată, echipamentele sunt aici, avem rezolvată și problema energiei electrice, urmănd să construim o hală industrilă care să acopere întreg procesul, pentru a lucra „all season”. Mai avem în derulare, în faza de proceduri, un proiect în colaborare cu Universitatea Politehnică din București, cu finanțare europeană, astfel încât să putem începe un proces prin care să nu mai depozităm pe gropi deșeuri ci să începem să le golim, transformând astfel deșeul într-o resursă”, a precizat Morariu.

La momentul actual este construită Celula 1, care are o suprafață totală de 43.000 mp, din care baza depozitului este de 34.035 mp, având asigurată o capacitate de depozitare a deșeurilor de cca. 310.000 mc, conform Acordului Mediu nr.4-NV6 din 21.02.2008 revizuit la 21.10.2011.

Terenul pe care se va realiza Celula 2 se află în intravilanul localității Tărpiu, este amplasat în cadrul Centrului de Management Integrat al Deseurilor Tărpiu, la Vest de Celula nr. 1.

Suprafața totală a Centrului de Management Integrat al Deseurilor Tărpiu măsoară 21,66 ha, iar terenul pe care se va realiza Celula nr.2 măsoară 38.480 mp.

Caracteristici tehnice ale celulei 2 de depozitare:

-              suprafața de 23.439 mp (suprafața totală ocupata de Celula 2, inclusiv diguri, canale pluviale);

-              capacitatea celulei de depozitare este de 270.914 mc;

-              înălțimea medie a celulei de depozitare măsurata de la nivelul bazei este de 18 m;

-              dig perimetral  cu înălțimea variabilă, cu lungimea totală de 585 m;

-              lățime coronament dig: 5 m

-              taluz cu panta de 1:3, spre interiorul și exteriorul celulei de depozitare

-              în perioada de exploatare se propune împărțirea spațiului de depozitare în doua subcelule pentru o exploatare optimă.

Sursele de finanțare ale obiectivului de investiții sunt:

Fondurile proprii ale Operatorului SC VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEȘEURILOR SRL Boldești Scăeni, în baza Contractului de concesiune nr.34/2013 privind Delegarea prin concesiune a gestiunii serviciului public de management și operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu, județul Bistrița-Năsăud, cu modificările și completările și completările ulterioare, în valoare de 905.989 euro (valoare fără TVA), la cursul euro de 4,78 lei, respectiv 4.330.627 lei, conform  Hotărârii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr. 149 din 19.12.2020;
alocări de sume din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare, constituit pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud, în cuantum maxim de 2.514.246 lei (inclusiv TVA), conform Planului de investiții aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr.149/2019.

 

Adauga comentariu