Târgul Mare al Bistriței „sufocă” Serbările Medievale! Evenimentul ce deține amprenta medievală a orașului a fost „anexat” Târgului crețian

Timp de 11 ediții, istoria Bistriței prindea viață în fiecare an la sfârșitul lunii iunie în Centrul Istoric, unde cavaleri și domnițe, meșteri și urmași ai vechilor bresle își făceau apariția și ne făceau demonstrații artistice în onoarea vechii cetăți care datează din secolul XIII. Cei mici aveau șansa să cunoască puțin din trecutul vechiului burg, care a fost și unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania, alături de Brașov, Sighișoara și Sibiu.

În 2018, s-au dat la o parte eforturile făcute de către organizatori în edițiile anterioare și Zilele Medievale au fost incluse în sărbătoarea Tărgul Mare al Bistriței, cu 2 zile dedicate desfășurării de activități în 1 și 2 septembrie, care sunt culminate de prestația unor artiști ca Ștefan Bănică Jr și Delia, a căror muzică nu are nicio „valență” medievală. 

Conceptul Târgului Mare al Bistriței, are într-adevăr și conotații istorice, însă anexarea unei sărbători prin care orașele medievale aduc un flux de turiști și își pun în evidență obiectivele turistice, confirmă faptul că undeva există carențe mari privind promovarea turismului, fapt dovedit și de statisticile oferite de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică care arată că în 2017 Bistrița a fost vizitată de numai 11.676 turiști.

Obiectivul principal al Bistriței, Biserica și Turnul Bisericii Evanghelice, care în 2017 au adus 91.015 lei în bugetul local, nu este pus în valoare anul acesta decât printr-un concert extraordinar Ștefan Pop & Friends.

Am adus festivalul medieval bistrițean în zona Târgului pentru a da amploare activităților din Târg și în baza discuțiilor avute cu Peter Moynahan, fiind o dată mai convenabilă pentru acest festival. În luna iunie, cum se desfășura înainte, era la concurență cu altele și nu eram avantajați deloc”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

Asfel, în cele 10 zile de sărbătoare, plictiseala va fi atacată pe mai multe fronturi în cadrul unui mare târg, care iși are locația și în Heidenfeld, motiv pentru care ne întrebam de ce nu anexați și Nunta Zamfirei în Târgul Mare și o mutați în Viișoara, dacă tot e o zonă destinată folclorului?

Adauga comentariu