Târgul Facultăților – o inițiativă a elevilor bistrițeni! JOS PĂLĂRIA! (FOTO)

Faptul că încă mai avem tineri frumoși, deștepți și cu multă inițiativă este unul îmbucurător, care ne mai alină speranțele reușitei unei generații pe care mulți o cred pierdută. Este și cazul tinerilor elevi din Bistrița-Năsăud, care au reușit să-și pună în aplicare o idee, cu largul concurs al autorităților.

Este vorba de prima ediție a Târgului Facultăților, o manifestare care aduce mai aproape elevii aflați în clasele de liceu terminale de o viitoare alegere în ceea ce privește continuarea studiilor în mediul universitar.

Până în acest an, facultățile își trimiteau solii prin școlile din Bistrița-Năsăud, fiecare după un program propriu, oarecum haotic, nefiind la îndemâna doritorilor de informații legate de unitățile respective de învățământ.

În această primă ediție a Târgului Facultăților, idee pornită din Consiliul Elevilor, toate facultățile au fost invitate să-și expună oferta educațională în același loc, la aceeași dată și oră.

„Structurile asociative ale elevilor, Consiliul Județean al Elevilor, au făcut un sondaj online și au constatat că 80% dintre liceeni își doresc un astfel de târg al facultăților aici, la Bistrița. Astfel de târguri se mai organizează în țară, de exemplu la Cluj-Napoca, acolo unde credeam că se mai duc dintre cei interesați. Se pare că nu se duc, iar în acest moment am reacționat pozitiv la inițiativa elevilor” – a declarat Camelia Tabără, inspectorul școlar general, pentru stiridebistrita.ro.

În cadrul acestei ediții a Târgului sunt prezente 21 de facultăți, majoritatea din Ardeal, Cluj-Napoca fiind centrul universitar cel mai bine reprezentat. Mai sunt prezente și facultăți din Tg. Mureș, Alba-Iulia, Iași, sau Sibiu, oferta fiind una destul de difersificată.

Pe lângă oferta propriu-zisă, cea legată strict de numărul de locuri, condiții etc., mai există și un alt mod de prezentare atât al specializărilor cât și al meseriilor dobândite după terminarea acestor facultăți, fiind vorba de organizarea în cadrul târgului de ateliere, work-shop-uri tematice, care au avut un succes destul de mare.

„Dincolo de această interfață universitate-elev, suntem direct interesați ca acești copii să aleagă în cunoștință de cauză. În paralel s-au derulat și aceste work-shop-uri în care le prezentăm copiilor modele de reușite profesionale, în general cele mai puțin tipice (...) Preocuparea noastră în acest an este pentru ceea ce se numește educație STEM, în românește ȘTIM - științe-tehnologie-informatică-matematică, o preocupare a sistemelor educaționale din întreaga lume, pentru că există o cerere tot mai mare în această zonă” – a completat Tabără.

Târgul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud, cu spijinul Consiliului Județean și al gazdei evenimentului, Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și s-a desfășurat pe tot parcursul zilei de 10 mai. Organizatorii vor reedita o nouă ediție în data de 5 octombrie, pe același tipar.

Adauga comentariu