Târgul de Purici și-a deschis larg porțile! Cea de-a VII-a ediție, una specială, într-o locație specială (FOTO)

Mergând pe același principiu al deja celebrei vorbe „atunci când nu mai poți, mai poți un pic”, desprinsă din nu mai puțin celebrul Tibi Ușeriu, Clubul Lions Bistrița a trecut peste toate încercările lui 2020 și a reușit organizarea tradiționalului „Târg de Purici”.

Aflat în acest an la cea de-a VII-a ediție, Târgul de Purici continuă o tradiție împrumutată de membrii Clubului Lions Bistrița de la colegii lor din Sankt Polten – Austria, cei care au lansat acest inedit proiect umanitar în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Întreg evenimentul a fost conceput în două părți. Prima parte, care a avut loc în cursul săptămânii, a fost cea în care bistrițenii au donat „puricii”, adică tot ceea ce nu le mai este de folos, dar utilizabil. Partea a doua a evenimentului este târgul propriu-zis, moment în care toți „puricii” adunați se vând. Donații se primesc, în acest an, și pe perioada desfășurării târgului propriu-zis, însă, din cauza pandemiei, s-a renunțat la obiectele de îmbrăcăminte și încălțăminte.

„A VII-a ediție este una specială, de pandemie. Ne-am gândit mult dacă o facem sau nu, am consultat și vocea străzii și am hotărât că ar fi bine să nu rupem tradiția. În acest an facem față și unei alte provocări, și anume lipsa ajutorului substanțial din Austria”, ne-a declarat Olimpiu Cocian, directorul târgului, precizând că în anii precedeți, ajutorul colegilor din Sankt Polten consta în donații substanțiale, chiar camioane cu produse, însă în acest an austriecii nu au mai organizat acest târg la ei. Cu toate acestea, colegii austrieci ai bistrițenilor de la Lions au făcut totuși un efort și au donat aparatură electronică:

„Colegii noștri austrieci, văzând că facem acest târg, în ciuda faptului că ei nu l-au făcut, au hotărât să ne trimită niște lucruri, chiar foarte bune, în principal niște calculatoare și monitoare, care pot fi foarte utile în toate casele din ziua de azi, când totul se transferă în online”, a precizat Cocian.

Gazda evenimentului din acest an este Muzeul Județean, instituție care tocmai a împlinit 70 de ani de existență și care este una dintre cele mai frumoase instituții culturale ale județului.

„Am aflat de curând că Muzeul a împlinit 70 de ani, le dorim la mulți ani, îi mulțumim managerului Sandu Gavrilaș pentru găzduire. Nici nu se putea să se sărbătorească mai frumos decât printr-o acțiune caritabilă”, a precizat Adrian Sorin Bălan, președintele Clubului Lions Bistrița.

Ploaia a fost prezentă la deschidere, cu picuri mici și reci, însă, conform predicțiilor meteorologice, soarele va fi prezent. Târgul are porțile deschise de azi, vineri, 2 octombrie, între orele 10:00 și 18:00, sâmbătă, 3 octombrie, începând cu ora 9:00 și până la ora 18:00, iar ultima zi de târg, duminică, 4 octombrie, între orele 9:00 și 14:00.

Printre primii cumpărători ai Târgului s-a aflat președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, precum și noul primar ales al Bistriței, Ioan Turc:

„Am venit și ca să donez, dar și ca să cumpăr, sub semnul grijii pe care fiecare om ar trebui să o aibă față de cei mai puțin norocoși. Cred că umanitatea trebuie să ne definească în primul rând, umaniatea, omenia, altruismul, de aceea acești oameni (n.r. – membrii Clubului Lions Bistrița) se străduiesc în fiecare an să gândească un exercițiu colectiv de omenie în Bistrița (...) Am cumpărat două cărți, una pentru mine și una pentru fiul meu Andrei, una în limba română și cealaltă în engleză”, a povestit Ioan Turc, primarul ales al Bistriței.

„Se spune că ploaia aduce belșug și sper să ploaie doar la deschiderea Târgului și să aveți două zile cu vreme mai frumoasă, astfel ca publicul să poată veni și să facă o bucurie celor care au nevoie de un astfel de sprijin. Eu cred că ceea ce faceți dumneavoastă este salutar, și nu numai Lions ci și Tășuleasa și alte ONG-uri, iar împreună cu autoritățile și alte companii, să stimulăm mai mult voluntariatul pentru că este o cultură tânără a voluntariatului la noi în țară și încă nu are rezultatele pe care ni le-am dori cu toții”, a declarat Radu Moldovan la deschiderea Târgului. Acesta a cumpărat și el cărți, pentru a le face cadou unor copii cu situație specială.

Chiar dacă ediția din acest an este una desfășurată în condiții speciale și cei de la Lions nu și-au impus un anume target, fondurile obținute vor fi îndreptate către construirea Adăpostului pentru victimele violenței în familie, proiect în desfășurare al Clublui Lions Bistrița.

Titulatura Târgului este marcă înregistrată a Clubului Lions Bistrița și până în urmă cu trei ani a fost singurul târg de acest gen din țară, dar din 2017 mai există un club care a preluat această idee de la Bistrița, fiind vorba de Clubul Lions Turda, cei care au primit de la colegii bistrițeni dreptul de a folosi denumirea, sprijin și know-how pentru desfășurarea acestui tip de eveniment.

Adauga comentariu