In vizor

Record de donatori la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, după ce valoarea tichetelor a crescut de la 67 la 280 lei

Dacă în anii trecuți, la începutul lunii ianuarie, numărul celor care veneau să doneze sânge era foarte mic, de maxim 5 persoane pe zi, anul acesta numărul lor a crescut de 10 ori, spune Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița.

Care este explicația:

Din 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge a crescut de la 67 lei la 280 de lei.

Totodată, a crescut și numărul donatorilor, spune Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când am avut maxim 5 donatori pe zi, anul acesta e plin la noi. De obicei, la început de an, lumea nu prea vine la centru. În medie, într-o zi normală, avem în jur de 15 donatori într-o zi. În 2024, în schimb, am avut câte 40-50 de donatori pe zi”, a explicat pentru Bistriteanul.ro Adina Beudean.

Aceasta le transmite celor care doresc să doneze sânge să dea dovadă de înțelegere în cazul în care o să fie reprogramați pentru o altă zi.

Rugăm donatorii să respecte deciziile centrului în cazul în care unii vor fi reprogramați din cauza stocului mare de componente sanguine pe o anumită grupă de sânge. Oamenii trebuie să știe că dacă spitalele nu cer, noi nu avem ce face cu sângele, nu putem să-l stocăm pe o perioadă lungă de timp”, a mai declarat aceasta.

Dintr-o pungă de sânge se pot obține trei produse sanguine. Două dintre ele, cele mai solicitate, au perioada de valabilitate de 42 zile (globulele roșii) și de 5 zile (trombocitele).