In vizor

Război în pădure între braconieri și administratorul fondului de vânătoare la Leșu

Braconierii au declarat război administratorilor fondurilor de vânătoare care nu-i mai lasă să își facă de cap. Se întâmplă la Leșu, acolo unde braconierii ar fi incendiat foișoare din pădure, ar fi furat camere de supraveghere și l-ar fi amenințat cu moartea pe administratorul fondului de vânătoare.

Nicu Buia a preluat cu asociația sa gestiunea fondului cinegetic Leșu în urmă cu jumătate de an. Vrea să facă treabă cu cele 18.000 de hectare gestionate, care aparțin, în proporție de 70%, statului român. Fondul se întinde pe teritoriul a trei comune: Leșu, Tiha Bârgăului și Ilva Mică și are atât vânat mic, cât și mare, precum cerb, urs sau porc mistreț.

De două luni, însă Nicu Buia nu mai are liniște, fiind terorizat de un grup de braconieri din zonă, membrii acestuia fiind nemulțumiți că nu-și mai pot face de cap în păduri deja de ceva vreme.

Camerele de supraveghere din pădure au început să dispară, două foișoare folosite pentru pânda vânatului au fost incendiate, iar braconierii au recurs chiar la amenințări cu moartea.

„Au început să ne fure camerele de supraveghere din pădure, să ne pună țepușe pe drumuri pentru a ne sparge roțile și au început chiar să mă amenințe cu moartea. Ne terorizează, deja am înregistrat și predat poliției trei convorbiri telefonice în care mă amenință cu moartea, că ne dau foc la case, la mașini…” spune pentru Bistrițeanul.ro, Nicu Buia.

Când au fost incendiate cele două foișoare din cele 12 existente în fond a fost prezenți și polițiștii, care cercetează incidentul. Se pare că este cercetat furtul camerelor de supraveghere, acuzațiile de amenințare și distrugerea prin incendiere.

Potrivit lui Nicu Buia, pagubele produse de braconieri ar ajunge la 20.000 de euro. Acesta bănuiește cine se află în spatele acestor acțiuni de intimidare: un grup de 6 persoane din zonă, cunoscute pentru braconaj. Unul dintre suspecți ar fi fost surprins de o cameră din pădure.