In vizor

PARVA își ridică microhidrocentrală și va produce energie pentru școlile și instituțiile din comună

Parva este singura localitate din județul nostru care va avea o microhidrocentrală proprie, ce se va folosi de râul Rebra pentru a asigura curentul și căldura în instituțiile publice, dar și iluminatul stradal în centrul comunei. Lucrările au început recent și vor dura aproximativ un an, spune primarul comunei Parva, Ioan Strugari, citat de bistriteanul.ro.

Potrivit primarului Ioan Strugari, zilele trecute au început lucrările la microhidrocentrala care se va folosi de râul Rebra pentru a asigura curentul și căldura în instituțiile publice din Parva.

Am dat drumul la lucrări în luna ianuarie și estimăm că vor fi finalizate în decembrie 2024 – ianuarie 2025. Valoarea lor se ridică la circa 2 milioane de euro. Parva e singura localitate din județ care va avea o microhidrocentrală proprie. Și din țară, din câte știu”, a explicat pentru Bistriteanul.ro primarul comunei Parva.

Aceasta va funcționa în zona barajului ce a produs electricitate pentru localitate până în primăvara anului 1977, când a fost distrus de o viitură.

Microhidrocentrala se va folosi de râul Rebra pentru a asigura curentul și căldura în instituțiile publice, dar și iluminatul stradal în centrul comunei.

Primăria Parva a obținut finanțare pentru acest proiect din granturi norvegiene.