General

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Ce se întâmplă în Bistrița-Năsăud

Ministerul Sănătății a declarat marți epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul în care sunt aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Potrivit Ministerului, epidemia a fost declarată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În Bistrița-Năsăud n-au fost semnalate cazuri în saptamana pentru care exista înregistrari la Centrul de Control al Bolilor, însă de la începutul anului și până acum în județ au fost înregistrate 10 cazuri, asa că judetul se numara printre cele 29 cu cazuri anul acesta.

  • „Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
  • În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, părinții refuză să își vaccineze copiii. Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Ministerul Sănătății menționează că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.

Source link