In vizor

Judecătorii din Bistrița-Năsăud, criticați că dau copy-paste în exces în hotărâri

În raportul de activitate al Tribunalului Bistrița-Năsăud, judecătorii de la instanțele din județ sunt criticați pentru că dau copy-paste în exces în hotărâri, în detrimentul rezumării argumentelor și întârzie cu publicarea lor.

Judecătorii de la instanțele din Bistrița-Năsăud –  Tribunalul Bistrița-Năsăud și Judecătoriile Bistrița, Beclean și Năsăud, sunt criticați în raportul de activitate al Tribunalului pe anul 2023 pentru că dau în exces copy-paste ca să își ușureze munca, în loc să prezinte argumentele „într-o manieră simplă și coerentă”.

Tehnoredactarea, deși a ușurat în mod evident munca judecătorilor, a adus cu ea și tendința folosirii excesive a tehnicii „copy-paste”, în detrimentul rezumării argumentelor, a prezentării lor într-o manieră simplă și coerentă. Hotărârile ce se întind pe zeci de pagini fac practice imposibilă urmărirea raționamentelor care au stat la baza deciziei judecătorilor”, se arată în raportul Tribunalului Bistrița-Năsăud, potrivit bistriteanul.ro.

O altă problemă semnalată în raport este întârzierea redactării hotărârilor care face justiția să devină injustiție. Cele mai mari probleme în acest sens se întâlnesc la secția de contencios administrativ și fiscal.

„Întârzierile mari în redactare determină frustrări în rândul justițiabilului și face ca justiția să devină injustiție. Chiar dacă justițiabilului I se recunoaște dreptul, prin redactarea hotărârii un timp îndelungat, acesta își vede nerealizat dreptul, fiind practice în imposibilitate de a pune în aplicare hotărârea care îi este favorabilă”, se mai arată în raport.