Din oras

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud n-are în evidență elevi care fac home schooling

Potrivit inspectorului școlar general, Cristian Nicula, instituția pe care o conduce n-are în evidență elevi care fac home schooling. Asta în condițiile în care județele vecine au raportat zeci de cazuri de elevi retrași de la școlile tradiționale pentru a face home schooling, informează bistriteanul.ro.

În România, școala este obligatorie, iar varianta de „home schooling”, în care părinții fac treaba profesorilor sub îndrumarea unor unități de învățământ, nu este recunoscută.

De curând, doi soți din Bihor au fost condamnați cu suspendare, pentru că și-au retras copiii din sistemul de învățământ de stat pentru a-i șolariza la domiciliu. În urma acestui caz, Ministerul Educației a cerut o evidență de la inspectoratele școlare din țară cu elevii care au fost retrași de la școală.

Suceava pare să aibă cei mai mulți copii retrași de la școală, numărul acestora ajungând la 81. Cifre similare raportau și Timișoara și Bihor.

În Bistrița-Năsăud n-au fost raportate astfel de cazuri, potrivit inspectorului școlar general, Cristian Nicula.

Părinții care își retrag copiii de la școală primesc amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei și riscă chiar o condamnare.