Politica

Ciolacu, Ciucă, Grindeanu, Bode și Stănescu, vizită în teritoriu la Beclean

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor, și senatorul Paul Stănescu au făcut o vizită de lucru la varianta de ocolire a orașului Beclean.

Ulterior, s-au făcut declarații de presă la Primăria Beclean, potrivit imponline.ro.

Marcel Ciolacu: ”Cred că e prima oară când prietenul meu domnul primar din Beclean mi se adresează cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, atât de protocolar. Vreau să vă spun că eu cu domnul primar am cam îmbătrânit împreună de mult timp. Cu adevărat, n-am ajuns la performanța colegului și prietenului meu, domnul Sorin Grindeanu, de a avea și o poză aici și de a fi cetățean de onoare. Orice investiție va aduce și o dezvoltare economică. Sunt ferm convins că vom continua în același ritm. Proiectul dvs., din câte știu, e unul dintre cele finalizate până la sfârșitul anului trecut, a făcut parte din exercițiul financiar trecut pe POIM, unde, trebuie să recunosc, Sorin Grindeanu a făcut un record, de aproape 6 miliarde de euro, absorbția. În total, am închis cu 96% absorbția și am creat, de fapt, o continuitate. Cred că este al treilea ministru, ca durată mandatul. Oameni buni, trebuie să depășim, nu mai putem să avem 10 prim-miniștri în 10 ani, sute de miniștri la toate ministerele, să nu mai fie o coerență. Toate aceste investiții s-au făcut și se văd în ultimii trei ani de când, împreună, am hotărât, să depășim toate orgoliile politice și locale, care sunt normale, fiindcă așa funcționează o democrație. Dar cred că este momentul să ne unim iarăși forțele și să dăm o continuitate acestei coaliții după ce depășim… – cele mai mari orgolii sunt cele locale întotdeauna. Eu cu domnul președinte Nicolae Ciucă am depășit aceste orgolii și am văzut ce înseamnă buna-credință, ce înseamnă o echipă pentru România, nu neapărat pentru noi doi. Să știți că eu sunt mândru de această decizie și cred că drumul corect acesta este. Vom vedea, prin votul românilor, pe lista comună de la europarlamentare, dacă aceasta este calea pe care o avem de urmat și la următoarele alegeri. Vă mulțumim mult! Domnule primar, felicitări, felicitări întregii echipe, pentru că niciunul dintre noi, nici măcar Radu Moldovan, care e unul dintre cei mai performanți președinți de consilii județene, nu putem reuși aceste lucruri de unii singuri, decât într-o echipă”.

Nicolae Ciucă: ”Astfel de obiective de infrastructură facilitează traficul, dar mai presus de toate vor ajuta la dezvoltare, posibilă fiindcă există stabilitate politică. Este nevoie de această coerență a angajamentului și asumării responsabilității pe întreaga linie, de la nivel local la nivel guvernamental, în interiorul Guvernului, între instituții și ministere, la nivelul Parlamentului. Dezbinarea și haosul sunt dușmanii României, dușmanii noștri, ai tuturor. Dezbinarea pentru că ar trebui punem laolaltă toate eforturile și toată forța să avem o dinamică a dezvoltării, iar haosul pentru că are efecte în tot ce înseamnă derularea proiectelor, absorbția de fonduri și, în tot acest ansamblu, responsabilitatea la nivelul liderilor politici trebuie să dea de o parte tot ce ține de orgoliu personal sau al unui partid. Cetățenii așteaptă de la noi să fie ordine, să existe o asumare și o claritate în ce ne propunem să facem pentru dezvoltare. Să vorbim de drumul cel bun pentru România, iar în momentul de față, aflându-ne pe un drum bun, nu avem alt lucru de făcut decât să îi menținem această direcție“.

Sorin Grindeanu: ”De ce am ținut să venim la dvs.? Eu cred că vin a treia sau a patra oară. Am fost și eu în 2017 și în calitate de prim-ministru aici – în acea jumătate de an. Acum am venit să marchez ceva – eu împreună cu Lucian, cu Nicu, cu Marcel, cu ceilalți colegi – Bogdan ne aștepta aici -, și anume faptul că ceva ce s-a gândit în 2020, când era Lucian ministru al transporturilor, și anume că descentralizarea lucrărilor mai puțin complexe de la Ministerul Transporturilor și transferarea către autoritățile locale, ceea ce s-a întâmplat și aici, poate fi un succes. S-au întâmplat primii pași atunci, în 2020, s-a semnat acel protocol atunci când era Lucian ministrul Transporturilor, protocol prin care s-a trecut această lucrare către autoritățile locale, către primărie. Pe 15 aprilie 2022 am venit aici, împreună cu Radu, și s-a dat drumul la lucrările variantei ocolitoare a Becleanului și, bineînțeles, la sfârșitul anului trecut s-a terminat. Vreau să spun că e un exemplu de descentralizare de succes. Să știți că s-au semnat în toți acești ani vreo 70-80 de protocoale de tipul celui de aici, dar nu sunt toate de succes. Asta este! Avem exemple unde lucrurile nu funcționează așa cum trebuie, dar acesta fiind primul protocol de descentralizare semnat la nivel național, era bine să îl marcăm și ăsta este rostul pentru care am venit aici. Felicitări, domnule primar! A fost un demers pe care l-ați dus foarte, foarte bine la bun sfârșit și ar fi bine ca și alte administrații locale să se uite să vadă că se poate să faci lucrări de acest tip. Felicitări încă o dată!”.

Radu Moldovan: ”La Beclean de mulți ani se face performanță, astăzi din punct de vedere istoric e o nouă filă scrisă și cred că prezența demnitarilor statului român la cel mai înalt nivel aduce încă odată prețuirea și respectul pentru comunități și pentru oameni care se implică și știu ce trebuie să facă. Vă promit, domnule prim-ministru, că interesul național al României este cu mult mai important decât orgoliile locale și de la mine nu o să auziți niciun fel de încurcătură care să vă pună în încurcătură cu domnul Ciucă. Deci vă asigur de lucrul ăsta pentru că, chiar dacă există tentații și apucături câteodată, o să mi le temperez și o să mi le păstrez. E extrem de interesant că oameni care vă înjură toată ziua și sunt împotriva acestor lucruri astăzi au venit să își dacă poză cu dvs., deci este un lucru pe care trebuie să îl aplaudăm și de la care trebuie să învățăm fiecare. Cred cu tărie că această decizie luată la nivelul coaliției, de a consulta poporul român prin această listă comună la europarlamentare, este cea mai democratică și transparentă modalitate. Sunt încrezător că marea majoritate a oamenilor sunt interesați de viitorul României și vor fi alături de această coaliție, care după alegerile din toamnă va avea misiuni foarte complicate de regionalizare, descentralizare, restructurare, eficientizare”.

La vizita oficialităților au fost prezenți primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan, vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, deputatul Robert Sighiartău, prefectul Teofil Cioarbă, primarul Bistriței Ioan Turc, subprefectul Ioan Zăgrean, managerul SCJU Bistrița, Gabriel Lazany, șefi de instituții, reprezentanți ai cultelor.