In vizor

Apa a 20 de fântâni publice și 15 izvoare nu este potabilă, anunță DSP

Apa a 20 de fântâni publice și din 15 izvoare din județul Bistrița-Năsăud nu este potabilă, iar autoritățile locale pe raza cărora se află acestea au fost informate să informeze populația în acest sens cu afișe pe care scrie ”apa nu este bună de băut”, transmite Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Instituția a publicat pe site-ul său Raportul privind calitatea apei potabile în 2023 , dar nu menționează explicit care sunt acele fântâni și izvoare care nu au apă bună de băut.

În schimb, invocă HGR 974/2014, art. 50, alin. 7, potrivit căreia primăriile au fost informate și au obligația să afișeze înscrisul „apa nu este bună de băut”, la fântânile/ izvoarele publice cu apă necorespunzătoare.

În județ sunt 56 de fântâni publice și 42 de izvoare captate, dar tot în acest raport scrie că Direcția de Sănătate Publică are în monitorizare doar 20 de fântâni și 30 de izvoare.

Potrivit raportului menționat, DSP Bistrița-Năsăud a verificat calitatea apei potabile în toate cele 24 de zone de aprovizionare din județ. În 2023, au fost făcute 36.434 de analize, iar în urma acestora a reieșit că 5 erau neconforme la E.coli (0,28%), 6 la enterococi intestinali (0,33%), iar 23 la bacterii coliforme (1,21%), cauza fiind deficiențe în procesul de tratare a apei, potrivit timponline.ro.apa p

Prezența E. coli în apa potabilă denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale.

Majoritatea bacteriilor din grupul de coliformi nu provoacă boli, dar, cu cât numarul lor este mai mare, cu atât crește și probabilitatea ca bacteriile cauzatoare de boli să fie prezente. Standardul apei potabile impune ca în apa potabilă să nu fie prezente deloc bacterii coliforme. Bacteriile coliforme fecale și E. coli ar trebui, de asemenea, să fie total absente din apa de băut.

Enterococii sunt o specie bacteriană gram-pozitivă care apare în natură și în intestinele animalelor cu sânge cald și ale oamenilor. În unele alimente, cum ar fi brânza sau cârnații cruzi, există, de asemenea, niveluri scăzute de enterococi. Conform Ordonanței privind apa potabilă, o valoare limită de 0/100 ml se aplică apei potabile. O valoare limită de 0/250 ml se aplică apei potabile în recipiente închise. Aceasta înseamnă că pot exista zero bacterii la 100 ml de apă în apa de băut și zero bacterii la 250 ml de apă în recipiente închise.