SURSE: Rocada mică în timpul controlului ministerial la IPJ BN. Vezi ce beizadea prinde post de șef și salariu de merit! Bonus: se vor verifica și wc-urile?

Poliția bistrițeană se află începând de luni într-un control venit de la înalta poartă, recte IGPR, la cererea unui angajat ultragiat atât de infractor cât și de proprii șefi. Povestea lui Florian Râpaș ați mai citit-o în paginile noastre.

Agentul principal șef Florian Râpaș, care este și șeful Biroului Teritorial județean al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), a fost ultragiat chiar în noaptea de Înviere, cercetarea infractorului respectiv fiind făcută evaziv, „suferind” un contol judiciar în libertate. Agentul de poliție s-a simțit ultragiat inclusiv de proprii șefi, comandanții Mihai Ovidiu Lupșa de la „județ”, dar și „municipalul” Ioan Nicolae Moldovan, firul acestei povestiri îl puteți citi AICI.

În urma presiunilor și amenințărilor primite din partea epoleților cu steluțe, Râpaș a chemat la Bistrița corpul de control al Inspectoratului General de Poliției din România, printr-o scrisoare adresată chiar ministrului de Interne, Carmen Dan.

A venit controlul! Enjoy the silent...

Începând de luni, 7 mai, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud este sub „asediul” corpului de control al șefului IGPR, chestorul Cătălin Ioniță, despre care se spune că ar fi fost coleg de facultate cu cel vizat de control – Mihai Ovidiu Lupșa. IPJ BN a fost cuprins de o tăcere totată încă din noaptea ultrajului, conducerea ascunzându-se de declarații în spatele anchetei în desfășurare, deși opinia publică aștepta o reacție vis-a-vis de acuzațiile aduse de Râpaș și nu referitoare la mersul anchetei.

Tăcerea continuă mai ales în aceste momente, inclusiv Florian Râpaș fiind pe „silent”. Cu toate acestea, surse ale redacției ne confirmă faptul că în interiorul IPJ apele sunt destul de agitate, iar corpul de control „investighează” fiecare punct din scrisoarea lui Râpaș către ministresă. Și alți polițiști au prins curajul de a vorbi despre modul de lucru din interior, bineînțeles la umbra și protecția anonimatului.

Schimbări de „musai”, pe repede-nainte, dar binevenite. Băiatu lu tăticu salvează situația

Astfel, am reușit să intrăm în posesia unei informații în care există suspiciuni rezonabile referitoare la o mică schimbare făcută de conducerea IPJ BN la nivelul unui anumit serviciu, tocmai în timpul controlului. Este vorba de Serviciul Logistic din cadrul IPJ care l-a avut la conducere pe comisarul șef Doru Greabu, acesta ocupând funcția fără drept, numit abuziv de comandantul, pe atunci doar împuternicit, al IJP BN, fiindu-i modificată în acest sens inclusiv fișa postului. Odată cu venirea corpului de control, conducerea Inspectoratului a făcut o rocadă, simțindu-se cu musca pe caschetă.

Fostul șef de Birou din cadrul Serviciului Logistic, inspector Sergiu Ința, fiul fostului șef de la „municipiu” Viorel Ința, a luat locul lui Greab, beizadeaua fiind mai „calificată”. Viorel Ința s-a pensionat și a trecut în mediul privat unde și-a întemeiat o intreprindere individuală cu un anumit specific, fiind vorba de acordarea de consultanță ca expert autorizat pentru analize de risc la securitatea fizică. Businessul nu a prea mers așa cum a crezut, astfel că Ința s-a „trezit” numit șef al LDP Security, firmă subsidiară a Consiliului Județean, ce prestează activități de pază și protecție, fiind clădită pe structura foștilor gardieni publici județeni.

Salariu de merit pentru schimbul de ulei

Băiatul lui tăticu, Sergiu Ința, acum șef Serviciu Logistic, nu este la primul „beneficiu” acordat numelui, acesta bucurându-se inclusiv de un salariu de merit, sau mai bine zis de o primă de excelență în cuantumul a jumătate din veniturile lunare ale unui polițist. Având în vedere faptul că Sergiu Ința se ocupa din posrtura de șef de birou de parcul auto, ne întrebăm (retoric, desigur) care ar fi acele merite deosebite ce l-au recomandat pentru un astfel de stimulent financiar, excluzând numele acestuia? Poate ne va răspunde corpul de control, căci intrebări adresate comandatului IPJ BN Mihai Ovidiu Lupșa nu ne mai ostenim a pune.

Pentru a beneficia de un salariu de merit, acesta trebuie, așa cum spune și titulatura, să fie meritat. Nu este nimeni împotriva acestui tip de stimulare, atâta timp cât acesta se face pe... merit. Există polițiști care își fac treaba corespunzător, își riscă viața și își iau menirea de polițist în serios. Este puțin cam deplasat ca un salariu de merit într-o astfel de instituție să fie acordat unui „birocrat” ce se ocupă la nivel de hârțoage de schimbul de ulei sau cel de anvelope, sau probabil mai schimbă câte-un beculeț la girofar.

Nu excludem meritele deosebite ale celor care lucrează cu hârtii, cu documente, în pecial cei ce se ocupă de anumite dosare, fie ele economice sau penale. Există însă oameni pe teren, iar un exemplu recent și concret ar fi cel al unui polițist de la ordine publică ce s-a autosesizat, fiind în misiune de patrulare, asupra unui jaf stradal. Agentul Doru Scurtu, spre exemplu, a observat un tânăr care fugea cu o borsetă/poșetă în posesie. S-a uitat în spate și a văzut în depărtare un cetățean care făcea semne disperate. A luat-o la fugă și l-a prins pe infractor. Poate nu este un mare act de bravadă, dar cu siguranță este mult mai mult decât lingerea hârtiilor într-un birou de logistică!

Toaleta Poliției nu e budă publică, dar arată ca una...

Vă promiteam în titlu un bonus legat de wc-urile din instituția publică numită IPJ BN. Toaletele, să fim puțin mai elevați, conform declarațiilor unor angajați, denotă interesul conducătorilor arătat nu numai propriilor angajați, ci și celorlalți cetățeni ce vin în contact cu această instituție, considerată una dintre cele mai puternice dintre instituțiile de stat. Pe lângă mizeria efectivă din toaletele aflate la nivelurile inferioare ale clădirii, ce nici în autogară nu se mai regăsește, lipsa materialelor igienico-sanitare duce aceste „utilități” într-o zonă obscură și jenantă.

Este posibil ca în anul 2018 să nu existe hârtie igienică și săpun în astfel de locații?!? Polițiștii ăia mici, fără stele pe umeri, care fac muncă de teren, intră în contact cu diferite lucruri sau persoane, dar și cetățenii care intră în Poliție și au nevoie stringentă de a merge la toaletă, nu au la dispoziție minimul necesar pentru igienă! Porbabil că este nevoie și de un control de la „sanepid” pe acolo, ceea ce ar fi chiar de râsul curcilor!

P.S. Stiridebistrita.ro vă ține la curent în legătură cu evenimentele prilejuite de venirea corpului de control la IPJ. Va urma un info interesant, tot pe surse, legat de... Rutieră...

Comentarii

Ion Ion

09.05.2018 10:45

Credeți ca munca de la logistica e mai ușoară? Ptr O singura semnătura pusă greșit înseamnă infracțiune potrivit codului penal, deci probabil închisoare. Sunt o grămada de proceduri care trebuie respectate, dar unii care nu știu ce se mănâncă munca din interior ce sa zică, nu va mai dați cu părerea dacă nu știți. In alte structuri se poate spune “la loc comanda”, la logistica orice greșeală se plătește, așa ca nu aveți nici un drept sa vorbiți, dacă este ceva ilegal in ceea ce susțineți, dovediți cu cadrul legislativ, nu doar ca așa ni se pare noua.

Rian Farcasiu

09.05.2018 12:04

Stimate anonim, nu contesta nimeni gradul de dificultate al job-urilor politienesti, dar daca pentru simplu fapt ca nu ai „gresit” o procedură sau nu ai pus gresit semnătura te incadrezi pentru salariu de merit, atunci e bai... cu toate legislatiile si procedurile. Asa ni se pare noua!

Ionuț Ionuț

09.05.2018 15:24

Trebuie făcut și un raport și semnat de către cineva pentru respectivul salariu de merit!? Vrem și noi să-l vedem, sau cel puțin sa știm pentru ce primește salariu de merit....

FLORIAN RAPAS

09.05.2018 19:00

ION ION !!!
Nu esti prieten sau ruda cu persoana in cauza.....sau chiar aceeasi persoana ????
:))))))

Muresan Ionut

09.05.2018 19:03

De ce nu aprobați toate comentariile trimise sau solicitate. Doare adevarul? Și care presa ar trebui sa fie vocea poporului.  Rușine.

Ion Ion

09.05.2018 20:24

Domnilor, în ce calitate spune-ți lucrurile acestea? Nu cred că sunteți în măsură să concluzionați cine are dreptul la salariul de merit și cine nu. Conducerea IPJ trebuie să explice aceste lucruri și criteriile care au stat la baza acordării. Eu sunt cât se poate de obiectiv cu privire la acest caz. Ca să înțelegeți acest lucru potrivit legii salarizării diferențele între riscurile funcției se stabilesc prin așa zisele sporuri privind condițiile de muncă, prevăzute în Fișa postului. Aici se face o diferență între “birou” și operativ, de cele mai multe ori. Ce legătură au riscurile cu salariul de merit, eu nu înțeleg, dacă îmi dovediți printr-o       reglementare în vigoare, îmi cer scuze. Toți suntem mari economiști și juriști și de fapt, suntem zero barat. Dacă nu a existat până în acest moment explicația conducerii, cine sunteți voi să trageri concluzii pripite, poate exista argumente solide. Dacă nu prindeți un rău făptaș nu este o mare problemă este timp, însă dacă nu primiți salariul cuvenit +- câțiva lei sau nu primiți salariul în fiecare dată de 15 a lunii este sfârșitul lumii, urmate de injurii și toate cele. Sper că înțelegeți că toate structurile ipjului sunt importante nu că doar logistică mai schimbă un bec, face un schimb de ulei etc. Vorbiți în cunoștință de cauză până atunci nu aveți dreptul.

FLORIAN RAPAS

09.05.2018 23:22

Cum explica prrsoana ION ION , faptul ca IPJ BN nu a avut nicio replica oficiala, niciun raspuns la acuzele aduse de mine ????? Oare nu este si asta un raspuns ???? Oare nu se ascund in spatele usilor capitonate, cu salarii babane si autoturisme bine intretinute, iar noi patrulam cu cadavre pe 2 roti ????
Cd spui de asta ION ION ?????? Si....DE CE NU ESTI BARBAT SAU BĂRBATĂ SI NU TI DAI NUMELE REAL ????? EU NU AM NIMC DE ASCUNS !!!!!! M AM SATURAT SA SE DEA TOT IN BOII CARE TRAG, M AM SATURAT DE MAFIA DIN SISTEM !!!!

Ion Ion

10.05.2018 09:21

Domnule Râpaș, apreciez curajul de care ați dat dovadă. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat și trebuie luate anumite măsuri corespunzătoare. Ceea ce vreau să exprim este faptul că nu avem dreptul să cerem explicații cu privire la salariile de merit, să judecăm anumite structuri și șefi din cadrul IPJ-ului, aceste atribuții aparținând eșalonului superior. Nu există nicio bază legală cu privire la cine merită salarii de merit, doar cei din operativ sau birou, și cine nu, totuși aceste salarii trebuie acordate temeinic și motivate.Toți își dau cu părerea după ureche și astfel se duce la o denaturare a informației. Legat de cazul Dvs, trebuie să fiți tare pe poziții, să stipulați orice pct. din reglementările în vigoare de care ați avut dreptul și nu au fost respectate, dar și cele încălcate de conducere, ați procedat poate chiar prea preventiv în situația în care ați fost implicat, așa că nu văd gradul de vinovăție al Dvs în această împrejurare pentru o cercetare disciplinară. Cu ocazia acestui control se pot prezenta orice posibilă încălcare a cadrului legislativ, dar nu aveți dreptul să judecați. Rezumați-vă la a semnala posibilele nereguli și lăsați pe cei în măsură să analizeze situația în amănunt și să se pronunțe. Legat de calitatea mea, nu cred că contează, întrucât nu sunt implicat și nu am nicio legătură cu ceea ce de întâmplă, sunt strict obiectiv.

Adauga comentariu