„Stofă” de infractor în uniforma cu epoleți: tun de peste 21.000 de euro de la bugetul de stat printr-un contract de chirie fictiv, la Bistrița!

În vâlvătaia scandalului național legat de acțiunile bâblâite și trase de păr ale Inspectoratului General de Poliție din România legate de niște numere de înmatriculare, în provincie se dau tunuri de sute de mii de lei din banii statului de către cei care au obligația să prevină, să identifice și să „amendeze” tocmai aceste genuri de acțiuni.

Este vorba de Poliția municipiului Bistrița, acolo unde însuși seful acestei instituții a ales să-și rotunjească propriile venituri apelând la acte de natură infracțională. Moldovan Ioan Nicolae, comisar șef de poliție, personaj care a mai trecut prin „penița” stiridebistrita.ro, s-a folosit de un ajutor pe care statul român îl acordă polițiștilor aflați la datorie în altă localitate decât cea de domiciliu prin decontarea chiriei pe care aceștia o plătesc lunar, în folosul propriu și personal, Moldovan „fentând” astfel acel stat care i-a dat încrederea, uniforma, funcția și salariul deloc de neglijat (aproximativ 6.000 lei net lunar, conform ultimei declarații de avere aferentă anului 2016), pe modelul unui șarlatan de rând.

Moldovan Ioan Nicolae s-a comportat ca un infractor „profesionist” folosind un contract de chirie fictiv pentru a-și deconta o sumă de bani pe care nu a folosit-o niciodată în scopul respectiv. „Moldică” are adresa „de buletin” în comuna Șintereag, într-o localitate aflată la doar câțiva kilometri de Bistrița, distanță pe care alți „consăteni” ai acestuia, angajați „la oraș” o fac zilnic, fără vreun decont, unii având salariul minim pe economie.

În fapt, comandantul Poliției municipiului Bistrița locuiește într-un apartament al familiei acestuia din oraș, locuință pe care NU putea face un contract de închiriere, fiind vorba de rude de gradul 1, în acest caz părinți. Pentru a „scoate” totuși niște bani, „Moldică”, evident la îndemnul și sfatul unora care știau „mersul” și care doreau o protecție în această problematică, fiind și ei în aceeași situație, întocmește un contract fictiv de chirie cu un vecin dintr-o scară alăturată a aceluiași bloc.

Se întâmpla, atenție, în 2010! De atunci, Moldovan își decontează lunar sume care au pornit de la 850 de lei și au ajuns la 1.400 de lei, prejudiciind astfel statul român și implicit Poliția Română, suma totală în discuție fiind de peste un miliard de lei vechi, ceea ce în limbaj de stradă se numește escrocherie, iar în cel tehnic înșelăciune, fals și uz de fals, în formă continuată.

Dar, să revenim la cele două adrese. Pentru a proteja terțele persoane, spunem că este vorba de o stadă X din municipiul Bistrița, în discuție fiind vorba de blocul Y. Acesta are mai multre scări, numerotate de la A la E. Apartamentul în care stă efectiv Moldovan, cel al părinților săi, se află în scara A la numărul 8:

Contractul de închiriere depus și înregistrat la IPJ – Resurse Umane este făcut cu CH. G., pe apartamentul 61 din scara E, acolo unde practic figurează o familie formată din patru persoane, doi adulți și doi copii. Confrom declarațiilor vecinilor acestora, familia respectivă locuiește acolo, tabelul afișat de asociația de locatari în scara blocului confirmând acest lucru, adică sunt trecute cele patru persoane la întreținere:

Nu îi cunosc personal pe vecini, dar i-am văzut, sunt o familie cu doi copii și stau aici de mult, nu mai știu de când” – ne-a declarat sub protecția anonimatului unul din locatarii scării E din blocul Y. O doamnă trecută de prima tinerețe ne spune că „n-am văzut să stea altcineva acolo. Sunt o familie cu copii, nu cunosc persoana de care ziceți”, reporterul stiridebistrita.ro întrebând de domnul Moldovan.

În cealaltă scară, care este „după colț”, vecinii știu că la apartamentul cu nr.8 locuiește „un tip înalt, slăbuț”, unii știind de acesta că este polițist, chiar „ceva șef în poliție”. Alți vecini nu au vrut să comenteze nimic atunci când au fost întrebați de „vecinul de la 8”, fiind puși „în gardă” de „Moldică”.

Știu de cine vorbiți, e un tip destul de discret, nu îl văd prea des. Știu că-și parchează mașina în spatele blocului. Am înțeles că e mare boss prin poliție. Nu este prea sociabil, că nu l-am văzut să stea la taclale cu vecinii, dar mi se pare simpatic” – ne-a povestit unul dintre vecini, un tânăr cu chef de vorbă, dar fără chef de asumare.

Toate aceste înformații au fost confirmate de surse din interiorul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, unii susținând faptul că ar exista o anchetă internă în acest sens, dar și că nu este un caz singular de „fentare” a statului prin această metodă, ba chiar și mai mult, acestă metodă, să-i spunem „metoda chiriei fantomă”, este folosită în mai multe inspectoratele din țară, un exemplu îl găsiți AICI, altul AICI, sau AICI.

Mai mult decât atât, persoanele responsabile pentru verificarea veridicității acestor contracte de închiriere ale polițiștilor, respectiv din Serviciul de Resurse Umane, au dat „ok”-ul în cazul lui Moldovan destul de recent, în luna februarie, atunci când însuși „șeful de cadre”, Dan Neagoș, ar fi realizat „un control” în această privință, în urma controlului respectiv nefiind constatată nicio abatere sau problemă, consemnând faptul că la adresa respectivă a fost găsit „subiectul”.

Trebuie precizat faptul că Dan Neagoș (foto), șeful serviciului respectiv, ar fi finul lui Moldovan Ioan Nicolae, conform surselor care au cerut să rămână anonime. Acesta a „girat” în acte oficiale falsul și uzul de fals în formă contiuată a șefului, nașului și prietenului său, ceea ce-l poate face complice la toate posibilele acuze.

Domnul Moldovan a fost contactat de redacție și întrebat despre această situație, șeful poliției municipale „asigurându-ne” că locuiește la adresa din contract și că este în concediu, dar și faptul că este „la curent” cu ceea ce se întâmplă, confirmându-ne astfel o acțiune internă în curs de desfășurare:

Conform informațiilor pe care le deținem, situația este cât se poate de reală și gravă! Dacă această situație va avea repercusiuni, este de competența organelor abilitate să decidă, dacă o vor face. Însă numai faptul că există astfel de suspiciuni la adresa unui om al legii care este și comandant de poliție, ridică semne mari de întrebare. Acest individ a fost școlit de statul român în școli și academii militare, în spiritul și în slujba legii pe care o încalcă cu bună știință, premeditat și în formă continuată.

Faptul că „metoda chiriei fantomă” este una cunoscută ca practică în toată țara, „subiecți” fiind oameni cu grade și funcții, spune multe despre haosul din curtea IGPR-ului care fuge după plăcuțe de înmatriculare ca prioritate zero, precum și în ministerul condus de Carmen Dan, un ministru preocupat de imaginea propriului partid și nu de problemele reale ale țării.

Comentarii

Alexandru Cătuna

31.07.2018 13:26

Daca ceea ce scrie domnul ziarist este adevarat,eu nu cred ca mai are ce sa caute in fruntea politistilor un astfel de om!

Claudia

31.07.2018 18:01
A ajuns Claudia din America sa scrie articole la adresa politiei din Bistrita

Nu conteaza

31.07.2018 18:23

Nu avea cum să facă școli militare...atentie mare cum "infrumusetati" cazurile...din școli militare nu te angajează în poliție ci în armata

Zaharie Tudose

31.07.2018 21:17

Domnul inspector general Buda, un om deosebit de loc de prin judetul nostru, a văzut oare ce se spune că face subalternul lui? Oare are o părere bună?

Muresan

01.08.2018 15:05

In MAI si poate nu numai, sunt multe aspecte putrede.Asta-i un exemplu prezent in proportie de masa in sistem.Alaturi de acordarea celebrelor salarii de excelenta sau cum s-or numi.De sus,de foarte sus se tolereaza hotia pentru a-i face pe oameni docili, fideli sau santajabili.

Cop

01.08.2018 17:01

Acest Moldica confunda politia cu SRL lu masa din Blajeni!!! Un frustrat fara o familie si fara o femeie langa el.

Nașul

02.08.2018 08:38

Dar șeful de cadre Neagoș , finul de încredere despre care se scrie că ține spatele la operațiunea "Cum sa furi un miliard de la poliție" sta liniștit? Nu-l doare deloc capul?

Jurnalist adevarat

05.08.2018 08:45

Nu mi se pare o problema foarte mare wow-ul asta, pai omul sta in alta localitate si are dreptul la chirie, ce conteaza ca sta intr-un ap sau altul, beneficiaza de dreptul lui. In alta ordine de idei, d-soara aia din SUA care face atata valva, a uitat pesemne falsurile si ilegalitatile pe care le-a facut in timpul in care locuia in Romania, acum dandu-se mare aparator al dreptatii. E gretosabil efectiv si denota o lipsa totala de valori. Daca erai curat ca lacrima poate se mai justifica o opinie de genul asta dar asa, jenibil! Probabil va veni momentul sa fie scoase la iveala manevrele d-soarei si se va vedea cine facea cu adevarat falsuri, ilegalitati grave, etc etc.

D-soara aia din SUA

10.08.2018 08:54

Hahahahah. Jurnalist Adevarat tocmai ce te-ai facut de rusine. Asta cu ilegalitati grave, falsuri, manevre e cea mai tare. Hahahahah. La cum te-ai exprimat d-soara e cel putin " mobster". Cred ca toate fortele speciale sunt in fata casei ei, din elicoptere coboara politisti special antrenati sa o imobilizeze si sa o duca in fata instantei. Hahaha. Si lipsa totala de valori ai tu. Daca nu ti se pare nimic " wow" in contracte fictive si folosirea lor. Saracul de tine, nu te mai da jurnalist ca faci mass media de rusine. Macar decenta de a nu te da altceva decat esti sa o ai. 

CITITOR

29.12.2018 11:24

Ma... daca-i asa... atunci este intr-adevar fals si uz de fals in acte oficiale ...Eu cunoc lucratori de politie si de jandarmerie, care cu adevarat erau mutati din locuintza fostei familii ( taica-so si mas-a care l-au crescut... ptr ca efectiv nu mai puteau trai impreuna, dar aveau acelasi domiciliu dupa c.i. ) si datorita faptului ca nu aveau domiciliul in alt ors, NU AU PRIMIT NICIODATA astfel de bani ptr chirie , chipurile ca trebuiau sa stea acasa la ma-sa si la taica-so... in acest caz ( sac... sac... ) !

Adauga comentariu