Stigmatizarea mamelor MINORE în contextul unui VID legislativ. În Bistrița-Năsăud au fost peste 40 de cazuri numai în 2018

Mamele minore încă sunt privite ca o paria a societății, societate bolnavă de fixism, habotnicie și foarte multă indiferență. Fie că vrem sau nu, acceptăm sau nu ne interesează, actele sexuale sub un anumit „prag” al etății, cel de 18 ani, există, iar rezultatul accidental sau mai puțin accidental se numește viată – un copil adus pe lume fără vina sau acceptul lui.

Această problemă este tratată superficial de atutoritățile locale sau naționale, cele „câteva” cazuri prezente în statisticile unei localități sau ale unui județ fiind considerate ori agresiuni asupra unei minore, ori accidente sociale stigmatizate de mentalități închistate și ascunse sub patrafirele duhovnicești.

Legislația pune sau ia „povara” socială?!

La bază în toată această poveste este legislația. Mamele sub 15 ani, conform legislației, se consideră că sunt victimele unui abuz sexual. De la 15 ani în sus, dacă nu este agresiune (viol, incest, etc.), adică „cu acordul părților”, nu se mai consideră abuz sau incadrare juridică de act sexual cu minori. Așadar, sub 15 ani, conform legislației, este considerat abuz sexual și se sesizează poliția.

Pe plan social se complică puțin problema mamelor peste 15 ani, acolo unde nu se mai consideră abuz (deși unele mame minore nu consideră abuz nici dacă sunt sub această vârstă), cu excepția cazurilor de agresiune (viol, incest). Pentru a înțelege mecanismele acestor situații am stat de vorbă cu domnul Teodor Sângeorzan, șef serviciu intervenție în situații de abuz, neglijare, exploatare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

„Problematica diferă de la caz la caz. Dacă mama minoră are condiții bune acasă și are susținere, nu complicăm noi situația să separăm doi minori de o familie, și spunem doi minori deoarece noul născut și mama sunt ambii minori. Acești doi minori vor rămâne, în aceste situații, în familie, cu consiliere.

În situația în care este o mamă minoră, chiar dacă nu este considerat abuz sexual, chiar dacă are condiții bune acasă, însă familia nu acceptă această situație, noi avem posibilitatea să găzduim mama minoră și copilul acesteia în centrul maternal. Perioada de cazare este una temporară, pe un termen de trei luni, dar cu posibilitate de prelungire. De obicei familiile revin asupra deciziei și își cheamă mama și copilul acasă” – ne-a declarat Teodor Sângeorzan.

Sub vârsta de 15 ani la fete, actul sexual este... penal!

În situația în care mama este sub 15 ani, atunci se vorbește clar de un abuz, conform legislației, chiar dacă actul sexual nu a fost viol sau incest. Și aici familia are un rol decisiv, căci sunt familii care acceptă situația, iar altele nu. Multe dintre aceste mame minore își întrerup școala, altele o continuă, iar cele care continuă școala sunt în cea mai mare măsură sprijinite și susținute de către familii.

Dacă aceste variante nu sunt posibile, aceste mame minore împreună cu copilul respectiv sunt „luate” în centrul maternal însă, de la caz la caz, se poate ajunge, dacă este în interesul superior al copilului, să se mai facă o separare, deși nu este de dorit: se poate lua o măsură specială pentru nou-născut și apoi o altă măsură specială pentru mama minoră, în sensul că nou-născut poate merge în rețeaua de asistență maternală, iar mama într-un centru de plasament. Atenție! Asta nu înseamnă că mama minoră și-a părăsit copilul!

Vidul legislativ care nu acoperă cel mai vulnerabi interval de timp

Sunt însă situații mai delicate, atunci când o mamă minoră peste vârsta de 15 ani se stabilește cu noul-născut în familia tatălui copilului, bineînțeles cu acceptul familiei mamei minore, având în vedere faptul că tânăra în momentul împlinirii vârstei de 16 ani, cu acordul părinților ei și dispensă de la instanță, se poate căsători.

Astfel, conform legislației în vigoare se poate observa că există o perioadă de timp neacoperită legal, sau cel puțin vulnerabilă, cea cuprinsă între 15 și 16 ani, la tinerele mame. „Am sesizat întotdeauna intituțiile abilitate de această discrepanță, le-am spus că nu este în regulă! Fie să se urce vârsta până la care un act sexual este considerat abuz, fie să se coboare limita legală pentru căsătorie, cu tot cu dispensa instanțelor. În multe dintre cazuri în care tinerele minore rămân însărcinate, tatăl viitorului copil este major. Sunt cazuri în care actul sexual este dorit, iar concepția unui copil de asemenea. Nu putem interveni atâta de brusc în viața acestora, separându-i!”, a comentat Sângeorzan.

Un tânăr care „comite” un astfel de act sexual poate risca inclusiv încarcerarea, nu din princina vreunei plângeri de agresiune, ci din cauza legislației care-l cataloghează din start infractor. După ispășirea pedepsei într-un penitenciar, tânărul părinte revine acasă, în aceeași familie deja creeată, ca un tată recidivist, tocmai pentru faptul că este... tată!

Adaptăm legislația, prioritizăm educația, sau ne opunem evoluției?!

Se pare că totuși există un proiect legislativ care dorește ridicarea vârstei la care se poate incrimina actul sexual ca fiind în afara legii, dar această situație trenează de foarte mult timp. În același timp, fără să ne mai ascundem după anumite degete, vârsta de procreere a scăzut foarte tare în ultima perioadă de timp, actele sexuale sunt din ce în ce mai dese sub acel prag de 18 ani considerat ca moment terminus.

Din acest punct de vedere, nu numai legislația trebuie adaptată evoluției umane ca atare, dar și educația trebuie făcută având ca punct de pornire evoluția fiziologică a unui tânăr. În loc să evoluăm ca acțiune efectivă, preferăm să ne menținem în legislații găunoase și neadaptate, iar la capitolul educație să ne poticnim în concepții și preconcepții morale depășite, cu largul concurs al bisericii și al profitorilor politici.

În județul Bistrița-Năsăud, în anul 2018 au născut 25 de tinere cu vârsta de 16 ani, 5 dintre acestea fiind la a doua naștere. Alte 10 tinere au devenit mame la vârsta de 15 ani, una dintre acestea fiind la a doua naștere. 7 mame au avut vârsta de 14 ani la nașterea copilului, una dintre ele fiind chiar la a doua naștere, iar o tânără de numai 13 ani a născut primul său copil! Cea mai scăzută vârstă a unei mame din istoria recentă a județului este de 12 ani.

 

Foto cu caracter ilustrativ! Sursa: Adevarul

Adauga comentariu