Stadionul Municipal „Jean Pădureanu” între poveștile nemuritoare de campanie electorală și trista realitate nonvirtuală (FOTO)

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultima perioadă este cel al demolării complexului sportiv denumit Stadionul Municipal „Jean Pădureanu”, un subiect ajuns minge de ping-pong între adversari politici și care a format deja tabere „civice” pornite pe acțiuni de salvare a edificiului.

Viceprimarul PSD Cristian Niculae, aflat într-o continuă campanie electorală pentru obținerea scaunului de primar, a lansat de curând ideea demolării stadionului, nu înainte de a se construi un altul, în altă locație, respectiv Wonderland.

Stadionul Municipal „Jean Pădureanu” are un statut juridic cât se poate de clar: este proprietate privată, administrată în acest moment de un lichidator judiciar. Ceea ce încearcă Niculae să spună este faptul că EL și numai EL va reuși cupărarea complexului sportiv pe care-l va demola și va face altceva acolo, în speță mărirea parcului.

Ceea ce nu spune Niculae cu subiect și predicat este faptul că înaintea „comisiei” pe care EL și numai EL o va conduce în vederea negocierii achiziționării domeniului respectiv a mai existat altă „comisie”, condusă de celălalt viceprimar Gelu Muthi, la inițiativa primarului Ovidiu Crețu, care a bătut apa îmn piuă ani de zile, fapt reliefat și de consilierii locali Ioan Peteleu, Sorin Hangan și Diana Morar.

Dincolo de populismul electoral însă, există o realitate tristă și periculoasă: stadionul este într-o stare de degradare avansată, prezintă un pericol public și este un focar de infecție din cauza gunoaielor care se acumulează în interiorul acestuia.

Bătălia politică existentă în acest moment pe marginea acestui subiect nu mai ține cont nici de faptul că încă acest complex este o proprietate privată, dar și de faptul că este un pericol public din mai multe puncte de vedere.

Administratorul stadionului nu a limitat accesul sportivilor și nici a publicului larg amator de mișcare, astfel că pe pista de atletism se fac antrenamente, se aleargă la nivel de amatori, pe suprafața de joc (gazon) se organizează întreceri sportive, chiar dacă la nivelul Ligii a III-a, acolo unde avem o echipă de fotbal, se fac antrenamnte etc. Sub tribunele dărăpănate există câteva săli de antrenamente ale unor secții sportive aparținând Clubului Sportiv Municipal, iar sportivii care se antrenează acolo nu mai au condiții optime.

„În momentul de față avem legitimați 206 sportivi în cadrul CSM Bistrița, repartizați pe nouă secții sportive. Dintre aceștia aproximativ 100 se antrenează în incinta stadionului, aici vorbim de atletism, box, haltere și sanie. O parte din haltere, culturism si gimnastică sunt localizate la sala Polivalentă, tenisul de masă care are sala proprie, radio este in sediul CSM, iar secțiile de schi sunt și ele localizate în afara stadionului. În acest sens vrem să mutăm secțiile care își desfășoară activitatea sub tribuna întâi, deoarece sunt niște spații perimate, devenite improprii desfășurării antrenamentelor. Degradarea a ajuns în ultimul hal! Noi, CSM-ul, nu putem interveni absolut deloc acolo, fiind vorba de un alt proprietar, unul privat. Nu putem să investim nimic, nici măcar o igienizare. Tocmai din acest considerent vrem să mutăm secțiile care își desfășoară activitățile acolo într-un alt spațiu, cel aflat tot în Parcul Muncipal, locația centrului de excelență, fosta popicărie sau discotecă Malibu. Această construcție se află în posesia Direcției pentru Tineret și Sport, iar în acest moment ne aflăm în discuții avansate cu această instituție pentru a prelua noi clădirea” – a declarat Adrian Moldovan, directorul CSM Bistrița, pentru stiridebistrita.ro.

În cadrul complexului sportiv Stadion Municipal „Jean Pădureanu” există patru arii importante în discuție. Cea mai mare, aproximativ 4.000 de mp, este cea a staidonului efectiv, gazon, tribune, peluză, pista de atletism, apoi este clădirea CSM – DJTS (cu cantină și spațiile de cazare), clădire aflată în proprietatea CSM, spațiul din fața acestei clădiri, terenurile de tenis, care sunt în proprietate privată, alta decât cea administrată de lichidatorul defunctei Gloria, plus terenurile de fotbal din partea dreaptă, acestea fiind și ele în proprietatea lichidatorului.

„Stadionul deja reprezintă un pericol public! O spun cu argumente: bucăți mari de tencuială de pe partea exterioară a tribunei oficiale se desprind și cad pe aleea de lângă parc! E foarte bine faptul că s-a lansat această dezbatere publică, chiar dacă a intrat și in disputa poilitică, așa trebuie să funcționeze. Ceva trebuie făcut cu stadionul, clădirile sunt perimate. Pentru anul 2019-2020 sunt depășite! Că se demolează și se extinde parcul, se face un traseu de alergare pentru amatori, ori că se reconstruiește alt stadion sau alt complex sportiv, e egal. Construcția actuală nu se mai poate reabilita chiar dacă s-ar dori acest lucru, deoarece aceste construcții sunt conforme anilor 70, sunt depășite ca structură” – a adăugat Adrian Moldovan.

Tribunele arată jalnic, in special cea oficială, acolo unde este un adevărat focar de infecție cauzat de acumularea gunoaielor. Tot acolo au fost numai pe parcursul anului trecut două incendii. Diferiți inși se adună noaptea în zona respectivă și își fac de cap, dar există destule pericole și în ceea ce-i privește. Se cațără pe acoperișul tribunei oficiale unde beau și fumează, iar materialul acoperișului este ușor flamabil. Și în timpul zilei se adună acolo, unde își exprimă „veleitățile” artistice.

Indiferent de jocurile politice, de delcarațiile făcute de anumite personaje iubitoare de imagine proprie, situația stadionului este una destul de gravă. Măsuri de protecție civilă trebuie luate cât de repede, înainte de a se întâmpla vreo nenorocire. Aici municipalitatea trebuie să aibă un cuvânt de spus, indiferent de tipul de proprietate, căci atâta timp cât viața cetățenilor este pusă în pericol, trebuie acționat.

Comentarii

Vizitator

03.04.2019 15:49

Edilii de astazi ai Bistritei nu au o viziune clara privind dezvoltarea echilibrata a orasului. Au inghesuit in Piata Petru Rares fara nici o logica tot felul de monumente controversate incepand "Sula" asociat cu "prefectura" si pana la floarea rosie de plastic din fantana arteziana. Apoi au mutat de aici tocmai Troita Revolutiei,singurul monument care are legatura cu istoria locului.Acum vor sa mute totate stadionul din parcul orasului in Unirea, invocand doua motive care sunt cel putin idioate si care nu stau in picioare:  extinderea Parcului Municipal in locul stadionului si insuficienta locurilor de parcare. In primul rand, exista un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc.In al doilea rand,  problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor se pot obtine si un numar de locuri de parcare la poalele padurii.

vizitator

03.04.2019 18:22

Edilii Bistritei vorbesc de construirea celui mai important complex sportiv al Bistritei pe pasunea din Unirea, incluzand aici sală polivalentă de peste 2.600 de locuri, un stadion de 10.000 de locuri, terenuri de sport (minifotbal, baschet, tenis), pistă de atletism, locuri de parcare. In fond, e vorba de doua lucruri diferite. Una e amenajarea de terenuri pentru practicarea diferitelor ramuri sportive si alta stadion si sala pentru spectacolul sportiv. De aceea, complexul sportiv din Unirea ar trebui sa includa doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului si sa fie amenajat dupa modelul Parcului sportiv „Iuliu Hatieganu” din Cluj. Stadionul si sala polivalenta trebuie sa ramana in oras unde spectatorii pot ajunge in numar mare chiar pe jos. Cu atat mai mult sala polivalenta, destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la sporturi de contact (judo, box, arte marțiale etc) la gimnastică, hochei, tenis și alte sporturi de echipă (baschet, handbal, volei etc) până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte, de ce s-o faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras. Spre exemplu, un loc potrivit pentru Sala Polivalenta ar putea fi langa Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltand astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrala a orasului. De altfel, cu cativa ani in urma, primarul Cretu spunea ca vrea sa conserve cosul de fum de la fosta centrala termica zonala PRODITERM, insa nu stie ce s-ar putea face in „turnul” respectiv. Una din posibilitati ar fi amenajarea unui „TURN DE PARASUTISM”, dupa modelul celor existente in orasele Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Iași, Ploiești și Suceava.

Alexandru

04.04.2019 13:17

Sperietoarea cu pericolul public, ultima invenție a lui Niculae, nu ține. Dacă e, avem tăt felu' de instituții: ISC, Sanepid, Poliție, Poliție Locală, protecția plantelor și a parașutelor de pe centură, comisie de amușinat țevile de pe Bistrița de la Colibița în jos. N-au decât să-și facă datoria și să-i impună proprietarului să ia măsurile care se impun. (Era un bloc pe Arțarilor în care a explodat o butulie - pe modelul ala). Restricționare acces, dat cu var etc. Pericol public? Haida de?! Are probleme structura de beton?? Serios? A făcut Niculae expertiză? Da' de pe casele de pe centru de vis a vis de Primărie nu pică tencuiala? Ne pute locul? Da' pe langă tomberoanele de gunoi din oraș cum e? Acolo nu e pericol? Sunt aurolaci? Dar Poliția și DGASPC-ul, ce păzesc? Aaaa, ei au program doar pănă la ora 15 la birou și teren o ora pe săptămână care se cumulează când are PSD-ul vreo cumetrie pe centru. Dacă ai constatat musiu Niculae că e pericol public, dă un ordin, dă ceva să nu fie publicul în pericol că de aia ițî plătește publicul mangoții lunar nu ca să-ți faci poze pe str. Colibiței la fiecare metru de asfalt turnat.

Adauga comentariu