Spurcată e gura lumii, dar cât adevăr grăiește?! Resursele subsolului bistrițean au luat calea Vienei cu acceptul tacit al lui Crețu

Unele fapte ajung să devină legende datorită vorbei dusă de-a lungul vremurilor de povestitori. Indiferent dacă e vorba de fapte de vitejie, sau de tenebroase povești din cultura urbană, legendele au câte un sâmbure de adevăr. Acestea sunt traduse în limbajul popular ca fiind bârfe.

O astfel de bârfă circulă prin târgul nostru de ceva vreme, poveste cu tâlc și replici de genul ”hai mă, las-o baltă! Si ce?!...”.

Pe vremea când se executau oarecare lucrări prilejuite de oarecare reabilitări și amenajări ale zonei centrale, firma executantă, celebra Strabag, se folosea de resursele survenite în urma săpăturilor și excavărilor făcute. Cică așa prevedea contractul, toate resursele rezultate în urma acestor acțiuni revin executantului. Săpăturile s-au efectuat adânc în subsol, de unde au fost extrase cantități mari de granit negru, foarte solid și foarte vechi! Acesta, conform celor declarate chiar de unii specialiști în domeniu, ar fi fost de pe vremea imperiului austro-ungar, având o vechime mai mare de un secol.

Miezul bârfei doar acum apare, cică aceste bucați de granit negru, care au fost folosite cândva ca structură de rezistența a drumului, dar și ca drum efectiv (piatră cubică), floașterul din poveștile bunicilor, au fost transportate undeva în zona gării, atent selectate, împaletate frumos și trimise cu trenul, ață la Viena! De această actiune nu a fost străin nici Ovidiu Crețu, edil cu mari înclinații germanice, iubitor de târguri vieneze și schior abonat pe pârtiile austriecilor. Coincidență sau nu, firma executantă a lucrărilor are sediul central tot la Viena.

Acum, nu vrem să intrăm în polemici de genul ”unde s-a bălegat calul lui Decebal”, dar dacă în urma excavărilor se găseau artefacte de pe vremea lui Ludovic de Anjou, cel care ne-a lăsat moștenire struțul din stemă, sau poate o comoară lăsată de precedesorii actualului edil – Pavel Popescu sau Vasile Moldovan, făcea Strabag fifty-fifty cu Crețu?

Adauga comentariu