Spitalul Județean de Urgență Bistrița inclus în programul special de tratare a pacienților cu accident vascular cerebral (AVC)

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost inclus pe lista unităților sanitare din țară care pot interveni rapid, în cazul unui accident vascular cerebral (AVC). Decizia a fost luată anul acesta, de Ministerul Sănătății, dar va intra în vigoare odată cu semnarea noului contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru a putea intra în program, spitalele trebuie să aibă o linie de gardă pe secția de Neurologie, o altă linie de gardă pe secția Cardiologie și un computer tomograf funcțional non-stop. 

La Bistrița există toate aceste condiții,  instalarea unui computer tomograf în interiorul unității fiind ultima condiție îndeplinită de SJU Bistrița. Liniile de gardă au fost rezolvate la data de 1 august 2018 atunci când au fost separate cele două specialități, neurologie și chirurgie, acestea funcționând până la data respectivă împreună, prin rotație, pe o singură linie de gardă.

„SJU Bistrița indeplinește condițiile prezentate în programul ministerului în sensul că avem linie de gardă permanentă atât pentru secția de neurologie cât și pentru computer-tomograf, aceasta din urmă fiind în plină formare căci abia am primit aprobare în acest sens și căutăm medici specialiști. După apariția acestui ordin așteptăm și alocările bugetare în acest sens, respectiv procedurile de achiziții pentru materialele specifice” -  a declarat Gabriel Lazany pentru stiridebistrita.ro.

De asemenea, acesta a precizat faptul că o intervenție într-un anumit timp în cazurile de AVC este vitală, iar programul inițiat de ministerul sănătății, în care sunt prinse aproape toate spitalele județene din țară, vine în sprijinul pacientului:

„Pacientul care face accidentul vascular-cerebral are la dispoziție o anumită „perioadă de aur” în care acesta poate fi salvat. Datorită acestui program se poate interveni la timp pentru a salva un pacient aflat în AVC, adică în acea „perioadă de aur”, trasferul acestuia către un alt centru fiind de multe ori fatal” – a explicat Lazany.

Manageriatul SJU mai are în vedere și extinderea prin inființarea și construirea efectivă a unei secții de Cardiologie intervențională, infarctul fiind rezolvabil direct de aici, inclusiv montarea de stent-uri.

Adauga comentariu